Inculpatii din dosarul privind modul fraudulos in care Inter Print SRL a primit fonduri europene au solicitat instantei de judecata, la termenul din 9 aprilie, returnarea dosarului penal la procurori. Motivul invocat de acestia viza faptul ca urmarirea penala s-ar fi facut in conditii de nelegalitate, iar solutia de trimitere in judecata nu ar fi fost intemeiata pe probe concrete, rechizitoriul fiind, pe cale de consecinta, infirmabil de catre judecator. Magistratii Judecatoriei Bacau au respins cererea de restituire a cauzei la procuror, fixand un nou termen pentru jumatatea lui mai.
Dupa ce timp de cateva termene au tinut procesul in loc, invocand diverse vicii de forma (ex. faptul ca sute de file din dosar erau „ilizibile”, din cauza proastei lor fotocopieri), inculpatii din dosarul privind modul fraudulos in care tipografia Inter Print SRL (Bacau) a beneficiat de fonduri UE au schimbat strategia de aparare. La termenul din 9 aprilie, acestia au contestat legalitatea procedurii de urmarire penala, punand la indoiala solutia de trimitere in judecata, sub pretextul ca aceasta nu ar fi fost intemeiata pe probe concrete.
Mai mult, prin intermediul avocatilor, „lotul” Inter Print a sustinut ca procurorul verificator nu ar fi avut timpul fizic necesar pentru verificarea cauzei, iar mentiunea vizand „legalitatea si temeinicia” rechizitoriului ar reflecta doar o verificare „formala” a dosarului. Inculpatii au mai sustinut ca la dosar nu exista „actul de sesizare a organului de urmarire penala”, astfel incat intreaga procedura de urmarire ar fi nelegala si, laolalta cu aceasta, solutia de trimitere in judecata.
Aparatorul inculpatei Gabriela Ciubotariu, director general al Inter Print, a cerut restituirea cauzei la procuror pentru refacerea actului de sesizare a instantei. „Modalitatea in care s-a inceput urmarirea penala in cauza a fost una generica, intrucat s-au expus pe aproximativ trei pagini tot felul de aspecte, tot felul de povesti in legatura cu presupuse activitati infractionale ale inculpatei”, a aratat avocatul inculpatei Ciubotariu.
Sustinerile acesteia au fost preluate si de aparatorii inculpatului Constantin Apostol (foto), directorul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala (ADR) Nord-Est. Avocatul lui Apostol a apreciat ca verificarea dosarului cauzei nu poate fi doar strict formala, in acest sens procurorul verificator avand la dispozitie o singura zi pentru a analiza temeinicia acestuia. „Conform mentiunilor din partea introductiva a rechizitoriului rezulta ca acesta a fost intocmit la 25.09.2012 si poarta mentiunea «verificat sub aspectul legalitatii si temeiniciei” din data de 26.09.2012 (…) Este evident ca procurorul verificator nu a avut timpul material necesar fizic pentru a verifica materialul de urmarire penala. Se poate lesne trage concluzia ca aceasta verificare a fost una formala”, a invocat avocatul sefului ADR Nord-Est.
Instanta de judecata nu s-a lasat miscata de sustinerile inculpatilor din lotul Inter Print, respingand cererile de returnare a cauzei la procuror. Magistratii Judecatoriei Bacau au fixat un nou termen in dosar, la mijlocul lui mai (14.05.2013). Procesul va continua, prin urmare, la instanta bacauana, dupa ce la finalul anului trecut Gabriela Ciubotariu a solicitat stramutarea cauzei, in baza unei cereri remise Curtii Supreme. La inceputul lui februarie 2013, Ciubotariu a retras solicitarea de stramutare de la Curtea Suprema.
Dosarul de coruptie in care Gabriela Ciubotariu, Constantin Apostol (seful ADR Nord-Est) si Gheorghe Harja (seful Directiei Organism Intermediar din cadrul ADR) sunt inculpati a fost deschis de procurori inca din 2008. Cauza a fost disjunsa dintr-un dosar mai amplu, aflat inca in lucru, pe fondul interceptarii unor convorbiri intre cei enumerati anterior, care contineau indicii privitoare la savarsirea unor infractiuni.
Lucratorii DNA au inceput sa investigheze modul in care Gabriela Ciubotariu (foto), sotia deputatului Lucian Ciubotariu (PNL), a pus pe masa ADR Nord-Est mai multe documente, considerate false, in speranta ca societatea Inter Print SRL va obtine finantare europeana pentru modernizarea si extinderea facilitatilor de productie (tiparire). Gabriela Ciubotariu, sustin procurorii, ar fi semnat mai multe documente in locul administratorului real al Inter Print, Irina Rusu, bona familiei Ciubotariu. Inadvertenta ar fi antrenat, in mod normal, neeligibilitatea dosarului de finantare depus de Inter Print, insa conducerea ADR Nord-Estm in frunte cu Constantin Apostol, a inchis ochii la abateri, girand proiectul firmei bacauane in ciuda neregulilor evidente.
In mai 2009, intre Inter Print si ADR Nord-Est s-a incheiat un contract de asistenta financiara cu fonduri europene, avand ca obiect modernizarea activitatii de tiparire prin asimilarea de noi tehnologii. Inter Print, sustin procurorii DNA, si-ar fi insusit cu acest prilej, pe “nedrept”, suma de peste 689.000 lei, aproximativ 162.000 euro, bani proveniti din Fondul European de Dezvoltare Regionala.