Joi, 27 octombrie, la Spitalul Judetean Bacau au fost inaugurate mai multe investitii derulate de Consiliul Judetean Bacau. La eveniment au participat ministrului Sanatatii, Alexandru Rafila, presedintele CJ Bacau, Valentin Ivancea, europarlamentarul Dragos Benea, prefectul judetului Bacau, Lucian Bogdanel, senatorul Bianca Purcarin si presedintele ANDIS, fostul manager SJU Bacau – Adrian Popa.
Lucrarile la heliport au inceput in 2020 si au costat 3,6 milioane de euro , fiind finanţate din fonduri europene în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020. Finantarea a fost aproximativ 50-50 cu Consiliul Judetean Bacau. Realizarea heliportului s-a facut la pachet cu lucrari de modernizare si extindere la UPU.
Astazi, la ora 17:30, va ateriza elicopterul de la SMURD Iasi pentru a face calibrarea. Din acest moment, heliportul va fi perfect functional. Acesta va putea fi folosit in transportarea pacientilor in stare grava, ce nu pot fi transportati pe cale rutiera, a celor care necesita ingrijire imediata in alte spitale din tara sau pentru transportul de organe :
„Heliportul Spitalului Județean de Urgență Bacău, reprezintă un obiectiv extrem de important, parte a proiectului integrat ce a mai inclus lucrări de modernizare, extindere și dotare a infrastructurii Unității de Primiri Urgențe.Secția de Radioterapie beneficiază începând de astăzi de cel de-al doilea accelerator de particule, proiect ce a venit în completarea celui finalizat în 2017 – extindere și modernizare Secție de Radioterapie. Astfel, capacitatea de tratare a pacienților cu afecțiuni oncologice se dublează & crește adresabilitatea către această secție și pentru persoanele afectate de nemiloasa boală, din zonele limitrofe județului Bacău, efectul direct fiind administrarea unui tratament curatoriu de mai scurtă durată mult mai eficient și cu aplicare țintită într-un timp mai scurt. Valoarea lucrărilor, de peste 4,8 milioane euro a fost suportată exclusiv de Consiliul Județean Bacău.
De asemenea, am prezentat și lucrările efectuate & finalizate de la clădirea fostului Spital Municipal, respectiv parterul unde a fost amenajată Unitatea de Primiri Urgențe pentru Covid, unde Consiliul Județean a investit aproape 8 mil lei în execuție, urmează dotarea spațiului deja comandat și finanțat exclusiv de către C.J. în valoare de, 4,8 mil lei. Aceste investiții, într-o clădire aparținând municipalității, vor avea o finalitate pentru pacient doar în condițiile în care municipalitatea va înțelege că sănătatea oamenilor este mai presus de orice interes de grup sau politicianist. ” a declarat Valentin Ivancea – presedinte CJ Bacau
A doua sectie de radioterapie – inaugurata astazi – a costat Consiliul Judetean Bacau 3.5 milioane de euro. Investitia a fost necesara ca urmare a numarului mare de bolnavi tratati, concomitent cu asigurarea continuității tratamentului în situația în care acceleratorul de particule deja existent la Radioterapie intră în mentenanță.
Prin aceasta investitie, Bacaul are cel mai performant accelerator din sistemul de sanatate public din tara. Mai mult, capacitatea de tratare se va dubla, astfel ca bolnavii nu vor mai fi nevoiți să își întrerupă tratamentul sau să se deplaseze la alte unități medicale pentru a primi îngrijiri :
„In 2015 cand eram presedinte de CJ s-a incercat un parteneriat public-privat pentru sectia de radioterapie, pe care am respins-o. Asta ar fi insemnat un decont mai mare pentru privat si pentru cetateni. Am considerat ca investitia trebuia sa vina din fonduri publice, pentru un acces cat mai facil pentru bacauani. Pentru noi, social-democratii, accesul la sanatate si educatie sunt doi piloni fundamentali.
Trebuia sa reamintesc acest lucru – insa in 2020, cand am solicitat bani pentru radioterapie de la Guvernul Orban, ne-a trimis la plimbare. In schimb au alocat 3 milioane de euro pentru un cort. Asa au inteles liberalii sa sustina eforturile noastre. ” a declarat europarlamentarul Dragos Benea
Prefectul judetului Bacau, Lucian Bogdanel, a vorbit despre cladirea Spitalului Municipal si despre situatia juridica in care se afla. Spitalul Municipal a fost desfiintat in anul 2020 de Guvernul Orban , iar acum trebuie sa devina parte din SJU Bacau. Prefectul a criticat, din nou, administratia Viziteu care nu face nici un pas pentru a uni cele doua cladiri – SJU Bacau si cladirea Spitalului Municipal – intr-un singura unitate sptiliceasca:
„Atat extinderea sectiei de radioterapie cat si noul heliport pun un contrast vizibil intre o echipa care a pus accent pe sanatate si o echipa care se afla la conducerea Primariei Bacau si face circ prin filmari in fata unei cladiri desfiinta de Guvernul Orban. Acest spital a fost trecut in PNRR de Primaria Bacau, desi este desfiintat.
Pentru cei de la Primaria Bacau nu este o necunoscuta solutia pe care administrativ trebuie sa si-o asume. Aceasta a fost scrisa de Ministerul Sanatatii – explicand ca acest imobil trebuie sa treaca in domeniul public al judetului, integrat cu SJU Bacau. Sa nu ne facem ca nu vedem aceasta solutie.” a declarat prefectul Lucian Bogdanel
Ministrul Rafila a fost impresionat de investitiile facute la SJU Bacau, precizand ca astfel de lucrari trebuie facute in toate spitalele. Mai mult, ministrul a reconfirmat faptul ca Spitalul Municipal trebuie sa faca parte de ansamablul spitalicesc SJU Bacau. Intrucat este desfiintat, cladirea Spitalului Municipal nu poate obtine finantari si nici nu poate fi finalizat :
„Am vazut o sectie de radioterapie, foarte moderna, care permite tratamentul adus la zi din punct de vedere al bolnavilor oncologici. M-as bucura sa gasim astfel de solutii, in mai multe orase din tara. De asemenea, heliportul va ajuta ca pacientii din zona sa primeasca ajutor medical specializat in cel mai scurt timp.
As vrea sa fac o remarca, cred ca bacauanii au dreptul la servicii in sanatate si apreciez oamenii care au vocatia constructiei si mai putin pe cei care au vocatia obstructiei. Exista o cladire – care apartine Municipalitatii – si care trebuie sa fie integrata in acest sistem spitalicesc numit SJU Bacau. Bacauanii trebuie sa beneficieze de modernizarea completa a acestei cladiri prin PNRR. Noi putem accepta proiecte prin PNRR, daca spitalul este finalizat.” a precizat ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila