Inspectia fiscala a gasit nereguli cu carul la Compania de Apa. Vezi cine-s iresponsabilii care-si bat joc de banul public

0

Un raport al Inspectiei fiscale, finalizat la inceputul acestui an, releva nereguli incredibile in contabilitatea Companiei Regionale de Apa Bacau (CRAB), furnizorul de utilitati al judetului. Controlul a acoperit ultimii ani de functionare ai CRAB, de cand operatorul a luat fiinta in urma fuziunii dintre RAGC si ApaServ. In termeni bruti, haosul descoperit de inspectorii de la finante se cifreaza la inregistrari eronate in contabilitate, acte si documente gresite, investitii inscrise la valori diferite de cele reale etc. Cuantumul neregulilor se cifreaza la sute de mii euro. Asta, in timp ce compania controlata de municipalitate si Consiliul Judetean inregistreaza o evolutie economica tot mai ingrijoratoare. In 2012, CRAB a realizat un “profit” brut de doar 5000 euro, dar si datorii de 10 milioane euro.

razvan gainaCompania Regionala de Apa Bacau se transforma, incet dar sigur, in “tara nimanui” din punct de vedere administrativ. Cu un “management” de sorginte pur politica, in buna masura fara nicio specializare pe domeniul utilitatilor (apa/canalizare), CRAB pare sa urmeze, indeaproape, directia pe care a apucat-o CET SA Bacau. In 2012, furnizorul de apa al judetului a inregistrat un profit brut minuscul, de doar 5000 euro, in conditiile in care nivelul datoriilor s-a cifrat la peste 10 milioane euro.

Problemele de ordin economic nu sunt singurele cu care se confrunta CRAB: societatea publica, patronata de municipiul Bacau si consiliul judetean, trece de mai mult timp printr-o criza de competenta la nivel managerial, palier unde liderii administratiei bacauane au pariat doar pe loialitatea unor pioni politici mai putini priceputi intr-ale “utilitatilor”. Cum cu “loialitatea” nu faci performanta economica, ci doar acte de servilism clientelar, situatia in care a ajuns CRAB era una predictibila.

Verificari la cheltuirea fondurilor publice

Un raport de control al Inspectiei fiscale, finalizat in prima parte a lui 2013, a dat la iveala mai multe nereguli administrativ-contabile la nivelul societatii, inspectorii DGFP Bacau formuland nu mai putin de 25 de obiectii sub sanctiunea legii penale indreptate impotriva administratorilor. Functionarii de la Finante au incriminat modul defectuos in care atat directorul general Razvan Gaina (foto), cat si directorul economic, Adriana Ivasciuc, au condus destinele societatii de utilitati transformand patrimoniul acesteia intr-un teritoriu al bunului lor plac.

In dimensiune de peste 130 pagini, raportul Inspectiei fiscale a vizat – in mod deosebit – investitiile cu fonduri europene/publice derulate pana in prezent de CRAB, la loc de cinste aflandu-se modernizarea statiei de epurare, executata cu fonduri ISPA, de catre societatea PWT Wasser, precum si constructia si reabilitarea aductiunii principale, de catre consortiul Strabag – Hidroconstructia. Raportul a vizat, de asemenea, verificarea situatiei patrimoniului CRAB, capitol la care Inspectia fiscala a descoperit o sumedenie de inadvertente si erori.

Nereguli cu nemiluita

Raport pg 1Raport pg 2Raport pg 3Raport pg 4Raport pg 5

O succinta trecere in revista a neregulilor gasite de lucratorii DGFP evidentiaza: neefectuarea demersurilor legale pentru trecerea in domeniul public a unor investitii cu fonduri europene derulate de CRAB; includerea, in mod nelegal, a unor componente casate in valoarea proiectului privind reabilitarea statiei de epurare a apelor uzate; inregistrarea eronata a achizitiilor efectuate prin programul ISPA in contabilitatea CRAB; transferarea in mod eronat a unor bunuri catre patrimoniul municipiului Bacau; existenta unei diferente de peste 4 milioane euro, la reabilitarea statiei de epurare, intre valoarea declarata in procesul verbal de receptie a lucrarii si cea din procesul verbal de receptie finala!; redistribuirea, in mod ilegal, in patrimoniul CRAB a unor componente (28 pompe de dozare) finantate din bugetul statului sau fonduri ISPA, dar inexistente etc (VEZI extrasele prezentate in facsimil).

