În cadrul Programului Regional Nord-Est 2021-2027, microîntreprinderile din cele 6 județe ale Regiunii de dezvoltare Nord-Est au posibilitatea să acceseze granturi în valoare de 50.000-200.000 EUR pentru a investi într-o gamă variată de afaceri. Acestea pot include servicii auto, construcții, hoteluri, dar și domenii precum IT, contabilitate sau cabinete medicale. Perioada oficială de înscriere în această linie de finanțare europeană a fost stabilită.
Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Est a publicat, vineri, în forma oficială, Ghidul solicitantului „Investiții pentru modernizarea microîntreprinderilor- Apel 1”, cu lista domeniilor finanțabile și celelate anexe necesare.
Finanțările nerambursabile sunt destinate microîntreprinderilor din mediul urban sau rural din cele 6 județe eligibile, care fac investiții în mediul URBAN (inclusiv satele aparținătoare), din regiunea Nord-Est, respectiv județele:
- Bacău,
- Botoșani,
- Iași,
- Neamț,
- Suceava,
- Vaslui.
Din acești bani, microîntreprinderile eligibile vor putea obține granturi de câte 50.000-200.000 de euro pe proiect. Contribuția solicitantului la finanțarea investiției trebuie să fie de minimum 10% din valoarea eligibilă a investiției.
Conform ghidului oficial, firmele beneficiare vor trebui să respecte o serie întreagă de condiții de eligibilitate, printre care:
- Solicitantul de finanțare trebuie să fie societate comercială înregistrata în baza Legii societăţilor nr. 31/1990 cu sediul social în regiunea Nord-Est (urban sau rural).
- Se încadrează în categoria microîntreprinderilor, conform Legii 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării IMM (nu se aplică definiția din Codul fiscal). Microîntreprinderile sunt definite ca întreprinderi care au un număr mediu de salariați mai mic decât 10 și realizează o cifră de afaceri anuală netă sau dețin active totale de până la 2 milioane de euro, echivalent în lei.
- Locul de implementare a proiectului este situat în mediul urban din regiunea Nord-Est, inclusiv sate aparținătoare de orașe.
- În situația în care numărul mediu de salariați, înregistrat în ultimul an fiscal încheiat înainte de depunerea cererii de finanțare, este 0, proiectul trebuie să prevadă creșterea acestuia cu cel puțin 1 salariat.
- Firma a desfășurat activitate pe o perioadă corespunzătoare cel puțin unui an fiscal integral, nu a avut activitatea suspendată temporar oricând în anul curent depunerii cererii de finanțare și în anul fiscal anterior, cu excepția suspendării activității pe perioada stării de alertă instituită în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
- Solicitantul a înregistrat profit din exploatare (>0 lei) în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare. Criteriile privind durata de activitate și profitul din exploatare se referă la întreaga activitate a solicitantului.
- O întreprindere care depune cererea de finanțare în cursul anului 2023, trebuie să fi fost înființată cel mai târziu la 3 ianuarie 2022 (prima zi lucrătoare din anul 2022) și să fi înregistrat profit din exploatare la 31 decembrie 2022. Aceasta nu trebuie să fi avut activitatea suspendată pe perioada ultimului an fiscal încheiat (anul 2022) sau în cursul anului 2023, cu excepția suspendării activității pe perioada stării de alertă instituită în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
Granturi pentru microîntreprinderi: Domenii CAEN eligibile în regiunea Nord-Est
Lista domeniilor eligibile în care trebuie realizate investițiile cuprinde peste 230 de coduri CAEN, din care enumerăm doar o parte:
- 1071 Fabricarea pâinii; fabricarea prajiturilor si a produselor proaspete de patiserie
- 3109 Fabricarea de mobilă n.c.a.
- 4120 Lucrări de construcţie a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale
- 4520 Întreţinerea şi repararea autovehiculelor
- 6399 Alte activităţi de servicii informaţionale n.c.a.
- 6201 Activităţi de realizare a software-ului la comandă (software orientat client)
- 5510 Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare
- 6920 Activităţi de contabilitate şi audit financiar; consultanţă în domeniul fiscal
- 7500 Activităţi veterinare
- 8621 Activităţi de asistenţă medicală generală
La depunerea cererii de finanţare, solicitantul trebuie să aibă deja domeniul/iile de activitate eligibil/e (clasa/e CAEN) vizat/e de investiție, înscris/e în obiectul de activitate, indiferent dacă acesta/ea reprezintă activitatea principală sau secundară a întreprinderii. Autorizarea codului CAEN vizat de investitie poate exista la momentul depunerii cererii de finanatare sau poate fi realizată ulterior.
În situația în care solicitantul nu are, la momentul depunerii cererii de finanțare, domeniul/iile de activitate eligibil/e (clasa/e CAEN) vizat/e de investiție, autorizat/e la sediul (principal sau secundar) identificat ca loc de implementare a proiectului, solicitantul se va angaja ca, până la finalizarea implementării proiectului, să autorizeze clasa/ele CAEN vizată/e de investiție, la locul de implementare.
Sursa: startupcafe.ro