Fost lider în partidul de buzunar nășit de Traian Băsescu și Elena Udrea, Gabriel Berca a părăsit PMP revenind în PNL, partid din care mai plecase odată în aprilie 2010, împreună cu fostul deputat Mihai Banu. După un „sejur” în PDL, Berca a părăsit gruparea democrat-liberală în 2013, făcând parte din echipa de pedeliști cu care Elena Udrea a pus pe picioare PMP. În cele din urmă, Berca a revenit în PNL în urma unor discuții cu Teodor Atanasiu și Vasile Blaga. El a declarat pentru Bacau.NET că se va ocupa de coordonarea organizațiilor PNL din Moldova în perspectiva alegerilor locale din 2016.
Gabriel Berca (foto, sursă: Ziarul de Gardă) revine în PNL după ce în ultimii 5 ani a schimbat alte două partide: PDL și PMP. El a declarat pentru portalul de știri Bacau.NET că a părăsit PMP mizând pe nevoia de coagulare a dreptei în perspectiva localelor de anul viitor. Fost prefect de Bacău, în perioada guvernării Tăriceanu – PNL, dar și secretar general al guvernului amintit, Berca a declarat că intenționează să revigoreze opoziția anti-PSD din Moldova.
„Am tot respectul pentru foștii mei colegi, dar zona de dreapta trebuia întărită. Eu cred într-o coagulare a forțelor de dreapta. Până la urmă ne vom întâlni cu toții undeva. Voi coordona mai multe organizații județene din Moldova. PNL trebuie să facă o figură bună la alegerile locale viitoare”, a spus el. Gabriel Berca a declarat că nu a purtat nicio discuție cu primarul Bacăului, Romeo Stavarache, fostul lider al PNL Bacău. „Cu domnul Stavarache nu am vorbit. El este suspendat din partid. Vorbesc cu oameni care sunt în partid. Uman vorbind, îi doresc succes”, a adăugat fostul lider PMP.
În aprilie 2010, când a plecat prima oară din PNL, Berca anunța că 60-70 la sută din partid îl va urma în PDL, lucru care nu s-a mai întâmplat, PDL înregistrând un scor lamentabil la alegerile locale din vara lui 2012. Cei mai mulți primari liberali au rămas în PNL, candidând în cele din urmă pe listele USL. „Locul meu era în PNL. Eu m-am identificat foarte bine cu acest partid anii trecuţi. Din păcate, acest lucru nu s-a mai întâmplat şi acum. Părerea mea sinceră este că s-a dorit plecarea mea din PNL şi le-am oferit această satisfacţie”, spunea Berca la data plecării din PNL (citește AICI).
Gabriel Berca a candidat în 2012 la alegerile generale, în colegiul uninominal 3 de deputați, însă a ieșit abia al treilea după Lucian Ciubotaru (USL – PNL) și Florin Condurățeanu (PP-DD). În primăvara lui 2013, pe fondul eșecului înregistrat la parlamentare, Berca a părăsit PDL alături de grupul aglutinat în jurul Elenei Udrea, formând PMP, partid nășit de șeful statului de la acea dată, Traian Băsescu. La data plecării din PDL Berca declara: „Oamenii care au muncit nu au nicio șansă în PDL. Au fost numiți oameni care nu au trecut pe la partid nici la referendum, nici la alegerile locale, nici la alegerile parlamentare”.
Având o carieră încuscrită cu oportunismul, Berca a fost prefect de Bacău (2005-2008), secretar general al Guvernului Tăriceanu (2008), senator în colegiul 1 (2008 – 2012), dar și ministru al Internelor, pentru o foarte scurtă perioadă de timp, în cabinetul lui Mihai Răzvan Ungureanu. Ulterior, Berca a fost cooptat de Traian Băsescu în echipa de consilieri prezidențiali, post din care a plecat în 2013 pentru a forma PMP.
Fostul camarad din PNL, Romeo Stavarache, l-a acuzat în mod regulat că ar fi omul lui Viorel Hrebenciuc și că Berca ar fi părăsit PNL, în 2010, doar pentru funcții. Gabriel Berca a mai declarat pentru Bacau.NET că va pune umărul la activitatea Opoziției din Bacău, afirmând – cu aluzie la funcția de vicepreședinte al CJ deținută de liberalul Claudiu Năstase – că „nu poți să fii până la ora 4 la putere și după ora 4 în opoziție”.