Marti, 11 aprilie, la Prefectura Bacau a fost semnat contractul pentru actualizarea Studiului de fezabilitate, a serviciilor de proiectare, a documentațiilor de atribuire și asistență tehnică pe durata execuției lucrărilor aferente proiectului ”Închidere și reabilitare depozit de deșeuri industriale periculoase de fosfogips Sofert, Bacău”. La eveniment au participat ministrul Mediului, Tánczos Barna, Laurentiu Neculaescu – presedinte Administratiei Fondului de Mediu, Lucian Bogdanel – prefectul judetului Bacau, Lucian Viziteu – primar al Mun. Bacau si Valentin Ivancea – presedinte CJ Bacau.
”Prin acest proiect, se face un pas esențial în atingerea dezideratului de mediu privind ecologizarea haldei de fosfogips a fostului combinat chimic din Bacău, care este pe lista neagră a Comisiei Europene, din cauza gravelor probleme de mediu pe care le generează. În vederea închiderii depozitului de deșeuri Sofert Bacău – halda fosfogips, a fost necesară modificarea regimului juridic al imobilului în cauză, prin trecerea acestuia din proprietatea publică a municipiului Bacău, în proprietatea publică a statului, respectiv a Administrației Fondului pentru Mediu. Este un moment important, deoarece dăm un semnal de normalitate. Lipsa de interes în perioada de fucționare a societății, din partea echipei de lichidatori care, de obicei, ignoră obligațiile de mediu, ne-au adus în punctul acesta. Trebuie să tratăm cu mai multă seriozitate problemele de mediu. Trebuie să găsim soluția tehnică de ecologizare. Mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în procesul de preluare de către AFM a terenului și a responsabilității închiderii depozitului.” a declarat ministrul Barna
Prefectul judetului Bacau, Lucian Bogdanel, a spus ca prin acest contract se va putea scoate ulterior la licitatie executia lucrarilor de ecologizare :
„Actualizarea Studiului de fezabilitate, proiectarea, asistența tehnică şi pregătirea documentațiilor de atribuire vor permite, într-un orizont rezonabil de timp, lansarea procedurii de achiziție publică pentru contractarea execuției lucrărilor de închidere a depozitului de deşeuri industriale periculoase. După decenii de poluare şi inițiative de ecologizare eşuate, muntele de fosfogips de 16 hectare – transferat în domeniul public al statului prin HCL nr. 390/2021 şi preluat în administrarea Ministerului Mediului (AFM) prin HG nr. 944/2022 – va fi încapsulat, urmând ca soluția tehnică finală să fie validată până la sfârşitul acestui an.” a precizat Lucian Bogdanel – prefect al judetului Bacau
Cristina Corpodean – specialist la EPMC Consulting – firma specializata in finantare si implementare de proiecte pe zona deseurilor a explicat ca halda de fosfogips va fi „incapsulata” cu o membrana, astfel ca nu va mai lua contact cu mediul inconjurator. Finantarea pentru acest proiect va veni din fonduri europene – axa POIM, insa daca nu se va reusi acest lucru se va folosi bugetul de stat. Ecologizarea haldei de fosfogips este o obligatie a statului roman, pe care trebuie sa o duca la capat.
Proiectul va fi finalizat pana cel tarziu in anul 2027.
„După cum știți populația a fost permanent expusă în toată această perioadă, deoarece, la nivel local, nu s-au găsit resursele financiare pentru rezolvarea problemei. AFM va depunde toate eforturile pentru ca în 2027 să finalizăm lucrările de închidere și ecologizare a depozitului, și să redăm terenul autorităților locale, acesta urmând să fie monitorizat 30 de ani post închidere.România are obligația de ecologizare a 27 de depozite de deșeuri neconforme ce fac obiectul unei cauze aflate pe rolul Curții Europene de Justiție în vederea conformării cu normele juridice europene și cu angajamentele asumate de statul român pe sectorul de mediu” – a precizat președintele AFM, Laurențiu Adrian Neculaescu.