Situația administrativă în care se regăsește municipiul Onești, după revocarea din funcție a primarului Laurențiu Neghină de către Instituția Prefectului, a fost criticată, în cadrul unei conferințe de presă, de Gelu Panfil, copreședintele PNL Onești. Acesta a denunțat, în termeni duri, mascarada petrecută la vârful municipalității oneștene, soldată – la începutul acestei săptămâni – cu propulsarea în funcția de primar a unui consilier local de doar 27 de ani. Panfil a declarat că orașul va fi condus, în realitate, de la sediul societății Nevila, deținută de fostul primar Neghină și că în mandatul de 3 ani al acestuia orașul s-a „nevilizat”. „Cu Neghină la Primărie, Oneștiul a pierdut timpul în acești 3 ani. Nu există niciun proiect major făcut de acest fost primar”, a afirmat liderul PNL Onești.
Revocarea din funcție a primarului Neghină și înlocuirea sa la șefia municipalității Onești cu Alexandru Cristea, consilier local în vârstă de 27 de ani, petrecută în cadrul ultimei ședințe a Consiliului Local (CL) Onești, nu este privită cu ochi buni de liderii Opoziției oneștene. Prin vocea lui Gelu Panfil, copreședinte al PNL Onești, liberalii spun că propulsarea lui Cristea la timona Primăriei s-a realizat printr-o „mascaradă administrativă”, în care viceprimarul Nicolae Gnatiuc a demisionat din „motive personale” preț de 15 minute, pentru a fi reinstalat în aceeași funcție, după înscăunarea interimarului Cristea. „Am văzut un viceprimar care a demisionat din motive personale, iar după 15 minute a fost nominalizat din nou ca vice, acceptând funcția. La Gnatiuc, în 15 minute au dispărut toate motivele personale ale demisiei. Este jenant”, a declarat Panfil.
Acesta a adăugat că fostul primar și-a „numit un moștenitor la tronul Oneștiului” și că „acest moștenitor vine din aceeași zonă infracțională Laurențiu Neghină – Valerian Vreme – UNPR”. Copreședintele PNL Onești și-a exprimat rezervele față de capacitatea lui Cristea de a duce la bun sfârșit mandatul de edil șef, mai ales că nu are nicio experiență administrativă la activ. „Nu știu dacă primarul interimar știe la ce s-a înhămat și nu știu dacă termină cu bine mandatul având în vedere moștenirea lăsată de Neghină. Pentru mine este clar că Oneștiul va fi condus din același birou de la Nevila, în baza acelorași repere de moralitate și legalitate. Practic, orașul s-a «nevilizat» în acești ani. Nu există niciun proiect major făcut de Neghină, doar petreceri câmpenești și raliuri”, a afirmat Panfil nominalizând termoficarea locală, problema apei, anveloparea blocurilor și parcul industrial de la Belci printre eșecurile de calibru ale administrației locale în ultimii 3 ani.
Pe 20 iunie, primarul demis al Oneștiului posta pe Facebook un mesaj critic la adresa justiției, declarând că a fost condamnat la închisoare cu suspendare în baza unei presupuse infracțiuni. Sfidând instituțiile judiciare, precum și Înalta Curte de Casație și Justiție, Laurențiu Neghină a mers mai departe, convocându-i pe oneșteni la o „dare de seamă”, privitoare la cei 3 ani de mandat, ce urmează să aibă loc în fața Primăriei Onești joi, de la ora 17.00. Orașul a fost împânzit cu invitații la „raport” înfățișându-l pe Neghină cu eșarfa tricoloră de primar, în ciuda faptului că din 19 iunie a fost revocat din funcție, în conformitate cu o dispoziție a instanței supreme de judecată pusă în aplicare de Prefectura Bacău. Mai mult, pe rețeaua de socializare Facebook a apărut o invitație la darea de seamă a fostului primar, sub titlul „Eu îmi vreau primarul înapoi” (vezi AICI). „Este o mare nedreptate ce se întâmplă cu acest om care a făcut totul pentru Onești și pentru noi cei care l-am ales. Eu îmi vreau primarul înapoi”, se arată într-un mesaj postat pe pagina de eveniment amintită.
„Neghină face un atentat la Justiție”
„În momentul în care toate instanțele te găsesc vinovat, inclusiv Înalta Curte de Casație și Justiție, nu poți să vii să spui că ești nevinovat. Ceea ce face Neghină în acest moment este un atentat la justiție. Ajungem în situația în care oameni aflați în aceeași situație judiciară revoltă masele împotriva deciziilor pronunțate de justiție. Nu poți discuta decizii definitive ale instanțelor”, a mai spus Gelu Panfil. Copreședintele PNL Onești a încheiat declarând că „PNL are mai multe variante de lucru pentru funcția de primar al Oneștiului” și că – prin fuziunea cu PDL și Forța Civică – PNL a devenit la Onești un partid „care poate produce un candidat câștigător pentru alegerile din 2016”.
Șpaga de la BAC i-a încheiat cariera politică
În urma cu 5 ani, în vara lui 2010, Laurențiu Neghină a plătit 2000 de lei pentru a cumpăra examenul de maturitate la Liceul „Al. Vlahuță” din Podu Turcului. În loc de promovare, Neghină s-a trezit pe cap cu DNA, numele politicianului regâsindu-se între alte zeci de elevi care au dat șpagă pentru a lua BAC-ul. În noiembrie 2013, la un an și jumătate de la alegerile locale care l-au propulsat în fotoliul de edil șef al Oneștiului, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) respingea recursul declarat de Neghină împotriva unei decizii dată de Tribunalul Bacău, prin care edilul fusese condamnat la 8 luni de închisoare cu suspendare în faimosul dosar al Bacalaureatului de la Podu Turcului.
Pentru a susține examenul în centrul zona Podu Turcului, Neghină a apelat la o stratagemă: și-a schimbat domiciliul, preț de câteva luni (mai – noiembrie 2010), în Podu Turcului. Astfel, din postura de locuitor al zonei arondate Liceului „Al. Vlahuță”, viitorul primar s-a înscris la BAC. În dimineaţa zilei de 28.06.2010, înainte de debutul primei probei scrise, inculpatul Neghină a remis inculpatei Doina Antohe suma de 2000 lei pe care aceasta a introdus-o într-un plic pe care a scris numele candidatului, respectiv:„NEGHINĂ”. Plicul în cauză a fost ridicat cu prilejul percheziţiei efectuate în aceeaşi zi în sediul grupului şcolar.
Cine e noul „primar” de Onești
Noul primar din Oneşti este Alexandru Cristea (27 de ani). Acesta a fost votat în funcție la ședința CL de luni. Desemnarea sa s-a făcut urmare a revocării, prin ordin al Prefectului judeţului Bacău, a fostului primar al municipiului Oneşti, Laurenţiu Neghină. În 2012, la 24 de ani, Cristea a candidat la postul de primar al municipiului Oneşti, ca independent susţinut de Asociaţia „Onestin”, al cărui preşedinte devenise în anul 2011. Asociatia a fost creata si finantata cu sume considerabile de Laurentiu Neghina, prin intermediul societatii Nevila, pe vremea cand acesta nu ajunsese inca in functia de primar al Onestiului. Sub egida Onestin este editata de cativa ani o publicatie locala, Ora 25, devenita in scurt timp ziarul de casa al lui Neghina, odata cu preluarea functiei de primar de catre acesta. Din vara anului trecut, Alexandru Cristea si-a oficializat intrarea in UNPR, urmandu-l indeaproape pe „patronul” sau spiritual.