EXCLUSIV. Stavarache îl „dezgroapă” pe Sechelariu în încercarea de a obține strămutarea dosarului penal

1

Primarul suspendat al Bacăului, Romeo Stavarache, solicită în instanță strămutarea dosarului penal în care DNA l-a trimis în judecată pentru comiterea a 5 infracțiuni de luare de mită. În susținerea cererii sale, edilul a recurs, preponderent, la argumente de ordin politic, ba chiar electoral. Cererea de strămutare abundă de declarații aparținând fostului primar al Bacăului, Dumitru Sechelariu, rostite de acesta în campania de la alegerile locale din 2012. Sechelariu a decedat în 2013, însă pentru Stavarache războiul cu familia fostului primar pare a continua. Presa locală este și ea incriminată de avocații edilului suspendat, câteva publicații, inclusiv din presa electronică, fiind acuzate că au generat un adevărat „linșaj mediatic” pe subiectul dosarului penal al lui Stavarache. Alături de Liviu Goian și Liviu Cenușă, Romeo Stavarache a fost trimis în judecată în iulie 2014. El a stat în arest preventiv mai bine de 60 de zile și alte câteva luni în arest la domiciliu. 

DNA romeo stavaracheRomeo Stavarache face politică și în instanța de judecată. Proaspăt intrat în campania electorală pentru localele din acest an, unde caută să obțină al patrulea mandat de primar, Stavarache cere strămutarea dosarului penal în care DNA îl acuză de 5 luări de mită. Dosarul se află pe rolul Tribunalului Bacău, fiind judecat de magistratul Gheorghe Ciocan, recunoscut pentru intransigență, dar și pentru pedepsele exemplare pe care obișnuiește să le pronunțe. În argumentarea cererii de strămutare, avocații lui Stavarache l-au „înviat” din morți pe fostul primar Dumitru Sechelariu, insistând pe vechea propagandă stavarachiană a „războiului cu familia Sechelariu”.

Astfel, în susținerea strămutării, Stavarache invocă declarații din campania electorală de acum 4 ani (2012), când principalul său adversar, Sechelariu – decedat în 2013, în urma unui cancer pulmonar – afirma că primarul ar fi avut mai multe dosare penale. „Este de notorietate relația conflictuală dintre familia și susținătorii domnului Sechelariu Dumitru și cei ai domnului Stavarache Romeo, primii exercitând numeroase presiuni în spațiul media făcând referire la cunoștințele pe care le deține legate de presupuse infracțiuni de corupție săvârșite de către domnul Stavarache: «Romică, ai multe dosare, cred că nici nu apuci sfârșitul campaniei electorale! Ai plătit liniștea prin contracte publice, date unor firme din afara Bacăului»”, se precizează în cererea formulată de avocații lui Stavarache.

sechelariuLupta lui Stavarache cu fantoma fostului primar Sechelariu continuă mai departe, avocații primului apreciind că mai multe publicații electronice (bloguri, site-uri de știri etc) s-ar afla în slujba familiei Sechelariu și ar ține partea acesteia în conflict. Lipsit de scrupule, Stavarache invocă inclusiv cazul cumnatului său, Marius Stănilă, care a ispășit o pedeapsă de închisoare cu executare pentru șantaj, fiind condamnat la alți 3 ani de închisoare cu executare într-un alt dosar penal. „Dosarul penal a cărui strămutare am solicitat-o are un impact local deosebit, acest lucru reflectându-se în presa locală, care a devenit un fel de câmp de luptă prin intermediul căruia susținătorii familiei Sechelariu au exercitat, în mod indirect, presiuni asupra instanței de judecată prin intermediul presei locale și fiind considerate de aceasta ca fiind capabile de a influența «atât soarta în alegerile locale, cât și viitorul unor afaceri»”, se mai arată în cererea citată.

inalta curteAvocații lui Stavarache nu menționează explicit care este presa locală ce ar face jocurile „familiei Sechelariu”. Aceștia enumeră, în schimb, 30 și ceva de articole, fără menționarea datei de apariție/publicare, în încercarea de a crea premisele unui așa-zis „linșaj mediatic” exercitat în cazul acestui dosar. Articolele au fost publicate de-a lungul celor aproximativ doi ani, de când DNA a pus în mișcare acțiunea penală împotriva lui Stavarache și a complicilor săi, și au apărut fie în cotidianul Deșteptarea, fie pe Ziarul de Bacau (www.zdbc.ro), www.bacau.net, respectiv blogul Ferma Politică, descris de avocații lui Stavarache drept „Ziarul Ferma Politică” (!). Un calcul aritmetic atestă că frecvența publicării articolelor invocate de avocați este unul la aproximativ 3 săptămâni, deci departe de „linșajul mediatic” invocat de Stavarache și reprezentanții săi legali. Majoritatea articolelor reprezintă relatări ale mersului dosarului în instanță, doar postările de pe Ferma Politică având caracter de pamflete, menționate ca atare de autor.

