Fraudă de 1,6 milioane de euro din fonduri europene, implicând funcționari ANOFM din Bacău și Neamț

0

Parchetul European a finalizat ancheta într-un dosar complex de fraudă cu fonduri europene și naționale destinate promovării ocupării forței de muncă. Zece persoane și patru firme au fost trimise în judecată la Tribunalul Iași, fiind acuzate de fraudă agravată și constituirea unui grup infracțional organizat.

Potrivit procurorilor, între 2019 și 2021, gruparea a pus la punct o schemă prin care au fost înființate societăți fictive pentru a accesa ilegal fonduri destinate calificării șomerilor. În cadrul schemei, 197 de persoane au fost angajate fictiv. Unele dintre acestea fie nu îndeplineau condițiile pentru a fi considerate ucenici, fie erau deja angajate, însă și-au reziliat formal contractele pentru a fi reangajate. Activitățile de pregătire profesională nu au avut loc niciodată.

Procurorii europeni au descoperit că membrii grupării s-au folosit de sprijinul unor funcționari publici din cadrul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) din județele Bacău și Neamț. Doi dintre inculpați, inclusiv un funcționar public, și-au recunoscut vinovăția în martie și iunie 2024, semnând acorduri care au fost confirmate de instanță.

Dacă vor fi găsiți vinovați, inculpații riscă pedepse de până la 10 ani și jumătate de închisoare pentru fraudă agravată și până la 10 ani pentru constituirea unui grup infracțional organizat.

Ancheta scoate în evidență riscurile utilizării abuzive a fondurilor europene și naționale, dar și necesitatea unei supravegheri mai stricte asupra proiectelor finanțate.

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.