ÎCCJ a respins joi plângerea formulată de Romeo Stavarache împotriva Ordonanței 662/P/2014, din 16 februarie 2015, prin care procurorul DNA a desființat un presupus denunț formulat de primarul Bacăului împotriva afaceristului Costică Rusu, a fostului viceprimar Nicolae Onica, respectiv a deputatului Lucian Ciubotaru. Procurorii au stabilit, în analiza celor sesizate de Stavarache, că edilul ar fi „compilat” un denunț bazat pe diverse asocieri de fapte, persoane și extrase din propriul material de urmărire penală, manevră menită a demonta acuzele ce-i sunt aduse în dosarul în care DNA i-a pus în sarcină comiterea a 5 infracțiuni de luare de mită. Acum, persoanele acuzate de Stavarache de comiterea unor infracțiuni inexistente vor să-i facă plângere penală pentru denunț calomnios.
Edilul Bacăului a reclamat, între altele, faptul că afaceristul Costică Rusu ar fi dat mită 800.000 de euro pentru a obține creșterea valorii contractului de construire a Centrului de Afaceri și Expoziții (de la 9 la 13 milioane euro), beneficiarul sumei fiind politicianul UDMR Laszlo Borbely, fost ministru al Dezvoltării. Stavarache și-a formulat denunțul la 2 decembrie 2014, pe vremea când încă se afla sub măsura preventivă a arestului domiciliar. El i-a acuzat pe Costică Rusu, Nicolae Onica și Lucian Ciubotaru de comiterea unor fapte de corupție ce reieșeau din chiar propriul material de urmărire penală. Stavarache ar fi tras concluzia, urmare a unor discuții auzite în urmă cu mai mulți ani, că afaceristul Costică Rusu i-ar fi remis lui Ciubotaru suma de 60.000 euro, cu titlul de sponsorizare pentru campania electorală din 2008, an în care Ciubotaru a candidat pe listele PNL de la Consiliul Județean.
Alegațiile „compilate” de primarul Bacăului au fost respinse, în primă fază, la 16 februarie 2015, Stavarache contestând Ordonanța la procurorul ierarhic superior. În cele din urmă, la 16 martie 2015, procurorul Gheorghe Popovici, șeful secției de Combatere a infracțiunilor de corupție din DNA a infirmat denunțul formulat de Stavarache, apreciind că „petentul dorește a se da o anumită interpretare unor mijloace de probă, în speță a unor comunicații interceptate în baza mandatelor de supraveghere tehnică și care, în opinia sa, fiind interpretate în maniera pe care și-o dorește petentul, ar conduce la dovedirea nevinovăției sale” (click imagine alăturată).
Mai mult, procurorul Popovici a stabilit că „motivarea dată plângerii de către petentul Stavarache Romeo are un puternic caracter subiectiv”, fiind bazată pe „alegații proprii”.
DOSAR 1437/1/2015 al ÎCCJ:
Petent STAVARACHE ROMEO
Intimați RUSU COSTICĂ, ONICĂ NICOLAE, CIUBOTARU LUCIAN MANUEL
Soluţionare – respinge plângerea
Soluţia pe scurt În temeiul art. 341 alin.6 lit. a teza a II-a din Codul procedură penală, respinge, ca inadmisibilă, plângerea formulată de petentul Stavarache Romeo împotriva ordonanţei nr. 662/P/2014 din data de 16 februarie 2015 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, Secția de combatere a corupției. Obligă petentul la plata cheltuielilor judiciare către stat în sumă de 200 lei. Definitivă.
Petenții o „pun” de un nou dosar pe numele lui Stavarache