Gazoductul Iasi-Ungheni a fost inaugurat, miercuri, in prezenta premierului Victor Ponta si a premierului Republicii Moldova, Iurie Leanca.
Victor Ponta a subliniat cu acest prilej ca gazul din Romania nu doar ca va fi mai ieftin, dar prin acest proiect Moldova nu va mai sta niciodata cu frica ca ramane fara energie, potrivit Mediafax. Seful Guvernului de la Bucureşti a aratat ca Romania si Republica Moldova au nevoie de resursele energetice pentru a fi „cu adevarat independente”.
„Cred ca prin inaugurarea de azi dam un mesaj pentru toata lumea si as vrea sa fim prieteni cu toata lumea, dar mesajul sa fie foarte clar: Moldova si Romania, ca sa fie cu adevarat independente, au nevoie si de energie, asa cum avem nevoie si de toate celelalte resurse. Impreuna putem sa fim cu adevarat independenti si impreuna putem sa fim cu adevarat respectati pentru asta si acesta e mesajul pe care il dam astazi Europei si tuturor. Sunt convins ca acest gaz va fi nu doar mai ieftin, dar va fi sigur si in felul asta niciodata Moldova nu va sta cu frica ca ramane fara energie”, a declarat premierul Ponta.
Ponta a adaugat ca, in ciuda parerilor sceptice cu privire la proiect, cu sprijinul CE s-a reusit finalizarea proiectului in termen de un an. Premierul roman s-a aratat convins ca pretul gazelor va fi mai ieftin, dar la fel de ambele parti ale Prutului, insa a refuzat sa precizeze daca gazul va fi furnizat de Transgaz sau de Petrom, el subliniind ca ambele sunt companii romanesti aflate in competitie.
Premierul Iurie Leanca a precizat ca in prezent se afla in ultima etapa de finalizare contractele de furnizare a gazului, iar primele cantitati vor fi livrate incepand cu 1 septembrie. La ceremonia desfăşurată în comunna Zagarancea a fost present şi comisarul European Gunther Oettinger. Construcţia conductei de gaz Iaşi-Ungheni a fost începută acum un an, costul total al proiectului constituind 26 milioane de euro, dintre care 7 milioane de euro grant din partea Uniunii Europene.
Gazoductul cu lungimea totală de 43,2 kilometri, are o capacitate de 1,5 miliarde de metri cubi de gaze, dintre care, iniţial, din România va fi livrat un volum de până la 50 de milioane de metri cubi pe an. De altfel, consumul anual al Republicii Moldova în 2013 a constituit circa un miliard de metri cubi de gaze naturale, fără regiunea transnistreană. Inaugurarea gazoductului Iași-Ungheni face parte din Programul Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2014.
Potrivit Ministerului moldovean al Economiei, proiectul își propune asigurarea unui nivel înalt de securitate energetică a Republicii Moldova şi a părţii de nord-est a României, prin diversificarea surselor de livrare a gazelor naturale. Gazoductul va fi gestionat pe teritoriul Republicii Moldova de întreprinderea de stat Vestmoldtransgaz, care va presta servicii de transport al gazelor naturale pe teritoriul ţării, iar pe partea română, de compania Transgaz.
Următoarea etapă a proiectului este construcţia conductei Ungheni-Chişinău pe teritoriul Republicii Moldova şi a gazoductului Oneşti-Leţcani cu Staţia de Comprimare a gazelor pe teritoriul României.