Gelu Panfil, copreședinte PNL Onești, afirmă într-un interviu acordat portalului de știri Bacau.NET că situația din orașul de pe Trotuș este pe punctul să degenereze, Oneștiul confruntându-se cu o criză profundă cauzată de decizii greșite asumate de administrația locală controlată de deputatul Valerian Vreme și fostul primar Laurențiu Neghină. Liberalul oneștean afirmă că municipiul are nevoie de o schimbare profundă în urma alegerilor locale, care să instituie la timona administrativă a Oneștiului o echipă de oameni pregătiți, cu viziune, gata să ia deciziile necesare scoaterii orașului la liman.
Reporter: Gelu Panfil, sunteți liderul PNL Onești poate cel mai în măsură să analizeze activitatea administrației locale oneștene din ultimul mandat. Aveți o experiență și o activitate administrative cunoscute în plan local, postură din care vă întreb cum ați aprecia la momentul ianuarie 2016 administrația Laurențiu Neghină – UNPR? Prin ce s-a făcut remarcată această administrație, venită la conducerea municipiului Onești în 2012, ca o promisiune de schimbare în bine?
Gelu Panfil: Aprecierea dumneavoastră este corectă. Într-adevăr, la momentul alegerilor locale din 2012, Neghină și UNPR au reușit să capteze cel mai bine votul oneștenilor încarnând această imagine de schimbare, această promisiune cum bine ați spus dumneavoastră. Din păcate pentru noi, oneștenii, putem concluziona astăzi că am avut de-a face doar cu o promisiune electorală, a schimbării în bine pentru oraș, rămasă însă fără suport în realitate. Votanții au fost trași, din nou, pe sfoară. Orașul nu doar că a involuat sub aspect administrativ, dar tandemul Neghină – UNPR, cu deputatul Valerian Vreme la butoane în sala motoarelor, ajuns și el de ceva vreme în toxicul partid UNPR, a adâncit și mai mult decăderea Oneștiului, transformând orașul într-o adevărată Cenușăreasă a județului Bacău. Este de notorietate, de pildă, că sub mandatul tripletei Neghină – Vreme – UNPR orașul Onești nu a reușit să genereze niciun proiect de anvergură pe fonduri europene. În timp ce administrațiile locale din alte orașe, mai puțin importante decât Onești, s-au mișcat rapid, elaborând proiecte serioase îndeosebi în zona infrastructurii, la noi s-a făcut politică, însă o politică de gașcă, de clan care, în final, s-a dovedit falimentară. Îmi permit să afirm că administrația locală oneșteană a ratat examenul maturității în materie de atragere de fonduri europene, tot așa cum șeful acestei administrații – fostul primar Laurențiu Neghină, acum retras în culise – a ratat examenul maturității, Bacalaureatul. Morala poveștii este următoarea: cu incompetenți, cu oameni nepregătiți nu poți face performanță nicăieri, deci nici în administrație. Două cuvinte descriu cel mai bine mandatul 2012 – 2016: incompetență și submediocritate. Consecințele le suportăm cu toții, iar lecția este că oneștenii trebuie să voteze, în cunoștință de cauză, oameni pregătiți, competenți pe domeniile lor de activitate.
Reporter: Ați deschis un subiect delicat, cel al fondurilor europene, mai precis al modului în care administrația oneșteană a ratat acest obiectiv crucial. Orașul traversează o perioadă socio-economică de depresiune, iar fondurile europene ar fi fost un instrument eficace în combaterea efectelor acestei crize tot mai accentuate. Cum s-a ajuns în situația ca al doilea oraș din județ să fie „repetent” la capitolul fondurilor europene?
