Înalta Curte de Casație și Justiție a respins plângerea lui Romeo Stavarache împotriva ordonanței prin care DNA i-a „desființat” denunțul

0

ÎCCJ a respins joi plângerea formulată de Romeo Stavarache împotriva Ordonanței 662/P/2014, din 16 februarie 2015, prin care procurorul DNA a desființat un presupus denunț formulat de primarul Bacăului împotriva afaceristului Costică Rusu, a fostului viceprimar Nicolae Onica, respectiv a deputatului Lucian Ciubotaru. Procurorii au stabilit, în analiza celor sesizate de Stavarache, că edilul ar fi „compilat” un denunț bazat pe diverse asocieri de fapte, persoane și extrase din propriul material de urmărire penală, manevră menită a demonta acuzele ce-i sunt aduse în dosarul în care DNA i-a pus în sarcină comiterea a 5 infracțiuni de luare de mită. Acum, persoanele acuzate de Stavarache de comiterea unor infracțiuni inexistente vor să-i facă plângere penală pentru denunț calomnios. 

stavarache primar bacauEdilul Bacăului a reclamat, între altele, faptul că afaceristul Costică Rusu ar fi dat mită 800.000 de euro pentru a obține creșterea valorii contractului de construire a Centrului de Afaceri și Expoziții (de la 9 la 13 milioane euro), beneficiarul sumei fiind politicianul UDMR Laszlo Borbely, fost ministru al Dezvoltării. Stavarache și-a formulat denunțul la 2 decembrie 2014, pe vremea când încă se afla sub măsura preventivă a arestului domiciliar. El i-a acuzat pe Costică Rusu, Nicolae Onica și Lucian Ciubotaru de comiterea unor fapte de corupție ce reieșeau din chiar propriul material de urmărire penală. Stavarache ar fi tras concluzia, urmare a unor discuții auzite în urmă cu mai mulți ani, că afaceristul Costică Rusu i-ar fi remis lui Ciubotaru suma de 60.000 euro, cu titlul de sponsorizare pentru campania electorală din 2008, an în care Ciubotaru a candidat pe listele PNL de la Consiliul Județean.

Ordonanta_DNA_Popovici_Stavarache_pg 2Alegațiile „compilate” de primarul Bacăului au fost respinse, în primă fază, la 16 februarie 2015, Stavarache contestând Ordonanța la procurorul ierarhic superior. În cele din urmă, la 16 martie 2015, procurorul Gheorghe Popovici, șeful secției de Combatere a infracțiunilor de corupție din DNA a infirmat denunțul formulat de Stavarache, apreciind că „petentul dorește a se da o anumită interpretare unor mijloace de probă, în speță a unor comunicații interceptate în baza mandatelor de supraveghere tehnică și care, în opinia sa, fiind interpretate în maniera pe care și-o dorește petentul, ar conduce la dovedirea nevinovăției sale” (click imagine alăturată).

Mai mult, procurorul Popovici a stabilit că „motivarea dată plângerii de către petentul Stavarache Romeo are un puternic caracter subiectiv”, fiind bazată pe „alegații proprii”.

DOSAR 1437/1/2015 al ÎCCJ:

Petent STAVARACHE ROMEO

Intimați RUSU COSTICĂ, ONICĂ NICOLAE, CIUBOTARU LUCIAN MANUEL

Soluţionare – respinge plângerea

Soluţia pe scurt În temeiul art. 341 alin.6 lit. a teza a II-a din Codul procedură penală, respinge, ca inadmisibilă, plângerea formulată de petentul Stavarache Romeo împotriva ordonanţei nr. 662/P/2014 din data de 16 februarie 2015 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, Secția de combatere a corupției. Obligă petentul la plata cheltuielilor judiciare către stat în sumă de 200 lei. Definitivă.

Petenții o „pun” de un nou dosar pe numele lui Stavarache

„Basmele” denunțate de Stavarache la DNA nu au rămas fără ecou în rândul persoanelor vizate de acuzațiile edilului. Atât Costică Rusu, cât și Lucian Ciubotaru urmează să formuleze plângeri împotriva primarului, după ce ÎCCJ, dar și procurorii DNA, au demontat alegațiile acestuia. Într-un răspuns remis Bacau.NET prin intermediul unui SMS, Costică Rusu a arătat că va vorbi mai mult abia după finalizarea proceselor lui Stavarache. „Vă rog să mă scuzați, dar nu pot da declarații în acest subiect decât după terminarea proceselor”, a scris Rusu. De cealaltă parte, deputatul Ciubotaru a deplâns situația creată, arătând că Stavarache „minte” și că vizează depunerea unei plângeri penale împotriva edilului.
Lucian Ciubotaru„Mă consider, și instanța confirmă acest lucru, a fi fost în acest caz un actor introdus forțat într-o fabulație a unei minți bolnave sau poate a unui plan diabolic pe care nu-l cunosc. Voi cântări împreună cu familia și cu colegii de partid formularea unei plângeri penale pentru denunț calomnios, pentru că în această mizerie a fost vizată atât familia mea, cât și partidul din care a făcut cândva parte Romeo Stavarache. Justiția a decis. Stavarache minte și se face de râs mimând amnezii profunde”, a declarat parlamentarul PNL Bacău.
Apostol Stava - doi cumetri penaliRomeo Stavarache este acuzat de procurorii DNA de comiterea a 5 infracțiuni de luare de mită, acestea echivalând cu un prejudiciu de peste 2,4 milioane lei. Pentru recuperarea banilor rezultați din comiterea infracțiunilor, DNA a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile aflate în proprietatea lui Stavarache. Liviu Goian este acuzat că ar fi săvârșit, în concurs, 3 infracțiuni de complicitate la luare de mită, în timp ce Liviu Cenușă este acuzat de comiterea a două infracțiuni de complicitate la luare de mită. În dosarul de corupție aflat pe rolul Tribunalului Bacău mai sunt judecați inculpații Constantin Apostol și Costel Cășuneanu.
Prin intermediul apropiaților săi – Liviu Goian (Ligone Internațional – 1 TV Bacău), Liviu Cenușă (SSC Invest – Ziarul de Bacău), respectiv Constantin Apostol (Asociația Top Sport) – Stavarache ar fi reușit să disimuleze mai multe sume de bani pretinse de la diverși oameni de afaceri din Bacău, între aceștia numărându-se și Costel Cășuneanu. Sumele au fost introduse într-un circuit financiar constând în contracte fictive de publicitate, derulate prin televiziunea și ziarul amintite, dar și prin sponsorizări acordate Asociației Top Sport, prezidată de Constantin Apostol, cumătrul lui Romeo Stavarache.

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.