Tot mai putine tranzactii imobiliare
Comparativ cu luna iulie si august, in septembrie, numarul de tranzactii imobiliare din Municipiul Bacau a scazut cu 15%. Si la nivelul judetului a fost aceeasi scaderea (15%).
Daca in iulie si august, la nivelul Municipiului Bacau s-au tranzactionat 350, respectiv 352 de imobile, in septembrie numarul a scazut la 301. La nivel judetului s-au vandut in august 1420 de imobile, iar in septembrie numarul a scazut la 1220.
Piata imobiliara din Bacau incepe sa dea semne de oboseala. Majoritatea agentilor imobiliari spun ca nu mai exista clienti, iar piata devine una a cumparatorului nu a vanzatorului, cum era pana in prezent. Cu toate astea, nu exista scaderi importante – cel putin la blocurile noi. Dezvoltatorii imobiliar tin de preturi, intrucat au avut cheltuieli mari din cauza cresterii costurilor cu materialele de constructii.
Daca ne raportam la blocurile vechi din Bacau, se pot observa mici scaderi de preturi. Un apartament intr-un bloc vechi ( dupa 1980 – zona nord, centru ), cu doua camere, care se vindea inainte cu 60 000 euro, se vinde acum cu 50-55.000 euro. Pentru un apartament cu doua camere, intr-un bloc nou, dezvoltatorii cer de la 45.000 euro ( zona sud ) pana la 85.000 euro ( zond nord ).
Impozite si taxe mai mari din ianuarie
Din ianuarie se va reintroduce impozitul la vanzarea proprietatilor : 3% pentru imobile/terenuri detinute de maxim 3 ani, 1% pentru cele detinute de peste 3 ani. Se elimină astfel plafonul neimpozabil de 450.000 lei reprezentând suma ce putea fi dedusă din valoarea tranzacției efectuate de o persoană fizică. Mai mult, se modifica si plafonul la tva pentru locuintele noi, astfel :
„Plafonul pentru livrarea unei locuințe cu o suprafață utilă de maximum 120mp, exclusiv anexele gospodărești, achiziţionată de persoane fizice în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică, se reduce de la 700.000 lei la 600.000 lei. De asemenea, se va putea achiziționa o singură locuință cu cota de 5%. Persoanele fizice care au încheiat acte juridice având ca obiect plata în avans pentru achiziția de locuințe cu cota redusă de TVA de 5%, anterior datei de 1 ianuarie 2023, vor beneficia de aplicarea cotei reduse de TVA în condițiile aplicabile până la 31 decembrie 2022.”
Ratele vor creste pana cand inflatia se va calma, iar BNR va reduce dobanda cheie
Bacauanii, la fel ca si ceilalti romani, sunt loviti de cresterile enorme ale ratelor, astfel ca numarul de credite pentru case este in scadere. Daca ROBOR-ul a crescut tot anul, IRCC s-a modificat abia la 1 octombrie. Cei mai multi specialisti spun ca efectele in imobiliare se vad mai greu, la cateva luni de la cresterile ratelor. Odata cu cresterea ratele se maresc si chiriile din Bacau. Daca ratele vor deveni mai scumpe decat chiriile, bacauanii vor prefera sa stea cu chirie decat sa faca un credit la banca.
Avand in vedere ca toate activele au fost afectate de aceasta recesiune – inca neoficiala – cu siguranta si piata imobiliara va simti efectele.