Lista cu ilegalitati, nereguli, erori este mult mai lunga, functionarii DGFP fixand termene reprezentantilor legali ai CRAB pentru corectarea tuturor inadvertentelor. Ca un facut, mare parte dintre acestea nu au fost corijate, CRAB persistand luni bune in aceeasi stare de haos administrativ. Pe parcursul lui august 2013, in doua sedinte ale Consiliului Local (CL) Bacau, alesii au aprobat o suita de hotarari menite a salva, din perspectiva municipalitatii, aparenta de companie neadministrata degajata de CRAB: au fost modificate hotarari ale CL de acum 7- 8 ani!; aprobate transferuri intre societate si municipiul Bacau, principalul actionar; completate hotarari de CL din 2010 etc. Problemele de fond, insa, au ramas neclintite, la locul lor, CL Bacau actionand doar in zona formei, nu a fondului.

Consiliu de Administratie “ciuruit”

Cadmin CRAB BcCiudateniile in cazul CRAB se ramifica si la nivelul structurilor de conducere. Potrivit site-ului companiei, din Consiliul de Administratie – for ce tuteleaza activitatea CRAB – fac parte diversi consilieri locali, precum si persoane agreate politic. In mod bizar, alesi precum Irina Florea (consilier local PSD) sau Vasile Dragusanu (consilier local PDL) au demisionat de mult din structura de conducere amintita, fara ca societatea sau municipalitatea sa vina cu propuneri concrete de inlocuire. In mediul administrativ bacauan se vorbeste de o reticenta a cuplului Razvan Gaina – Constantin Apostol (sustinatorul lui Gaina si cumatrul primarului Romeo Stavarache) in ceea ce priveste nominalizarea unor inlocuitori in CA, intrucat potrivit prevederilor legale in vigoare orice inlocuire antreneaza nominalizarea unui noi CA. Pentru a nu “altera” unitatea de monolit a actualului CA, vaduvit de ani de zile de unii demisionari, dar controlat la sange de Gaina & Apostol, conducatorii CRAB dar si oficialii principalilor actionari – municipiul Bacau si consiliul judetean – au lasat-o moarta, pe principiul traditional “merge si-asa”.

La asta se adauga caracterul mai curand anonim al deciziilor promovate la varful CRAB, foarte putine fiind cu adevarat dezbatute de CA si aduse la cunostinta membrilor forului diriguitor. Cele mai importante decizii se iau intr-un cadru restrans, ca si cand CRAB nu ar fi o societate de interes public, ci doar feuda pe care actioneaza bunul plac al unor „baieti destepti”. Anomaliile administrative de la conducerea CRAB, unele evidentiate inclusiv de raportul Inspectiei fiscale, sunt tolerate – bine mersi – de conducatorii celor doi “patroni” ai companiei, Municipiul Bacau si Consiliul Judetean, adica Romeo Stavarche si Dragos Benea, primarul Bacaului si presedintele CJ.

Situatie economica pe muchie de cutit

Intr-o analiza publicata la mijlocul lui iulie 2013, Bacau.NET evidentia situatia financiara dezastruoasa a CRAB, furnizorul de utilitati al judetului incheind anul financiar 2012 cu un profit brut de doar 5000 euro, raportat la un volum al datoriilor de peste 10 milioane euro. Cantitatea din ce in ce mai mica de apa produsa, dar si managementul amatorist promovat de actuala conducere au adus societatea pe marginea prapastiei. In 2012, CRAB a contabilizat un profit brut de doar 24.922 lei, fata de peste 790.000 lei cat a inregistrat in 2011.

Anul trecut furnizorul de utilitati a concediat peste 100 de angajati, externalizand paza principalelor obiective detinute, sub pretextul ca astfel s-ar realiza substantiale economii. Datele existente pe site-ul Ministerului Finantelor spun, insa, altceva. Paradoxal, desi in 2011 avea mai multi angajati incadrati (812), CRAB a avut performante economice mai bune ca in 2012, an in care a ramas cu 759 de angajati. Semn ca valul de concedieri operat de “managerii” multifunctionali ai companiei nu a dat rezultatele scontate in plan economic.
Vezi aici raportul inspectiei fiscale!

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.