Fostul director al Spitalului Buhuși, condamnat la 2 ani de închisoare pentru 13 acte de luare de mită

4

Tribunalul Bacău l-a condamnat l-a condamnat, pe 27 septembrie, pe chirurgul Mouhannad Toron, fost director al Spitalului Buhuşi și șef al secției de Chirurgie a unității, la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru 13 fapte de luare de mită. Aceeași pedeapsă a fost aplicată și asistentei Ana Cornelia Floareș, care lucra împreună cu medicul. Ambii au recunoscut faptele și au solicitat să fie judecați prin procedura simplificată, beneficiind astfel de reducerea pedepsei cu o treime. Decizia tribunalului nu este definitivă.

Anchetatorii au realizat mai multe înregistrări video în toamna anului 2020, din care reiese cum primeau mită cei doi de la pacienții care veneau la consultații sau erau internați în spital. Majoritatea dintre aceștia erau pensionari sau primeau ajutor social, potrivit procurorului care a instrumentat cazul.

„La momentul 00:26:46 al înregistrării, în cabinet intră o persoană de sex feminin, identificată ulterior ca fiind numita …, soţia numitului …. Aceasta ține cu mâna stângă o sacoșă de culoare roșie. Totodată, femeia menționează că este soția lui …, care este internat având probleme „cu degetul, cu piciorul”. După ce intră în cabinet, medicul discută cu femeia legat de starea de sănătate a soțului ei, spunând că o să încerce să-i curețe infecția pe care o are la deget, iar dacă nu reușește va fi nevoit să i-l amputeze. La momentul 00:27:48, femeia îl întreabă pe medic cum să facă pentru a lua legătura cu el, iar acesta îi spune să-l urmeze, după care cei doi merg în camera alăturată, ieșind din cadru. Nu se poate auzi discuția dintre cei doi, însă medicul spune „Mulțumesc!”. Imediat după aceasta, … revine în cabinet, ținând în mână sacoșa de culoare roșie cu care a venit femeia. După aceasta, medicul îi spune femeii să revină duminică și să-l caute pe el, după care, la momentul 00:28:42, femeia părăsește cabinetul, putându-se observa că pleacă fără sacoșa de culoare roșie cu care a venit”, este unul din cazurile în care chirurgul Mouhannad Toron a primit mită, așa cum reiese din rechizitoriul consultat de G4Media.

Asistenta Ana Cornelia Floareș primea, la rândul ei, de la pacienți sume cuprinse între 5 și 20 de lei, dar și pachete de cafea, pentru fiecare act medical pe care îl presta.

Judecătorii au explicat că Mouhannad Toron nu poate fi exonerat de răspundere în acest caz pe considerentul că pacienții i-ar fi dat bani și bunuri ca mulțumire pentru activitatea sa medicală.

„Nu se poate primi apărarea în sensul ca pacienții ar fi oferit sumele de bani sau alte bunuri ca semn de mulțumire pentru serviciile oferite, întrucât activitatea infracțională a inculpatului a constat în concret în aceea că a primit sumele de bani sau bunuri în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor de serviciu. Conduita inculpatului de a nu refuza sumele de bani sau bunuri și de a nu le restitui pacienților ori de nu le preda autorităților și astfel împosedarea cu sumele de bani/bunurile primite realizează condiția de tipicitate a infracțiunii de luare de mită, în modalitatea primirii de bani/bunuri care nu i se cuveneau, în legătură cu îndeplinirea, unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu”, și-a motivat decizia instanța de judecată.

Potrivit declarației de avere depuse pe 14.06.2024, chirurgul Mouhannad Toron a câștigat 253.939 de lei în ultimul an de la spitalul din Buhuși, ceea ce înseamnă 21.161 de lei (4.249 de euro) pe lună.

Sursa: g4media.ro

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

4 comentarii

  1. Din nefericire, lucrurile sunt prezentate trunchiat, fara o imagine de ansamblu. Se stie despre bunastarea economica a locuitorilor din zona Buhusi, Buda, Blagesti, Racova, Costisa, acestia avand mari lanturi de magazine si ferme agricole de mii de hectare si paduri cu pensiuni si hoteluri. Faptul ca domnul doctor, la fel ca si toti doctorii si personalul medical din tara noastra, sunt foarte prost platiti, a determinat aparitia acestor atentii din partea locuitorilor instariti, care sunt mai mult un fel de ajutor umanitar catre personalul medical local si nicidecum mita pentru conditionarea actului medical.

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.