Holzindustrie Schweighofer, cel mai mare procesator de lemn din România, în vizorul Consiliului Concurenţei

0

Cel mai mare procesator de lemn din România a intrat în vizorul autorităţilor. Compania austriacă Holzindustrie face obiectul unui control al Consiliului Concurenţei, pentru că autorităţile o suspectează de o eventuală poziţie de monopol.

Holzindustrie SchweighoferMai mult, ministrul mediului invocă numele şefului statului alături de cel al companiei. Şi asta deoarece Klaus Iohannis a retrimis în Parlament noul Cod Silvic. Dacă ar intra în vigoare, legea ar plafona cantităţile de lemn care pot fi cumpărate de firme. „Observ că, în ultima vreme, Ministerul Mediului cred că a început să deranjeze. Am devenit o ţintă pentru că ne facem treaba. Ne confruntăm cu atacuri din toate părţile, inclusiv de la parlamentarii care sunt împotriva Codului Silvic, care săptămâna viitoare va intra la vot în Camera Deputaţilor, de la anumite persoane care doresc să fie de o altă parte a baricadelor, şi nu de partea românilor”, a declarat Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului.

Întrebat dacă se referă la președintele Klaus Iohannis, ministru a răspuns: „Consider că atâta timp cât există pe aceeaşi linie parlamentari ai opoziţiei care susţin aceleaşi elemente pe care le-a susţinut preşedintele, sunt şi anumite persoane fizice sau poate şi ONG-uri care sunt tot lângă preşedinte şi lângă parlamentarii opoziţiei şi, nu în ultimul rând, chiar firma Holzindustrie susţine exact aceleaşi elemente”.

Compania austriacă are o prezență puternică în România, unde deține 4 unități de producție (două fabrici de cherestea la Sebeș și două fabrici de panel și produse încleiate). La Comănești (jud. Bacău), Schweighofer a preluat în 2010 combinatul de prelucrare a lemnului, acesta fiind extins sistematic până în zilele noastre, capacitatea de producție fiind de 135.000 mc de panel/an (cea mai mare din lume într-o singură unitate de producție). În 2015, compania are în plan să pună în funcțiune o a treia fabrică de cherestea, la Reci (jud. Covasna), investițiile totale cifrându-se la 150 milioane euro.

Fabrica de la Reci ar trebui aprovizionată anual cu 800.000 metri cubi de lemn. Această cantitate reprezintă 5% din cantitatea de lemn exploatată anual din toată ţara. O astfel de uzină consumatoare de lemne în secuime ar pune o presiune enormă pe exploatările de pădure din întreaga regiune şi ar încuraja defrişările ilegale, spun ONG-urile de mediu, care se împotrivesc investiţiei. Asociaţia Transilvania Verde şi Asociaţia Ţinutul Secuiesc Verde consideră venirea companiei Schweighofer în Covasna indezirabilă şi au formulat o petiţie împotriva investiţiei.

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.