Miniștrii sănătății din statele membre ale UE au decis marți să recomande extinderea interdicțiilor de fumat în spații deschise, precum terase, plaje și piscine. Propunerea vizează nu doar țigările clasice, ci și țigările electronice, tutunul încălzit și alte produse similare, având ca obiectiv principal prevenirea deceselor provocate de cancer, conform informațiilor furnizate de agențiile EFE și DPA, citate de Agerpres.
Propunerea, adoptată în cadrul unui Consiliu UE al miniştrilor sănătăţii, extinde domeniul de aplicare al unei recomandări europene din 2009 privind tutunul pentru a include în aceasta şi spaţiile deschise, cum ar fi zonele de recreere şi terasele restaurantelor, precum şi produsele emergente legate de tutun.
Obiectivul este de a „oferi o protecţie eficientă” împotriva expunerii la fumul de ţigară şi aerosoli în zonele de agrement în aer liber, unde pot fi copii, tineri şi alte populaţii vulnerabile. Sunt astfel menţionate în special locuri publice de joacă pentru copii, parcurile de distracţie, piscinele, plajele, grădinile zoologice şi alte spaţii deschise.
Se urmăreşte astfel „descurajarea folosirii” noilor produse care au apărut începând cu 2009 şi „garantarea protecţiei în special a copiilor şi tinerilor”, a declarat comisarul european pentru sănătate, Oliver Varhelyi.
Acesta a amintit că în fiecare an circa 700.000 de oameni mor în statele UE din cauza tutunului şi că mai mult de jumătate dintre fumători încep să fumeze înainte de vârsta de 19 ani.
„Acordul de astăzi este un pas crucial către obiectivul nostru al unei generaţii fără tutun în Europa şi este esenţial pentru a ne proteja copiii şi tinerii în faţa efectelor nocive ale fumatului pasiv”, a adăugat comisarul european.