In ce vrea sa bage bani Primaria Bacau in 2013. “Sacul” pare mai gol ca niciodata, in lipsa banilor de la UE

0

primaria_bacauIn urma cu exact un an, conducerea municipalitatii dadea publicitatii – cu fast – cifrele halucinante ale bugetului pe 2012 al Bacaului. Peste 690 milioane lei, din care 467 milioane ar fi trebuit sa mearga in “investitii”. Din cele 467 milioane lei de la investitii, peste 400 milioane proveneau din fonduri europene (aprox. 100 milioane euro, o suma imensa pentru un oras ca Bacaul). Umflate din condei, sumele astronomice inscrise in bugetul pe 2012 nu s-au mai regasit, concret, in investitii: fondurile europene n-au mai venit, accesarea lor fiind blocate luni de zile urmare a unor controale ce au evidentiat nereguli in utilizarea lor; investitii precum modernizarea Insulei de Agrement au fost – pe moment – inghetate, in timp ce contractele pentru modernizarea mai multor artere rutiere vitale din oras au fost semnate abia in decembrie, pe final de an, urmand ca lucrarile propriu-zise sa inceapa in primavara lui 2013. Nu in 2012, asa cum rezulta din bugetul prezentat acum un an de conducerea Primariei.

Investitiile pe care municipalitatea intentioneaza sa le realizeze in 2013 dau masura lipsei de discernamant administrativ care a stat la baza fictiunii bugetare din 2012. Mai retinuta, ceva mai inchegata si mai logica, lista cu investitii pe anul in curs este centrata pe proiectul vizand retehnologizarea sistemului public de termoficare. Acesta va fi marele hop administrativ in 2013, in conditiile in care la finele lui CET Bacau s-a obligat sa renunte la utilizarea carbunelui in productia de energie termica. 35 de milioane lei au fost bugetate pentru amplasarea grupului 2 cogenerare, investitie de 84 milioane lei; alte componente ale programului de retehnologizare au bugetate sume de ordinul milioanelor de lei, ele provenind din fonduri europene, conform listei de investitii gandite de municipalitate.

Spitalul Municipal are prevazut in bugetul 2013 suma de 4 milioane lei, edilii plecand – probabil – de la presupunerea ca investitia este aproape gata. La mijlocul lui 2012, Primaria a incercat sa contracteze un credit bancar de peste 100 milioane lei, diminuat la 60 de milioane intre timp. Aproape jumatate din suma va merge catre Spitalul Municipal dar – deocamdata – imprumutul bancar nu a fost contractat, Comisia de Aprobare a Imprumuturilor Locale din Ministerul Finantelor solicitand amendarea hotararii de Consiliu Local prin care alesii au aprobat demararea procedurii de imprumut. Cele 4 milioane lei prevazute in bugetul pe 2013 sunt nimic, daca municipalitatea nu reuseste sa ia imprumut din banca. Paradoxal, banii prevazuti in acest an pentru Spitalul Municipal sunt pentru achizitionarea de utilaje si echipamente. Acestea se regaseau, insa, in contractul din 2007 semnat de Primaria Bacau cu consortiul de firme caruia i s-a atribuit lucrarea.

Sala Polivalenta din cartierul CFR are prevazuta o suma ridicola – 3 milioane lei, o nimica toata raportat la necesarul de 70 milioane lei, cat valoreaza lucrarea. Reabilitarea Insulei de Agrement, proiect blocat in 2012, are prevazuta o finantare pe anul in curs de 17,45 milioane, necesarul fiind de peste 50 milioane lei.

Jumatate de milion de lei va fi injectat in 3 societati comerciale controlate de municipalitatea Bacau, cu titlu de contributie la capitalul social (200.000 lei – Sport Club Bacau SA; 100.000 lei – ARTBACAU SRL; 200.000 lei – Centrul de Afaceri si Expozitional SA). Reabilitarea si modernizarea caminului de batrani va fi incheiata, cel mai probabil, in 2013, an in care vor incepe si lucrarile de modernizare a imobilului social de pe strada H. Coanda.

Tot in acest an urmeaza sa inceapa lucrarile la modernizarea Caii Moinesti, precum si a pasarelei de la Margineni, in baza unui proiect a carui finalitate va surprinde “podul” largit la 4 benzi, de la 2 cate sunt in prezent.

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.