Compania petroliera sarba NIS, controlata de Gazprom, si grupul ungar MOL intentioneaza sa infiinteze o companie mixta in Romania pentru activitati upstream, de extractie de titei, a anuntat directorul general al NIS, Kiril Kravchenko, citat de Mediafax.
„Suntem in relatii bune cu ambele companii (OMV si MOL – n.r.) la nivel de conducere. Ii consideram in primul rand parteneri: spre exemplu, in Romania am planificat impreuna cu MOL o companie mixta in sectorul upstream. Totodata, cooperam si in sectorul downstream (rafinare si distributie – n.r.). In Serbia, suntem furnizori ai retelelor lor de statii de alimentare. In alte tari, in Romania si Bosnia-Hertegovina, cumparam de la ei. Deci, in primul rand ne consideram parteneri. Pe de alta parte, suntem competitori in privinta retelelor de benzinarii”, a afirmat seful NIS, intr-un interviu acordat revistei ungare Figyelo, dupa ce a fost intrebat cum vede OMV (Austria) si MOL, drept competitori sau parteneri de afaceri.
Kravchenko a adaugat ca OMV si MOL ar putea servi drept modele pentru NIS in privinta dezvoltarii ca grup petrolier integrat vertical, cu activitati de upstream, downstream si management energetic. „Este aproape imposibil sa ajungem la nivelul operatiunilor acestor companii, deoarece snut cei mai mari jucatori din regiunea Europei de Sud-Est si sunt prezente in fiecare sector. Vrem sa facem acelasi lucru, de aceea ne extindem activitatile de cercetare si extractie in Bazinul Carpatilor, Ungaria, Romania si Bosnia-Hertegovina. Luam in calcul extinderea si in alte tari”, a spus directorul general al NIS.
NIS a anuntat anul trecut ca vizeaza dezvoltarea unei retele de 120 de benzinarii in Romania pana la finele lui 2014. Compania detinea la sfarsitul anului trecut in Romania 5 statii de alimentare, in judetele Sibiu, Arad si Bihor. In acest an, NIS a inceput lucrarile la alte doua benzinarii sub sigla Gazprom situate pe autostrada Bucuresti-Pitesti, la kilometrul 59, potrivit ZF.
MOL a castigat in 2010 licente de explorare pentru trei perimetre in vestul Romaniei, intr-un parteneriat cu Expert Petroleum, in care grupul ungar detine 70% din drepturi. In 2011, cele doua companii au incheiat cu Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) acorduri de concesiune pentru cele trei perimetre.
MOL este prezent pe piata carburantilor din Romania printr-o retea de aproximativ 130 de benzinarii. Romania importa de la grupul rus Gazprom, prin intermediari, aproape 20% din necesarul de gaze, la preturi de trei ori mai mari comparativ cu gazele extrase intern.
In 2011, firma canadiana East West Petroleum a incheiat un acord cu NIS pentru explorarea a patru blocuri petrolifere din vestul Romaniei, din judetele Bihor si Timis. Conform acordului anuntat atunci, NIS urma sa finanteze toate lucrarile, inclusiv cele de foraj, revenindu-i 85% din drepturile comerciale.
Sursa: Hotnews