Gelu Panfil: Acest eșec major de care vorbiți, lipsa proiectelor finanțate cu fonduri europene, are ca fundament, așa cum spuneam și în răspunsul anterior, incompetența și lipsa de pregătire a celor care au condus orașul în ultimii 4 ani, respectiv echipa Neghină – Vreme – UNPR. Vedeți dumneavoastră, Oneștiul nu a avut parte de proiecte majore în infrastructura rutieră, în cea de utilități – apă și canalizare –, în domeniul termoficării locale, unde avem aceeași problemă nerezolvată ca acum 4 ani, însă a avut raliuri, gale k1 de lupte, diverse sindrofii, bâlciuri și – în general – o administrație locală axată pe principiul „pâine și circ”. În lipsa unor soluții adecvate la problemele de fond cu care orașul se confruntă de ani buni, la criza locurilor de muncă și lipsa investițiilor directe, administrația locală de după 2012 a considerat că spectacolele costisitoare organizate pe bani publici sunt o modalitate eficientă de a-i duce cu zăhărelul pe oneșteni. Practic, bugetul local a fost spoliat prin organizarea acestor spectacole de factură îndoielnică. Oneștenii s-au trezit și cu banii luați, și fără perspective de dezvoltare ca oraș, fără soluții. Vreau să remarc aici că tandemul politic amintit a angajat în primărie nenumărate persoane submediocre, cu o pregătire mai degrabă inexistentă. La această oră în primărie activează foști DJ, cameramani, fotografi de nunți sau foști oameni din asociația de casă a lui Neghină, o echipă nepregătită cu care nu poți avea pretenția să accesezi fonduri europene sau să angajezi orașul pe direcția unor mari proiecte locale. Aceasta este, pe scurt, rețeta dezastrului administrativ de la Onești.
Reporter: La venirea în Primăria Onești, în vara lui 2012, Laurențiu Neghină și susținătorii săi promiteau soluții pentru sistemul de termoficare din oraș. S-a vorbit atunci fie de cumpărarea de centrale de apartament pentru oneșteni, fie de anveloparea blocurilor din oraș șamd. Niciuna dintre aceste promisiuni nu a fost îndeplinită, ba mai mult cele două variante de lucru au și fost abandonate între timp…
Gelu Panfil: Acestea sunt doar două dintre promisiunile neonorate, în fond minciuni de campanie electorală prin care oneștenii au fost trași pe sfoară de cei care au preluat frâiele Primăriei Onești începând cu 2012. Să ne amintim, pentru că aceste lucruri trebuie spuse răspicat, de faimosul proiect al construirii unui parc cu panouri solare pe câteva hectare de la marginea orașului sau povestea aberantă cu construirea unui parc industrial pe 20 de hectare aflate în domeniul privat al municipiului. Aceste idei aberante născute în perioada administrației Neghină, rupte complet de realitățile concrete ale Oneștiului, n-aveau nicio șansă de materializare de la bun început. La fel și situația sistemului public de termoficare din Onești, modernizat cu bani împrumutați din bancă de administrația Emil Lemnaru, dar rămas la fel de ineficient ca acum 4 ani, când Neghină promitea verzi și uscate în campania electorală. Eu cred că Oneștiul are nevoie, mai mult ca oricând, de oameni cu pregătire, cu competență în domeniile în care activează și curajul necesar de a asuma măsuri care să ducă, în final, la urnirea căruței din loc, la construirea unei perspective de dezvoltare pentru acest oraș. Este momentul unei schimbări reale, în care orașul să se debaraseze – odată pentru totdeauna – de umbrele trecutului, de emblemele neputinței și incompetenței politico-administrative.
Reporter: În 2012 ați candidat la funcția de primar al Oneștiului din postura de independent. La acel moment ați denunțat public un blat politic țesut în jurul unor înțelegeri obscure dintre primarul în funcție, Emil Lemnaru (PSD), și deputatul Valerian Vreme, pe atunci în PDL. Peste ani, Vreme a ajuns în UNPR partid cu care PSD a construit o majoritate în cadrul Consiliului Local Onești. Timpul pare să vă fi dat dreptate. Ce „blat” se pregătește pentru alegerile din acest an?
