Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Bacău și Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Vrancea, din cadrul Apele Romane Siret sunt, timp de două zile, protagonistele unui exercițiu de simulare a producerii de inundații și accidente la construcții hidrotehnice. Scopul exercițiului este de a verifica modul de funcționare a fluxului informațional meteorologic și hidrologic de avertizare – alarmare a populației, dar și modul de întocmire a rapoartelor operative privind efectele fenomenelor periculoase. Nu în ultimul rand, este o ocazie de a verifica și îmbunătăți modul în care conlucrează structurile implicate în gestionarea situațiilor de urgență generate de inundații.
„Acest exercițiu de simulare se desfășoară anual conform Programului exercițiilor de simulare aprobat de Ministerul Mediului – România. SGA Bacău a ales ca zonă de desfășurare a exercițiului bazinul râului Trotuș, pe sectorul cuprins între stația hidrometrică Târgu Ocna și stația hidrometrică Vrânceni. Scenariul prevede ploi însemnate cantitativ, cu depășirea pragurilor critice de precipitații la stațiile Goioasa, Târgu Ocna, Onești, Ferăstrău, Haloș și Vrânceni și atingerea cotelor de inundație pe râul Trotuș la stațiile Târgu Ocna și Vrânceni (cod portocaliu) și a cotei de pericol la Onești (cod roșu).
SGA Vrancea a ales ca zonă de desfășurare a exercițiului bazinul râului Milcov, pe sectorul cuprins între Reghiu și confluența cu râul Putna. Scenariul prevede depășirea pragurilor critice de precipitații la posturile Reghiu și Golești și atingerea cotei de inundație pe râul Milcov la stația hidrometrică Reghiu (cod portocaliu) și a cotei de atenție la stația Golești (cod galben).” au transmis reprezentantii de la ABA Siret
În urma acestor exerciții, se vor consemna termenele și responsabilitățile pentru remedierea eventualelor deficiențe semnalate, precum și propuneri pentru îmbunătățirea activității de management al situațiilor de urgență.