Campania electorala pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie începe vineri. Timp de o lună, candidaţii se vor confrunta, pe teren şi la televizor, în bătălia pentru obţinerea unui post de deputat sau de senator. Candidaţii la alegeri nu vor mai putea oferi alegătorilor alimente, băuturi sau produse din tutun, ci doar mărfuri nealimentare în valoare de până la 10 lei şi obiecte de propagandă electorală precum calendare, pixuri, brichete, DVD-uri, tricouri, pungi, mănuşi inscripţionate cu însemne electorale, conform unei OUG adoptate în această săptămână.
În categoria bunurilor interzise au fost incluse alimentele, băuturile alcoolice sau nealcoolice, produsele din tutun sau mărfurile nealimentare, exceptate fiind doar materiale şi obiecte de propagandă electorală precum afişe, pliante, cărţi poştale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, chibrituri, insigne, ecusoane, DVD-uri, fanioane, steaguri, căni, pungi, tricouri, şepci, eşarfe, fulare, veste, fesuri, mănuşi, pelerine, jachete inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunii politice sau candidaţilor.
Sunt exceptate şi alte obiecte de propagandă electorală inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunii politice sau candidaţilor a căror valoare nu depăşeşte 10 lei fără TVA pentru fiecare articol, fără însă să poată face parte din categoria alimentelor, băuturilor alcoolice sau nealcoolice şi produselor din tutun. Candidaţii la alegerile parlamentare se vor putea exprima, contra cost, în emisiunile de promovare electorală şi în spoturile electorale difuzate de televiziunile şi radiourile private, dar vor avea acces gratuit la posturile publice. Accesul candidaţilor la posturile publice de televiziune şi radio este gratuit, iar repartizarea timpilor de antenă se face potrivit legii electorale.
Mass-media, rol cheie: fiecare votant cu televiziunea lui
Mass-media în general – şi televiziunea în special – au un rol important în formarea opiniilor politice, distribuirile realizate în funcţie de această dimensiune generând discrepanţe semnificative în rândul categoriilor de votanţi, potrivit studiului Irescop 2012 – Profiluri electorale.
Fiecare partid şi candidat se asociază unui post TV şi nu este doar cazul lui Dan Diaconescu şi a partidului pe care îl reprezintă, unde era evident ca o parte însemnată a susţinătorilor PP-DD şi ai lui Dan Diaconescu să fie din rândul celor care vizionează OTV. Interesant este faptul că în materie de subiecte politice, votanţii acestui din urmă partid şi candidat preferă Pro TV (39,1% / 36,3%) şi abia apoi OTV (24,5% / 27,5%). Electoratul ARD se informează despre politică şi evenimente politice în special de la postul B1 TV (42,8%) şi Pro TV (27%), iar suporterii USL optează în primul rând pentru Antena 3 (43,7%), după care aleg Pro TV (22,5%).
Dintre susţinătorii lui Crin Antonescu, cei mai mulţi îşi selectează informaţiile despre politică de la Antena 3 (58%), în timp ce votanţii lui Traian Băsescu şi cei ai lui Mihai Răzvan Ungureanu aleg cu predilecţie Pro TV (42,7%), respectiv B1 TV (56,9%).