Gelu Panfil: Este evident cred, pentru toată lumea, că cei care au îngropat Oneștiul în ultimii 4 ani încearcă, în fel și chip, să se debaraseze de această mare problemă de imagine. Neghină și Vreme fug de responsabilitate și încearcă, prin diverse trucuri de imagine, să arunce toată povara eșecului pe umerii consilierilor locali. Cei doi par să fi uitat că au avut și au majoritate absolută în Consiliul Local, alături de PSD, partid împreună cu care și-au asumat ultimul mandat, cu toate nereușitele lui catastrofice pentru oraș. În disperare de cauză, că nu pot să-i spun altfel, Vreme promovează de zor un politician-marionetă, necopt, în timp ce fostul primar Neghină cere pe Facebook demisia întregului Consiliu Local pentru că prețul la colectarea deșeurilor din oraș va „exploda” în curând, cu consecințe majore în plan politic și electoral pentru cei doi. Ei speră, de fapt, ca în ceasul al 12–lea oneștenii să fie, din nou, duși de nas pe căi greșite. Cu toții știm că majoritatea clădită în jurul UNPR a aprobat în cadrul Consiliului Local documentația prin care, în urma licitației organizate de ADIS, Romprest vine azi și impune tarife discreționare oneștenilor, fie că vorbim de persoane fizice sau juridice. Este evident că cei implicați nu-și asumă consecințele propriilor fapte și că prin mișmașuri politice și de imagine încearcă să prezinte o altă realitate decât cea care a fost sau cea care este. Mai mult, cei doi vor veni în fața oneștenilor și le vor cere votul sub o nouă etichetă politică, o altă efigie a fraudei morale și legale în care au evoluat, la braț, în ultimii ani. Trag un semnal de alarmă pe această cale și le cer oneștenilor să fie foarte atenți pe ce vor pune ștampila la alegerile locale din acest an. Ca oraș, apreciez că nu ne mai permitem luxul să pierdem alți 4 ani în improvizații politice costisitoare. Viitorul Oneștiului e mult mai important decât soarta tandemului Neghină-Vreme care, apreciez eu, și-a cam trăit traiul.
Reporter: Sunteți un om politic bine poziționat în cursa pentru fotoliul de primar, poate cel mai bine poziționat în spațiul public oneștean, la acest moment. Cum vedeți din această perspectivă, să-i spunem privilegiată, bătălia pentru funcția de primar al Oneștiului? Ce credeți că mai așteaptă oneștenii de la viitorii candidați, după ce s-au „ars” cu așa-zisa schimbare din 2012?
Gelu Panfil: Așa cum susțineam și în răspunsurile anterioare, eu cred că pentru Onești a sosit un moment în care apele trebuie despărțite odată pentru totdeauna. Nu cred că mai e loc de soluții de avarie sau de improvizații. De „făcături”. Găsesc că este vital pentru oraș ca la conducerea sa să acceadă o echipă competentă, cu viziune, care să determine o ruptură definitivă de practicile neortodoxe ale ultimilor ani. Pentru mine este evident că după înlăturarea lui Emil Lemnaru, Oneștiul trebuie să scape și de cei care au mimat schimbarea după 2012, dacă vrea să revendice o cât de mică șansă la dezvoltare. După plecarea lui Lemnaru, Vreme a rămas baronul Oneștiului, un politician aflat la al patrulea partid politic, PNL – PDL – PMP – UNPR, mereu în căutarea unor pârghii pentru menținerea la butoane a propriei camarile și clientele politice. Este la fel de evident, spun eu, că soluția unei schimbări reale nu poate veni decât din PNL, partid care în ultima perioadă a cunoscut o binevenită primenire la nivel local și care este mai pregătit ca oricând să facă istorie la Onești. Cred în partidul pe care-l reprezint și cred că împreună cu Constantin Lazăr, colegul meu de la conducerea PNL Onești, putem aduce orașul la liman, prin soluții viabile pentru problemele majore cu care municipiul se confruntă după 4 ani de guvernare falimentară Neghină – Vreme – UNPR. Avem atât resursa umană necesară asumării marilor decizii pentru Onești, cât și programul politic solid care să stea la fundamentul acestora.