Săptămâna Patimilor a început cu dificultate pentru fostul șef al Gărzii Financiare Bacău, Romeo Frățilă. Luni, 14 aprilie, sediile firmelor de contabilitate deținute de acesta și soția sa, Florina Frățilă, au fost percheziționate de mai mulți lucrători ai DIICOT Iași, asistați de polițiști din cadrul BCCO Bacău. Vizat de „desantul” procurorilor ieșeni ar fi fost și Valentin Grosu, șeful Vămii Bacău. Perchezițiile, atestă surse judiciare, ar avea legătură cu un caz de amploare lucrat de DIICOT Iași încă din toamna lui 2012. Acesta vizează o grupare infracțională compusă din 11 oameni de afaceri băcăuani care au păgubit statul român prin contrabandă cu produse petroliere, spălare de bani și evaziune fiscală.
În urma perchezițiilor, oamenii legii au ridicat de la firmele lui Frățilă în jurul a 30 de saci cu documente. Acestea vizează aproape toate firmele cărora soții Frățilă le acordau consultanță financiară sau le țineau contabilitatea. Sub lupa anchetatorilor se află, de asemenea, mai multe asociații și fundații care-și elaborau situațiile financiare anuale la Florina Frățilă, expert contabil acreditat. Documentele financiar-contabile aparținând câtorva zeci de firme au fost ridicate de procurori în urma perchezițiilor, însă este de așteptat ca doar o parte dintre acestea să aibă o legătură concretă cu cazul anchetat de DIICOT Iași.
Acesta se află în lucru încă din toamna lui 2012 și are ca obiect destructurarea unui grup infracțional alcătuit din mai mulți afaceriști băcăuani, care în prima jumătate a lui 2011 a comis mai multe infracțiuni circumscrise evaziunii fiscale și spălării de bani. Potrivit informațiilor date publicității de DIICOT la acel moment, ancheta viza 11 afaceriști ale căror firme au alcătuit un lanț evazionist menit a facilita contrabanda cu produse petroliere. Capii grupului infracțional sunt (Nicusor Damian, Eugen Matei, Cristinel Cretu, Viorel Irimia, respectiv Istrati Stanescu zis “Bizoi”). Potrivit presei din Iasi, cei 5 importau combustibilul de categorie Euro 2 din Belarus, il treceau fictiv prin firmele unor tigani din cartierul iesean Grajduri, dupa care il revindeau pe post de motorina Euro 5, de un nivel calitativ mult superior. Traficul se realiza prin intermediul a 7 firme din Iasi, Bacau si Bucuresti. Combustibilul era vandut catre benzinariile din zona Moldovei. Prejudiciul total – conform datelor publicate de “Buna Ziua Iasi” – ar fi de 1 milion euro.
Dosarul lucrat de DIICOT Iași menționa, în octombrie 2012, 35 de invinuiti. Printre acestia se numărau: Eugen Matei, administrator la Demetra SRL Bacau, Cristinel Cretu, administrator la SC Tiseco SRL Bacau, Viorel Irimia, administrator la SC Tiseco SRL Bacau, Iurie Paladiciuc, Lashko Gennadiy, administratori la SC Oil Trading & Transport SRL Bucuresti, Nicusor Damian, SC Transport Bistrita SA, Laura Botezatu, Daniel Munteanu, Mihai Anghel, Gheorghe Neagu, Gabriel Florin Neagu, Vitalie Munteanu, Pavel Aghirculesei, Ruslan Ostapal, Gheorghe Sorici, Adrian Gheorghe Jipa, Mihaela Radulescu etc.
Reteaua ar fi fost initiata si coordonata de catre Eugen Matei, administrator la SC Demetra SRL Bacau, incepand cu luna decembrie 2010 pana in mai 2011. Lucrătorii DIICOT Iași au percheziționat luni 14 aprilie 2014 locațiile în care Demetra SRL își derulează activitatea în Bacău, societatea fiind, după câte se pare, pivotul întregii afaceri cu produse petroliere. „In perioada ianuarie-mai 2011, produsul petrolier importat de SC Demetra SRL motorina, declarata vamal ca fiind combustibil lichid pentru incalzit sobe, in cantitate totala de 1.637, 15 tone, provenind de la doi producatori din Bielorusia a fost introdus in tara, fiind transportat vagonabil pana in Romania, punctul vamal de intrare fiind Biroul Vamal Dornesti, declararea vamala de import facanduse la Biroul vamal al destinatarului, respectiv la Directia Judeteana de Accize si Operatiuni Vamale Bacau”, precizau procurorii DIICOT Iași într-un comunicat dat publicității în octombrie 2012.
În toamna lui 2012, procurorii DIICOT Iași au cerut arestarea celor 5 capi ai grupului infracțional, însă Tribunalul Iași a dispus cercetarea lor în stare de libertate. “Din declaratiile date de invinuiti si de martorii din dosar reiese ca era de fapt motorina de tip Euro 2 sau Euro 3, care era adusa din Belarus si era bagata intr-un circuit comercial fictiv cu mai multe societati, multe dintre ele fiind ale unor cetateni de etnie rroma sau prin societati de tip fantoma, care de fapt nu exista, dupa care reintroduceau respectivul combustibil ca motorina de tip Euro 5 pe care o vindeau catre autogara Bacau si alte societati comerciale”, declara procurorul Daniel Horodniceanu, seful DIICOT Iasi, citat de situl internet www.bzi.ro în octombrie 2012.
Romeo Frățilă a condus Garda Financiară Bacău după 2004, până la desființarea acesteia și reorganizarea ei în Direcția Antifraudă Bacău. O scurtă perioadă de timp, urmare a guvernării bicolore PDL – PSD (2009), Frățilă a fost înlocuit de la șefia Gărzii, însă a revenit pe funcția de conducere după ce a câștigat acest drept în instanță. În toamna lui 2013, pe fondul reorganizării Gărzii Financiare, Frățilă s-a prezentat la concursul de ocupare a funcțiilor din noua Direcție Antifraudă, însă a picat la proba interviului, decisivă în stabilirea viitoarei scheme de personal a instituției. Conform declarației de avere din 2012, Romeo Frățilă deținea părți sociale la 2 societăți de contabilitate (Finexpert SRL și Finexpert Consulting SRL). El a acordat, de asemenea, două împrumuturi în nume personal fratelui Laurențiu Frățilă (290.000 lei) și societății Finexpert SRL (73.555 lei). La nivelul lui 2012, soția lui Frățilă – Florina Frățilă – a realizat venituri de peste 45.000 lei din prestarea unor servicii de contabilitate.
Conform datelor existente la Registrul Comerțului, Florina Frățilă apare asociată și împuternicită în cadrul societății Finexpert Consulting SRL, alături de Gabriela Ojog. Frățilă mai deține firma Finart Prest SRL, precum și Finexpert SRL, în asociere cu aceeași Gabriela Ojog și Romeo Frățilă. Firmele au sediul într-un imobil situat în municipiul Bacău, pe strada Vrancei. Finexpert Consulting a realizat, în 2012, o cifră de afaceri de aproape 130.000 lei, în timp ce Finexpert SRL de doar 75.000 lei. În februarie 2012 a luat ființă societatea Finart Prest SRL, care a încheiat anul cu o cifră de afaceri de 38.000 de lei.