Marți, la ceremonia semnării Contractului de achiziție a 62 de rame electrice regionale între Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) și PESA din Polonia, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anuntat că valoarea totală a contractelor semnate pentru procurarea de trenuri noi ajunge în prezent la 9,9 miliarde de lei. Aceste contracte vizează achiziționarea a 119 rame și 16 locomotive electrice. El a subliniat că absența achiziționării de trenuri noi în România în ultimii 20 și ceva de ani se reflectă în nivelul de confort experimentat de către cetățeni.
”Odată cu contractele semnate ieri şi astăzi, şi ieri s-au semnat contracte pentru 16 locomotive electrice, valoarea contractelor semnate pentru achiziţia de trenuri noi la Ministerul Transporturilor, astăzi, când vorbim, este de 9,9 miliarde de lei, însemnând 119 rame electrice plus cele 16 locomotive electrice. Asta înseamnă de asemenea şi un alt lucru, o schimbare profundă a întregii flote de trenuri din România, absolut necesară”, a spus ministrul Sorin Grindeanu, ăn conferinţa de la Ministerul Transporturilor.
Grindeanu a menţionat că aceste trenuri noi vor circula pe 10 rute electrificate, Constanţa, Ploieşti , Buzău, Focşani, Bacău, Iaşi, Suceava, Braşov, Sfântul Gheorghe, Miercurea Ciuc, Bistriţa, Cluj, Arad, Timişoara şi Reşiţa la care se adaugă şi municipiul Bucureşti.
”Îmi doresc ca spre deosebire de alte contracte şi am spus lucrul ăsta şi ultima dată când am semnat sau am luat parte la semnarea contractelor (..) să nu avem întârzieri, pentru că (..) noi nu dorim să dăm penalităţi, nu asta urmărim la Ministerul Transporturilor, dar nu înseamnă că nu dăm. Mi-aş dori să se respecte termenii contractelor semnate, dacă spunem un termen cu dată, că se livrează un tren nou, atunci trebuie să fie livrat. Poate că odată cu aceste contracte începem să ne ţinem şi de aceste termene”, a ţinut să precizeze Grindeanu.