Gabriela Ciubotariu, director general in cadrul Inter Print SRL, a solicitat Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) stramutarea dosarului aflat pe rolul Judecatoriei Bacau, in care aceasta are calitatea de inculpat, alaturi de sefii Agentiei de Dezvoltare (ADR) Nord-Est si de alti 2 functionari ai institutiei.
Cererea a fost formulata inca de la 24 noiembrie 2012, cu 3 zile inainte de termenul de judecata din 27 noiembrie, cand inculpatii au cerut si obtinut de la instanta o amanare sub pretextul ca au nevoie de timp in vederea pregatirii apararii.
Potrivit datelor existente pe site-ul ICCJ, solicitarea de stramutare este fundamentata pe articolul 55 si urmatoarele din Codul de procedura penala. Articolul amintit statueaza ca ICCJ poate decide stramutarea judecarii unei cauze, la o alta instanta egala in grad, “in cazul in care impartialitatea judecatorilor ar putea fi stirbita datorita imprejurarilor cauzei, dusmaniilor locale sau calitatii partilor, cand exista pericolul de tulburare a ordinii publice ori cand una dintre parti are o ruda sau un afin pana la gradul al patrulea inclusiv printre judecatori sau procurori, asistentii judiciari sau grefierii instantei”. Solicitarea de stramutare, inregistrata la ICCJ sub numarul de dosar 7488/2012, a avut deja un prim termen, programat pe 3 decembrie, data la care magistratii Inaltei Curti au respins cererea de suspendare a judecarii litigiului, in continuare, la Judecatoria Bacau.
Practic, prin cererile remise ICCJ, Gabriela Ciubotariu pare sa fi urmarit blocarea dosarului, pana la pronuntarea Inaltei Curti pe marginea solicitarii de stramutare a litigiului din instantele bacauane. Urmatorul termen in dosarul de stramutare e programat pe 4 februarie 2013, cand este de asteptat ca ICCJ sa ia o decizie. Aceasta va fi inatacabila.
Conducerea ADR a inchis ochii la nereguli
Dosarul de coruptie in care Gabriela Ciubotariu, Constantin Apostol (seful ADR Nord-Est) si Gheorghe Harja (seful Directiei Organism Intermediar din cadrul ADR) sunt inculpati a fost deschis de procurori inca din 2008. Cauza a fost disjunsa dintr-un dosar mai amplu, aflat inca in lucru, pe fondul interceptarii unor convorbiri intre cei enumerati anterior, care contineau indicii privitoare la savarsirea unor infractiuni.
Lucratorii DNA au inceput sa investigheze modul in care Gabriela Ciubotariu, sotia deputatului Lucian Ciubotariu (PNL), a pus pe masa ADR Nord-Est mai multe documente, considerate false, in speranta ca societatea Inter Print SRL va obtine finantare europeana pentru modernizarea si extinderea facilitatilor de productie (tiparire). Gabriela Ciubotariu, sustin procurorii, ar fi semnat mai multe documente in locul administratorului real al Inter Print, Irina Rusu, bona familiei Ciubotariu. Inadvertenta ar fi antrenat, in mod normal, neeligibilitatea dosarului de finantare depus de Inter Print, insa conducerea ADR Nord-Est a inchis ochii la abateri, girand proiectul firmei bacauane in ciuda neregulilor evidente.
In mai 2009, intre Inter Print si ADR Nord-Est s-a incheiat un contract de asistenta financiara cu fonduri europene, avand ca obiect modernizarea activitatii de tiparire prin asimilarea de noi tehnologii. Inter Print, sustin procurorii DNA, si-ar fi insusit cu acest prilej, pe “nedrept”, suma de peste 689.000 lei, aproximativ 162.000 euro, bani proveniti din Fondul European de Dezvoltare Regionala.