Gigi Becali, Dumitru Cioflina si Victor Babiuc au fost condamnati de completul de recurs al Curtii Supreme, format din 5 membri, la cate 2 ani de puscarie. Becali, deja cu o condamnare cu suspendare la activ (3 ani, dosarul cu hotii sechestrati), va executa 3 ani, prin contopirea pedepselor si punerea in executare a pedepsei celei mai mari.
Nu sunt un cunoscator al dreptului penal, mai exact al procedurilor ce insotesc „curgerea” unui proces penal, insa cazul schimbului dubios de terenuri dintre Becali si Armata merita o analiza ceva mai amanuntita, macar si pentru faptul ca un controversat privat – Gigi Becali, fost europarlamentar si deputat – a primit o condamnare mai mare decat complicii sai intr-ale infractiunii, Dumitru Cioflina si Victor Babiuc, reprezentanti ai statului la momentul comiterii infractiunilor. Cu ce e mai vinovat Becali decat ultimii doi?
Dumitru Cioflina (71 ani) a fost, timp de 6 ani (1991 – 1997), seful Statului Major General (SMG) al Armatei Romane. Generalul Cioflina a fost comandantul fortelor militare romane in ordinea si ierarhia gradelor militare. Peste Cioflina, raportat la Constitutie, se afla o singura persoana: seful statului, la acea data presedintele Ion Iliescu, comandantul suprem al armatei. Intre 1997 si 2001, acelasi general a indeplinit functia de rector al Academiei Militare, azi Universitatea Nationala de Aparare.
Fara contributia substantiala a gen. Cioflina, un functionar de calibru in Statul Roman, dupa cum am vazut, schimbul de terenuri dintre Becali si Armata nu s-ar fi realizat niciodata. In ce a constat aportul fostului sef al SMG? La data de 5 octombrie 2006, generalul (r) Dumitru Cioflină a fost pus sub învinuire de procurorii DNA, fiind acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, alături de fostul ministru al Apărării,Victor Babiuc. Cei doi au fost acuzați, în dosarul schimbului de terenuri dintre Ministerul Apărării Naționale și latifundiarul Gigi Becali, că l-au ajutat pe finanțatorul clubului de fotbal Steaua, să schimbe, în anii 1995-1997, un teren de 32 hectare din comuna Ștefăneștii de Jos (județul Ilfov), cu unul similar ca dimensiuni, dar mult mai scump, situat în comuna Voluntari (astăzi oraș, județul Ilfov), zonă din apropierea Capitalei, considerată de lux. Prejudiciul calculat se ridica la momentul respectiv la aproximativ 3 milioane de dolari.
Dumitru Cioflină a fost cel care a înaintat Consiliului Suprem de Apărare a Țării o scrisoare prin care Armata solicita și argumenta necesitatea schimbului de terenuri. Solicitarea era motivată de intenția de a construi în Ștefănești o locație militară importantă care n-a fost ridicată niciodată. În plus, generalul Dumitru Cioflină era cumnat cu primarul de atunci din Ștefănești.
Observam, pe cale de consecinta, ca fostul sef al SMG a jucat un rol cheie in economia producerii schimbului de terenuri in urma caruia procurorii DNA au deschis un dosar solutionat de ICCJ cu pronuntarea condamnarilor sus-mentionate. Ajunsi la varste relativ inaintate, Dumitru Cioflina si Victor Babiuc au pierdut ocazia de a deveni exemple graitoare privitoare la modul in care judecatorii pronunta condamnari in sarcina unor inalti functionari ai statului dovediti drept corupti si care, in exercitiul functiunii, au consimtit la punerea in opera a unor tranzactii (in acest caz imobiliare) in urma carora statul pentru care lucrau a fost prejudiciat cu milioane de euro. Acelasi stat, pentru care Cioflina si Babiuc au lucrat in paguba, le plateste si garanteaza – astazi – pensii de ordinul sutelor de milioane lei vechi pe luna, cu mult peste puterea de imaginatie a unor varstnici congeneri cu inaltii functionari mentionati.
In incercarea de a distribui, cat mai echitabil, pedepsele pentru culpele dovedite de procurorii DNA, cei 5 judecatori ai Curtii Supreme au pronuntat condamnari identice lui Becali, Cioflina si Babiuc. Impresia pe care o lasa sentinta ICCJ e ca, din postura de angajati ai statului, judecatorii i-au ferit cu buna intentie pe fostii angajati ai statului Cioflina si Babiuc de la executarea unor pedepse exemplare, pe masura compliciatii lor in comiterea infractiunilor dovedite de procurorii DNA, precum si a statutului lor de la data tranzactiilor imobiliare paguboase dintre Becali si Armata. Interesul public a fost confiscat de drama exoticului Becali si a familiei sale, in timp ce contributia lui Cioflina si Babiuc la reusita schimbului de terenuri pagubos pentru stat a fost exilata in plan secund.
Cazul condamnarii lui Gigi Becali are si o necunoscuta, de acelasi calibru cu gradul militar al lui Cioflina. Cine l-a instiintat cu o zi mai devreme pe Becali ca va fi condamnat luni de magistratii ICCJ, suficient de repede ca latifundiarul din Pipera sa decida, duminica noaptea, sa fuga pe furis din tara, cu un avion particular?