Fermierii, atentionati de APIA Bacau. Nu au voie sa-si arda miristile si terenurile arabile

0

Potrivit unei informări primite de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, fermierii și agricultorii sunt atenționați cu privire la respectarea condițiilor agricole și de mediu (GAEC) referitoare la arderea miriștilor și resturilor vegetale pe terenul arabil și la arderea pajiștilor permanente.

GAEC 5 – Nu este permisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil

GAEC 8 – Nu este permisă arderea vegetaţiei pajiştilor permanente

Astfel, agricultorilor care nu respectă condițiile GAEC 5 şi 8 li se vor aplica reduceri la suma totală de plată, conform modului de aplicare a sancţiunilor pentru nerespectarea GAEC.

Bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC-uri) constituie norme de ecocondiţionalitate în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin se aplică pentru activitatea agricolă a agricultorului şi pe suprafaţa agricolă a exploataţiei. Obiectivul acestor condiţii este menţinerea materiei organice în sol, prevenirea poluării atmosferei şi menţinerea unui nivel minim de întreţinere a solului prin protejarea pajiştilor permanente.

Fermierul care utilizează teren arabil (inclusiv pajişti temporare şi permanente) nu trebuie să ardă miriştile şi/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiţă, inclusiv iarba rămasă după cosirea pajiştilor temporare sau permanente etc.).

Între Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Garda Naţională de Mediu (GNM) şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a fost încheiat un Protocol de colaborare al cărui scop este creşterea eficienţei acţiunilor de control privind respectarea, de către fermierii care solicită plăţi directe, a condiţiilor GAEC referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente.

Conformitatea / neconformitatea cu GAEC 5 şi GAEC8 se stabileşte la controlul pe teren, unde se constată dacă miriştea sau resturile vegetale au fost sau nu arse.

În cazul în care arderea a fost provocată de cauze necunoscute, iar agricultorul prezintă sesizarea înregistrată la poliţie sau la inspectoratul general pentru situaţii de urgenţă privind acest fapt se consideră cu GAEC 5 este respectat. Documentele doveditoare trebuie emise de către autorităţile competente înainte de data efectuării controlului.

Agricultorilor care nu respecte GAEC 5 şi 8 li se vor aplica reduceri la suma totală de plată, conform modului de aplicare a sancţiunilor pentru nerespectarea GAEC. Gravitatea nerespectarii GAEC 5 şi 8 se evaluează în funcţie de suprafaţa parcelelor cu mirişti sau resturi vegetale arse, raportată la totalul suprafeţei arabile sau totalul suprafeţei de păşuni determinate din exploataţie.

*Sursa: comunicat Prefectura Bacau

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.