Intr-un interviu acordat site-ului de stiri Sursa Zilei, deputatul bacauan Viorel Hrebenciuc (PSD) s-a declarat in favoarea introducerii – cat mai rapide – a unei legi care sa reglementeze lobby-ul. Fostul sef al PSD Bacau a aratat ca prevederile legale in vigoare ii transforma pe parlamentari in potentiali subiecti ai infractiunii de trafic de influenta. „Noi, ca deputaţi şi senatori, suntem aleşi în nişte colegii uninominale. Cei care ne-au votat în aceste colegii aşteaptă de la noi să le rezolvăm diferite probleme. Şi, în marea lor majoritate, aceste probleme ţin de primării. În momentul de faţă, orice intervenţie am face la vreun minister, pentru vreo primărie sau alta, este considerată trafic de influenţă sau, potrivit unor prevederi din legea 78/2000, s-ar putea încadra la foloase necuvenite. Am discutat deja să dăm drumul la Legea lobby-ului, pentru că este absolut necesară în contextul actual şi să reanalizăm legea 78/2000 cu tot ceea ce înseamnă ea”, a declarat Hrebenciuc.
Parlamentarul a pledat pentru introducerea legii lobby-ului exemplificand utilitatea unui asemenea demers legal prin problemele aparute la impartirea functiilor intre partidele aflate in coalitia de la guvernare. „Discutăm toţi de algoritm – de la şeful Senatului până la ultimul parlamentar – toată lumea vorbeşte despre algoritmul politic, toată lumea explică cum sunt împărţite funcţiile între PNL, PSD, PDL, UDMR şi alţii. Vreau să vă subliniez faptul că, în conformitate cu prevederile legii 78/2000, toată lumea este „caz penal”, referitor la algoritm. Deci vă daţi seama în ce situaţie aberantă am putea ajunge. Dar, dacă ne uităm cu calm şi cu atenţie în legislaţie, vom putea corecta acolo unde este nevoie”, a mai spus deputatul.
Recunoscut drept un politician cu „relatii”, Hrebenciuc sustinea inca de acum 5 ani ca negocierile sunt a doua natura a deputatilor. Intr-un interviu acordat Evenimentului Zilei, in octombrie 2008, social-democratul se considera „un bun necesar in politica”. „Peste tot în parlamentele din Europa şi din Statele Unite, dacă vreţi, negocierile sunt o a doua natură a fiecărui grup parlamentar şi a parlamentarilor. Numai la noi acest lucru a căpătat o conotaţie negativă. Acum câţiva ani, am spus că sunt foarte multe lucruri care se rezolvă la o cafea, la bufet. Ştiam ce spun. Într-adevăr, foarte multe lucruri pentru România le-am rezolvat la o cafea, pentru că acolo aveam cu cine să stau de vorbă şi am avut companionul. Acum să revenim la relaţii. Poate că şi faptul că sunt în politică din perioada postdecembristă m-a făcut să cunosc o mulţime de oameni din diferite medii”, declara pesedistul pentru jurnalistii EVZ (citeste mai multe AICI).