Numărul deţinuţilor politici care au murit la închisoarea Râmnicu Sărat în mandatul lui Alexandru Vişinescu a ajuns la 12, după ce IICCMER a identificat, în baza unor informaţii furnizate de CNSAS, noi documente, ce atestă alte şapte decese.
Potrivit Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), au fost identificate, prin intermediul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), documente care probează că deţinuţii politici Ion Lugoşianu, Theodor Roxin, Ion Gigurtu, Sándor Imre, Constantin Hagea, Gheorghe Leon, Mircea Cancicov şi-au pierdut viaţa în perioada în care Vişinescu a condus închisoarea de la Râmnicu Sărat.
„Pe baza noilor informaţii, numărul deceselor de la Râmnicu Sărat a ajuns astfel la 12. Din punctul nostru de vedere, numărul deceselor înregistrate probează brutalitatea regimului de detenţie de aici. Reafirmăm că răspunzător din punct de vedere penal pentru decesele înregistrate la Râmnicu Sărat este comandantul Alexandru Vişinescu, pentru care s-a început deja urmăriea penală”, spune preşedintele executiv al IICCMER, Andrei Muraru. Muraru a adăugat că documentele identificate în arhive vor fi înaintate procurorilor Parchetului general care instrumentează dosarul Vişinescu.
Astfel, celor cinci cazuri documentate anterior de IICCMER în denunţul formulat împotriva lui Alexandru Vişinescu la sfârşitul lunii iulie li se adaugă şi Ion Lugoşianu, jurist şi absolvent de ştiinţe politice cu studii în Franţa, Theodor Roxin, avocat şi om politic PNŢ, Ion Gigurtu, inginer care a urmat studii la Freiburg şi Berlin, Sándor Imre, canonic romano-catolic, precum şi Constantin Hagea, ziarist şi om politic al PNŢ. De asemenea, din această categorie mai face parte şi Gheorghe Leon, economist, avocat, om politic PNL, fost ministru de Finanţe şi al Economiei Naţionale, şi Mircea Cancicov, avocat, finanţist şi om politic al PNL.
Mircea Cancicov (1884-1959) – avocat, finanţist şi om politic al PNL, fost ministru de Finanţe şi ministru al Economiei Naţionale. A urmat Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti, absolvită în 1905. Ulterior, şi-a continuat studiile de drept la Sorbona, devenind un reputat jurist. Ca membru de seamă al PNL, a deţinut funcţii importante în stat printre care cea de ministru de Finanţe în mai multe guverne care s-au succedat în perioada 1936-1939. A fost titularul portofoliului de la Ministerul Economiei Naţionale (mai-iulie 1940; noiembrie 1940 – ianuarie 1941). A fost profesor universitar la catedra de Finanţe din cadrul Facultăţii de Drept din Bucureşti, ulterior fiind ales membru de onoare al Academiei Române (1937) şi membru de onoare al Academiei de Științe din România (1938). Întrucât a făcut parte şi din Guvernul Ion Antonescu, Mircea Cancicov a fost arestat la 5 octombrie 1946 și condamnat de către Curtea Supremă prin sentința nr. 1510/1948 la 20 de ani temniță grea pentru crime de război. A trecut prin penitenciarele Văcărești, Aiud și Râmnicu Sărat. A încetat din viaţă la 25 decembrie 1959 în penitenciarul Râmnicu Sărat.
Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe
Google News