3 studii de fezabilitate platite de 3 administratii Stavarache, Necula si Viziteu
Abandonat de peste un deceniu, Stadionul Municipal din Bacău rămâne o ruină, transformată într-o adevărată junglă urbană. Primarul Lucian Viziteu a promis un proiect ambițios: o arenă modernă de 32.000 de locuri, flancată de două clădiri-turn și cu un buget estimat la 110 milioane de euro. Totuși, planul ridică suspiciuni, mulți localnici văzând în el mai degrabă o oportunitate imobiliară decât o investiție sportivă.
În ultimii 10 ani, Primăria a cheltuit bani pentru trei studii de fezabilitate, însă fără niciun rezultat concret. Vegetația, molozul, zidurile fisurate și scaunele distruse definesc în continuare peisajul arenei care, în 2020, era în centrul promisiunilor electorale ale primarului Viziteu. El garanta atunci modernizarea stadionului în 48 de luni și crearea unei Academii de Fotbal. La finalul primului mandat, însă, stadionul rămâne doar o promisiune neîmplinită.
Lucian Viziteu : „Prin PUZ trebuie modificați indicatorii care să permită fie Primăriei, fie unui privat să construiască două turnuri de 15 etaje, care ar încadra noul stadion„
Care este însă, la zi, situația stadionului ale cărui ziduri plâng zi și noapte? O explicație încearcă pentru GSP primarul Lucian Viziteu.
„Mai avem de primit un aviz de la Consiliul Județean pentru Planul Urbanistic Zonal și studiul de fezabilitate. Prin PUZ trebuie modificați indicatorii care să permită fie Primăriei, fie unui privat să construiască două turnuri de 15 etaje, care ar încadra noul stadion. Ar urma să fie acolo un punct emblematic pentru Bacău. Aceasta e viziunea arhitecturală propusă de proiectant, «Dico și Țigănaș», la care am apelat remarcând contribuția lor la «Arcul de Triumf» din București. Arena va avea spații comerciale, va fi înconjurată de zone verzi, de joacă, fiindcă e obligatoriu ca acolo, la kilometrul zero al orașului, să fie un perimetru viu, nu doar să vină lumea la meci sau la concert, ci să existe activitate, joburi, locuințe”, își începe Viziteu discursul.
Și continuă: „A durat foarte mult, fiindcă discutăm de un proiect mare, 110 milioane de euro pe devizul general. Urmează ca și proiectantul să mai facă anumite modificări. Dar, repet, stăm momentan după acest aviz, pe care-l așteptăm de șase luni. Inițial, am bănuit că e o chestiune de blocaj politic, dar la mijloc sunt, de fapt, chestiuni tehnice și de proceduri care trebuie respectate”.
Un stadion aproape imposibil de realizat, la un preț de 110 milioane de euro, lângă Spitalul Județean
Planul de a construi un stadion de 32.000 de locuri în centrul Bacăului, la un cost uriaș de 110 milioane de euro, ridică mari semne de întrebare.
O astfel de finanțare este aproape imposibil de obținut în actualul context economic, iar amplasarea proiectului vis-a-vis de Spitalul Județean complică și mai mult lucrurile. Zgomotul generat de evenimentele sportive și culturale ar crea un disconfort semnificativ atât pentru pacienți, cât și pentru locuitorii din zonă, ceea ce face ca viabilitatea unei asemenea investiții să fie extrem de discutabilă.
Primarul Viziteu vrea sa exproprieze bucati din teren de la Dedeman, Casuneanu si Umbrarescu
In aprilie 2024, am publicat in exclusivitate stirea ca Dedeman a cumparat un teren imens langa stadion. Terenul de 2,4 hectare, situat lângă fostul stadion și între terenurile de tenis, a fost achiziționat de compania Dedeman, deținută de frații Pavăl. Suprafața totală de 24.353 de metri pătrați aparținea soților Cășuneanu – Costel și Paulina – și, conform surselor, ar fi fost vândută pentru o sumă cuprinsă între 5 și 6 milioane de euro.
Primarul Viziteu intenționează să extindă suprafața disponibilă pentru construirea unui posibil stadion, vizând exproprierea unor terenuri deținute de Dedeman, Cășuneanu și Umbrărescu.:
„Sunt acolo doi investitori privați, Cășuneanu și Umbrărescu. Am discutat cu dânșii. N-au nicio problemă. Exproprierea se face la un preț stabilit printr-un raport de evaluare. De asemenea, tot expropriere vom face și pe circa o treime din terenul deținut de Dedeman. Asta pentru că e nevoie de un spațiu mai generos, stadionul își schimbă amplasamentul cu circa 50 de metri, se rotește cumva. Trebuie să existe mai mult loc pentru parcări în față. În plus, se va recrea rețeaua de alei, șosele dimprejur” a spus primarul pentru GSP.ro
Primarul Viziteu a declarat că demolarea actualului stadion ar putea începe la finalul acestui an, însă finanțarea necesară pentru construirea unei noi arene rămâne incertă.
Citeste articolul integral pe GSP.ro