De câteva zile, ultimele două combinate de îngrăşăminte din grupul InterAgro al lui Ioan Niculae au tras obloanele. Odată cu închiderea fabricilor, cel mai bogat român, dispare şi cel mai mare consumator de gaze din România, după populaţie. De precizat că Niculae a mai jucat, în trecut, cartea închiderii combinatelor şi trimiterii angajaţilor în şomaj pentru a obţine preţuri preferenţiale la gaz de la stat, relatează economica.net.
Ultimele două fabrici din imperiul industrial al omului de afaceri Ioan Niculae şi-au încheiat activitatea în data de 11 iulie, dimineaţa, Chemgas Slobozia şi Viromet Victoria, ultimele două fabrici de îngrăşăminte ce mai funcţionau, din cele şase deţinute de Niculae, au fost închise. Toţi cei 6.000 de angajaţi ai fabricilor vor fi trimişi în şomaj.
„De 40 de ani, de când le-a făcut Ceauşescu, nu s-a mai întâmplat ca o industrie întreagă să nu meargă. Dar au reuşit actualii guvernanţi, care au promis că ajută industria, dar nu au făcut nimic. Au zis că liberalizează total de anul acesta piaţa de gaze, ceea ce Franţa va face de-abia din 2016, dar, chiar şi aşa, nu au făcut-o, au continuat să impună preţuri reglementate. Când ruşii aduc gaze în hub-ul de la Baumgarten cu 230 de dolari, iar Petrom şi Romgaz vând, prin directivă de stat, cu 290 de dolari, înseamnă că, din incompetenţă sau rea intenţie, se doreşte distrugerea industriei chimice româneşti. Nu mai vreau să încep nimic în ţara asta, stau doar cu ce mai avem şi atât”, spune Niculae.
Sechestru pe avere și angajați în greva foamei
La începutul lui iunie, Fiscul a pus sechestru pe averea lui Niculae, acesta fiind acuzat într-un proces de spoliere a Romgaz pe seama combinatelor chimice din portofoliul InterAgro. În dosarul gazelor obținute la preț preferențial, procurorii îl acuză pe magnatul ureei de o fraudă de peste 130 de milioane de euro. În plus, oamenii legii au pus sechestru şi pe trei maşini de lux de peste 50 de mii de euro fiecare, o casă de 1.900 metri pătraţi, 9 terenuri în zone centrale din Bucureşti şi alte 6 terenuri în Teleorman, Giurgiu şi Prahova.
La finele lui mai, 18 salariați ai AMURCO, combinat chimic parte din imperiul InterAgro, au intrat în greva foamei. Aceștia au reclamat faptul că au salarii restante de luni de zile. Neplata drepturilor salariale, a salariilor compensatorii, dar și disponibilizarea a 300 de salariați i-au adus la disperare pe angajații combinatului băcăuan. La un moment dat, greviștii au renunțat la demersul lor, însă l-au reluat de câteva zile, când 21 de persoane au reintrat în greva foamei. Patru greviști au ajuns la spital, unul dintre ei suferind un blocaj renal.