Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins, joi, 16 iulie 2015, cererile de stramutare formulate de avocatii lui Ovidiu Tender (condamnat la 12 ani si 7 luni inchisoare), Toader Gaureanu (9 ani si 10 luni inchisoare) si Cicilia Dumitrescu (7 ani inchisoare). Decizia luata de ICCJ este definitiva.
Astfel, se mentin efectele deciziei nr. 862/A/08.06.2015 prin care Curtea de Apel București (CAB) a pronunțat condamnări exemplare în dosarul RAFO-CAROM, cunoscut și ca RAFO 2. Omul de afaceri Ovidiu Tender a fost condamnat de judecători la 12 ani și 7 luni de închisoare, în timp ce Marian Iancu s-a ales cu 14 ani de închisoare. Cei doi au fost acuzați de DIICOT de comiterea infracțiunilor de înșelăciune și spălare de bani, într-un dosar vechi de aproape 10 ani. Tender a fost condamnat cu fix o zi înainte de prescripția faptelor de înșelăciune puse în sarcină de procurori. Cei doi afaceriști, alaturi de ceilalti inculpati, trebuie sa achite prejudiciul de aproape 44 de milioane de euro produs la inceputul anilor 2000 companiei RAFO-CAROM, potrivit deciziei judecătorilor.
Înainte de a se pronunţa decizia de condamnare, Ovidiu Tender a formulat cerere de strămutare a dosarului şi de judecare a apelului la o altă instanţă, pe motiv că judecătorul Alexandru Mihai Mihalcea de la Curtea de Apel Bucureşti nu ar fi imparţial. Alături de Tender au mai formulat cereri de strămutare și inculpații Toader Găureanu și Cicilia Dumitrescu, ambii acuzând aceeași stare de imparțialitate a magistratului amintit. Pe cale de consecință, ÎCCJ a solicitat CAB un punct de vedere în raport de cererile formulate de inculpați, precum și de judecarea cauzei. Semnat de vicepreședintele CAB, Daniel Grădinaru, punctul de vedere preciza că cererea de stramutare formulată de Tender ar trebui admisă, decizia de condamnare desfiinţată, iar dosarul trimis la o altă instanţă. În caz contrar, avertiza vicepreşedintele CAB, România ar putea fi condamnată la CEDO pentru încălcarea dreptului la un proces echitabil.
In eventualitatea in care cererile de stramutare ar fi fost admise, consecinta imediata ar fi fost eliberarea inculpatilor Ovidiu Tender, Toader Gaureanu, Cicilia Dumitrescu si Marin Badea. Pe de alta parte, Marian Iancu, condamnat la 14 ani inchisoare, ar fi ramas oricum dupa gratii in executarea pedepsei de 13 ani inchisoare primite in dosarul Rafo 1, condamnare dispusa prin decizia nr. 1207/A/14.10.2014 pronunțată de aceeași CAB.
PEDEPSE de executat în dosarul RAFO-CAROM
Ovidiu Lucian Tender – 12 ani si 7 luni inchisoare (11 ani si 4 luni la fond)
Marian Alexandru Iancu – 14 ani inchisoare (13 ani si 8 luni la fond)
Toader Gaureanu – 9 ani si 10 luni inchisoare (6 ani si 8 luni la fond)
Cicilia Dumitrescu – 7 ani inchisoare (5 ani si 8 luni la fond)
Marin Badea – 8 ani si 6 luni inchisoare (6 ani si 8 luni la fond)
Bogdan Salajan – 3 ani inchisoare cu suspendare (5 ani cu executare la fond)
Basaran Kadri Mazhar (judecat in lipsa) – 6 ani si 6 luni inchisoare (6 ani la fond)