Cum au reusit managerii CET SA Bacau performanta de a trece, in 2012, pe plus o societate care a incheiat anul 2011cu pierderi de peste 10 milioane lei? Numarul de magie contabila nu sta in picioare la analiza atenta a cifrelor: anul trecut, productia vanduta a CET a fost mai mica cu peste 11 milioane lei (fata de estimarile initiale), iar datoriile societatii de termoficare bat inspre 166 milioane lei (cf. bilantului pe 2011). Firma a fost mentinuta in viata prin subventii de peste 30 milioane lei acordate de stat pe parcursul anului trecut, de 3 ori mai mult decat se asteptau sa primeasca diriguitorii CET-ului de la guvernanti.
Ultima sedinta a Consiliului Local din 2012 (27 decembrie) a prilejuit un schimb de replici intre primarul Romeo Stavarache si consilierul local Vasile Dragusanu (PDL), fost director al CET SA Bacau. Discutia in contradictoriu a pornit de la situatia financiara a societatii de termoficare, asa cum reiesea aceasta dintr-un proiect de hotarare vizand rectificarea bugetului pe 2012 al CET.
Edilul bacauan a sustinut, optimist, ca – pentru prima data in istorie – CET incheie un an contabil pe plus, rezultatul financiar brut pe 2012 fiind rectificat de CL Bacau pe profit, cu suma de 1,23 milioane lei. Dragusanu a apreciat drept nerealiste cifrele prezentate CL, mai ales ca la sedinta amintita nu a participat niciun oficial din partea CET care sa explice miracolul financiar prin care societatea a inregistrat profit, dupa ce in 2011 a inregistrat o pierdere de peste 10 milioane lei.
Realitatea – cosmetizata grosolan
O parcurgere atenta a bilantului sintetic prezentat consilierilor locali atesta ca starea economica a CET Bacau e, totusi, departe de a fi roza, asa cum a sustinut conducerea municipalitatii. Productia vanduta de companie este mult sub cifra prognozata in bugetul aprobat de CL la inceputul lui 2012 (73,7 milioane lei, fata de peste 84 milioane cat estimasera ca vor vinde managerii CET anul trecut).
Contraperformanta e cu atat mai notabila, cu cat municipalitatea Bacau a “subventionat” in ultimii ani societatea de termoficare, platind agentul termic consumat de clientii casnici ai CET (faimoasele “pomeni” acordate bacauanilor bransati la SACET – sistemul public de termoficare). Pomenile n-au reusit sa-i intoarca pe bacauani spre CET, iar productia vanduta in 2012 de societatea de termoficare a fost mult mai mica decat hazardatele estimari facute de conducere. CET pare sa calce, din acest punct de vedere, pe urmele Companiei de Apa care produce si vinde din ce in ce mai putina apa, bacauanii preferand sa nu consume lichidul dubios furnizat de aceasta la robinete.
O alta bizarerie “prinsa” in bugetul rectificat al CET se refera la “alte venituri din exploatare”, in suma de peste 25 milioane lei. Nimeni din conducerea Primariei, “patronul” CET SA, nu a fost in masura sa indice provenienta exacta a acestor “alte venituri”, desi cuantumul lor – asa cum reiese din bilant – este unul deloc de neglijat.
Dependenti de stat
Lecturarea capitolului subventii ofera un indiciu concret privitor la modul in care societatea de termoficare isi duce viata de pe o zi, pe alta. In 2012, conducerea CET a estimat ca va primi subventii, din partea statului, in suma de 10,1 milioane lei. In realitate, banii dati de stat catre CET – cu titlu de echilibrare a cheltuielilor de productie a energiei termice – au depasit 30,5 de milioane lei, o suma de 3 ori mai mare decat estimarile initiale. Practic, prin intermediul mai multor transferuri financiare facute catre societate, statul roman a mentinut CET Bacau in viata pompand in firma peste 7 milioane de euro, numai in 2012. Niciodata in istoria sa CET nu a primit atat de multi bani de la stat, intr-un singur an de functionare. La aceasta suma se adauga si subventionarea gigacaloriei efectuata de municipalitate, valoarea acesteia – pe 2012 – cifrandu-se, conform bilantului, la peste 11,49 milioane lei. Contabilizate drept venituri de catre CET, subventiile primite de societatea de termoficare in 2012 au o valoare totala de peste 41 milioane lei, aproape 10 milioane euro. Aceasta este explicatia miraculosului profit inregistrat, dupa ani de zile de chinuri economice, de CET – banii primiti de la Guvern (prin Ministerul de Interne), respectiv de la municipalitate prin subventionarea gigacaloriei.
Cateva indicii despre datorii
Simptomatic, rectificarea aprobata de CL Bacau pe 27 decembrie 2012 nu spune nimic despre nivelul pasivelor pe care le contabilizeaza CET. Un indiciu privitor la nivelul datoriilor firmei se afla in bilantul din 2011, ce precizeaza ca valoarea acestora se ridica la 166 milioane lei, o adevarata piatra de moara de gatul societatii.
Strecurate prin proiectul de hotarare dezbatut la ultima sedinta din 2012 a CL, cheltuielile prezinta – de asemenea – cifre interesante. Capitolul “alte cheltuieli de exploatare” a crescut, subit, cu aproape 6,8 milioane lei din cauza cresterii penalitatilor contractuale “aferente datoriilor neachitate catre furnizorii de combustibil”.
Un subiect in sine il reprezinta majorarea cheltuielilor financiare cu suma de peste 452.000 lei (100.000 euro), reprezentand “datoria restituirii cu intarziere a carbunelui” imprumutat de CET de la Rezervele Statului!
Statisticile nu par a fi de partea CET, in pofida eforturilor de cosmetizare a situatiilor financiare. In 2010, societatea a contabilizat pierderi de peste 8 milioane lei, iar in 2011 ele au crescut la 10,4 milioane lei. In 2009, CET inregistra datorii de 157,8 milioane lei, in 2010 de 174 milioane lei, iar in 2011 de aproape 166 milioane lei.
In 2006, inainte de achizitionarea si montarea grupului 1 cogenerare, CET realiza o cifra de afaceri de 92 milioane lei, cea mai mare de cand societatea a ajuns in curtea municipalitatii (2002). In 2011, cifra de afaceri a fost de 88 milioane lei, cu 4 mai putin decat in 2006, pe fondul unei renuntari masive a bacauanilor la serviciile indoielnice furnizate de companie.