Astăzi, ministrul Sorin Grindeanu impreuna cu directorul CNAIR, Cristian Pistol, au efectuat o inspecție pe santierul Drumului Expres Brăila-Galați. Proiectul, care se întinde pe o lungime de 10,76 kilometri, a atins un stadiu fizic de aproximativ 78%. Lucrarile sunt efectuate de firmele controlate de Dorinel Umbrarescu.
Cu un echipaj de peste 300 de muncitori și 44 de utilaje la fața locului, UMB desfasoara lucrari atat la drumul expres cat si la podul peste Siret. Pe lângă drumul expres, un aspect deosebit al proiectului este construcția podului peste râul Siret, care va fi al doilea cel mai mare pod hobanat din România, după cel de la Agigea, care se află pe ruta Constanța-Mangalia.
Noul pod hobanat, cu o lungime de 307 de metri, va fi parte a unei structuri impresionante cu o lungime totală de peste 1,7 kilometri. Această structură va include mai multe viaducte care traversează complexul feroviar și un dig de protecție, asigurând astfel siguranța și eficiența traficului pe această rută vitală.
Drumul Expres Brăila-Galați va oferi două benzi de circulație pe fiecare sens, inclusiv trei poduri, două viaducte și un pasaj pentru a asigura un traseu rapid și sigur între cele două orașe. Drumul începe din drumul de legătură brăilean al podului peste Dunăre și se încheie la intersecția cu DN2B, în zona Movileni.
Acest proiect de mare viteză, cu o valoare de contract de 449,42 milioane de lei (fără TVA), este finanțat din Fonduri Europene Nerambursabile și este realizat de asocierea UMB – SC SA&PE Construct SRL, SC Spedition UMB SRL și SC Tehnostrade SRL. Durata totală a contractului este de 34 de luni, din care 10 luni sunt alocate proiectării, iar 24 de luni execuției. Ordinul de începere a execuției a fost dat la 10 ianuarie 2022, iar termenul contractual de finalizare este stabilit pentru 1 mai 2024.