În cazul Bacau.NET, avocații primarului Stavarache fac referire inclusiv la un editorial, „De ce trebuie rearestat preventiv primarul Bacăului, Romeo Stavarache?”, postat pe site după ședința Consiliului Local (CL) din 31 august 2015, când – la cererea expresă a lui Stavarache – Poliția Locală a fost interzis accesul în sala de ședință funcționarilor Leonard Pădureanu (administrator public) și Clementina Vinerică (director economic) – citește AICI. La acea faimoasă ședință, primarul a descins în plenul CL pentru a-și impune propria organigramă instituțională, demers soldat cu un eșec de proporții la momentul respectiv.

romeo-stavaracheRomeo Stavarache (foto: Ferma Politică) și complicii săi, Liviu Goian și Liviu Cenușă, au fost arestați preventiv la 1 iulie 2014 fiind acuzați de infracțiuni de corupție. După mai bine de 60 de zile de detenție, în septembrie 2014, Înalta Curte de Casație (ÎCCJ) și Justiție a dispus înlocuirea măsurii arestului preventiv cu cea a arestului la domiciliu. Cei trei inculpați au stat în arest la domiciliu până în februarie 2015, moment în care ÎCCJ i-a plasat sub control judiciar pe aceștia. Ulterior, Stavarache a revenit la muncă, amenajându-și un birou de primar în incinta fostei biblioteci județene.

La începutul lui martie 2016, Tribunalul Bacău a dispus plasarea în arest la domiciliu a lui Stavarache (citește AICI). Instanța a reținut, între altele, că buclucașul primar ar fi încălcat controlul judiciar sub care se afla, inclusiv cu prilejul ședinței CL din 31 august 2015, de care se făcea vorbire în editorialul postat pe Bacau.NET și pus la index de apărătorii primarului. Pe 25 aprilie 2016, după ce instanța de judecată a schimbat din nou măsura arestului domiciliar cu cea a controlului judiciar, fără posibilitatea de a activa ca primar, Stavarache și-a depus candidatura pentru un nou mandat de edil șef. Al patrulea. Pe 19 mai, Curtea de Apel Bacău va delibera asupra cererii de strămutare depusă de primarul-candidat. În plină campanie electorală…

 

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

1 COMENTARIU

  1. Se spune ca, de morti sa se spuna numai de bine. Dar ce face familia defunctului Sechelaru, nu face a bine Ar trebui ca DNA sa se autosesizeze si sa scoata la iveala ce a facut? cu ce a facut? de unde a avut sa-si faca multe lucruri pentru EL si FAMILIE si cine a stat in spatele lui ,,aparator si sfatuitor” a tot ce a destris, a incasat banii bacaoanilor, a lasat pe drumurii familii intrgi si cu copii din orasul Bacau. A luat incetul cu incetul, TOT CE SE PUTEA si DIATRUGE : fabricile: PARTIZANUL, PROLETARUL, LETEA, IRAv., A DISTRUS – STADIONUL SI CLUBUL DE FOTBAL, A ORGANIZAT DUPABUNUL PLAC TRANSPORTUL IN COMUN, A DISTRUS ZIARUL ,,DESTEPTAREA”- sediul si tipografia ziarului, dar in schimb a stiut sa-si faca CAVOU, PISTA DE CARTING CU HOTEL, CASE SOTIILOR PE CARE LE-A AVUT, IMPUNEREA SI APOI DISTRUGEREA FIRMEI DE COMERT IN STATIILE AUTO SI ALTOR SPATII COMERCIALE ,,SELENA”, dar si multe altele. INTREBAREA este : CE A FACUT DUMITRU SECHELARU, ATAT CAT A FOST PRIMAR, PENTRU BACAU SI BACAOANI? A FACUT MAI MULT DECAT D-L STAVARACHE? Dar mai intrebati si populatia Bacaului si apoi vedeti cine a luat si a dat mita si spaga si contracte pe interes mai mult? Fara a se tine cont de culoarea politica a persoanelor din dosare.

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.