Guvernul va sesiza Direcţia Naţională Anticorupţie şi Curtea de Conturi pentru modul în care au fost soluţionate de ANRP, de-a lungul timpului, unele dosare privind retrocedarea de imobile, constatându-se că au fost soluţionate cu prioritate cazuri tratate drept „excepţionale” de paranoia sau lombosciatică.
Un raport al Corpului de Control al primului ministru a mers în control la ANRP și a constatat că în perioada 2008-2011, numărul dosarelor de despăgubire soluţionate prioritar, prin invocarea acestor cazuri excepţionale, a fost mult mai mare faţă de cel al dosarelor soluţionate în ordinea înregistrării, excepţia fiind transformată în regulă. Printre alte motive invocate pentru ca dosarele să fie tratate drept excepţionale au fost osteoporoza, colici renali, tulburare depresivă, atacuri de panică, hemoroizi şi adenom al prostatei, persecuţie pe motive etnice. De acordarea despăgubirilor pentru dosare considerate excepţionale au fost şi cesionari de drepturi, cu sume cuprinse între 30,5 milioane lei şi 108,9 milioane lei.
„Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor a transmis Corpului de control al primului-ministru o situatie centralizatoare cuprinzand un numar de 63 de cazuri in care cererea de solutionare cu prioritate a dosarului de despagubire a fost aprobata pentru titularul dreptului de proprietate, dar la momentul solutionarii dosarului prin emiterea deciziei de catre Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, drepturile la masuri reparatorii erau cesionate integral sau partial”, se mai arata in document.
Raportul arata ca cele mai mari sume pe care le-au primit cesionarii de drepturi la masuri reparatorii care au beneficiat de prevederile referitoare la solutionarea cu prioritate a dosarelor de despagubire au fost de 108.932.000 lei intr-un dosar, 48.084.350 de lei in trei dosare si 42.794.620 de lei intr-un dosar. Corpul de control al primului ministru mentioneaza ca pentru contractele de prestari servicii de evaluare incheiate in perioada 2007-2012 nu au fost aplicate dispozitiile OUG nr. 34/2006, iar desemnarea evaluatorilor pentru efectuarea evaluarilor nu a fost realizata „in mod aleatoriu”, acestia fiind propusi de catre Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, iar Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor aproband „in bloc” propunerile.
Pentru serviciile de evaluare, in perioada 2008 – 2011, Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor a platit suma totala de 1.383.795 de euro pentru un numar de 6.473 de rapoarte de evaluare. Din „Situatia evaluatorilor care au intocmit rapoarte de evaluare in dosarele de despagubire constituite in baza Legii nr. 10/2001” si care au incasat de Ia Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor sume de bani pentru intreaga activitatea desfasurata in perioada 2008-2011, a rezultat ca sumele cele mai mari au fost incasate de catre urmatorii evaluatori: Societatea Romcontrol S.A.-145.755 de euro, pentru 668 de rapoarte de evaluare si Societatea Grup Consult Evaluari SRL – 116.150 de euro, pentru 491 de rapoarte de evaluare.