EXCLUSIV. Procurorii au deschis dosar penal în cazul blocării participării la ședința Consiliului Local a unor funcționari din Primăria Bacău

0

Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău a deschis dosar penal în cazul interzicerii participării la ședința Consiliului Local (CL) Bacău, din 31 august 2015 (ora 15.00), a administratorului public Leonard Pădureanu și a directorului economic Clementina Vinerică, ambii angajați de bază ai municipalității băcăuane. Potrivit unor surse judiciare apropiate anchetei, procurorii investighează un abuz în serviciu care ar fi fost comis chiar de primarul Romeo Stavarache, care la data respectivă a luat cu asalt plenul CL pentru a impune un proiect de organigramă ce nu avea avize de legalitate. Stavarache, care face obiectul unui control judiciar impus în dosarul în care DNA îl acuză de 5 luări de mită, nu avea voie să se „intersecteze” cu Pădureanu și Vinerică, aceștia fiind martori în dosarul de corupție al primarului. 

Padureanu si VinericaDosarul a fost deschis în prima parte a lunii septembrie, după ce în presă au apărut mai multe informații referitoare la ședința de pomină a CL Bacău de la sfârșitul lui august când primarul Stavarache a descins în plenul consiliului pentru a-și impune un controversat proiect de hotărâre, având ca obiect aprobarea unei noi organigrame a Primăriei Bacău. În acest context, după cum a relatat și Bacau.NET la momentul respectiv, polițiștii locali au blocat participarea la ședință a administratorului public și a directorului economic, aceștia fiind direcționați către incubatorul de afaceri, clădire aflată în imediata vecinătate a Centrului de Afaceri unde au loc de obicei ședințele CL Bacău. Stavarache a părăsit ședința din 31 august după ce proiectul său a picat, Pădureanu și Vinerică revenind în CL odată cu plecarea edilului șef.

În urmă cu o săptămână, la sediul Primăriei a sosit o adresă, semnată de chestorul de poliție Vasile Oprișan, prin care IPJ Bacău a solicitat mai multe documente privitoare la organizarea ședinței CL din 31 august, acestea având rolul de a stabili lista cu invitați la ședință, dar și atribuțiile de serviciu ale lui Pădureanu și Vinerică. Mai mult, polițiștii au cerut și procesul verbal al ședinței ordinare din august, ancheta urmându-și astfel cursul firesc la aproximativ o lună de la formarea dosarului și declanșarea investigațiilor.

stavarache_popovici_CLÎntr-un articol publicat pe 3 septembrie de cotidianul Deșteptarea, Stavarache și-a nuanțat poziția, afirmând că atât Pădureanu, cât și Vinerică știau de prezența sa la ședința CL din 31 august. „Domnul Padureanu si domnisoara Vinerica stiau ca voi fi la sedinta, dar este important sa se stie ca ei nu figurau pe lista de invitati. Chiar daca prezenta lor este necesara in anumite chestiuni, ei pot fi inlocuiti. Ca angajati ai Primariei, si nu ai Consiliului Local, ei trebuie sa ceara aprobare sa participe la sedinte si sa figureze pe lista de invitati. La sedinta de luni, ei nu figurau pe acea lista. De aceea eu am fost in sala. In nici un caz nu am vorbit cu cineva de la Politia Locala sa le interzica accesul in sala de sedinte”, a spus Stavarache, citat de Deșteptarea

Organigrama care-l „epurează” pe Pădureanu

organigrama_stavarache_functionariÎntr-un gest ce pare să amintească de modul în care primarul Iașului, Gheorghe Nichita, i-a folosit pe polițiștii locali în urmărirea amantei sale, edilul Bacăului, Romeo Stavarache, a folosit aceeași lucrători din Poliția Locală pentru a bloca accesul la ședință a unor angajați vitali în mersul lucrărilor forului deliberativ local. Pe 31 august, Stavarache a încercat să promoveze o nouă organigramă a Primăriei, cu schimbări substanțiale care-i vizau, în primul rând, chiar pe cei doi absenți de conjunctură – Pădureanu și Vinerică. Restructurarea organigramei este plănuită de câteva luni bune, Stavarache urmărind inventarea, peste noapte, a mai multor direcții la timona cărora urmează să fie plasați oameni de casă ai edilului băcăuan.

În subordinea directă a primarului ar urma să funcționeze o fantomatică Direcție de Informații Publice, în cadrul căreia va exista un Birou de Informare Cetățeni cu 7 angajați. Două mari direcții vor jalona activitatea Primăriei Bacău, dacă organigrama imaginată de Stavarache va fi implementată în cele din urmă: Direcția Generală de Investiții și Direcția Generală de Funcționare, ambele conduse de câte un director general. În subordinea Direcției de Funcționare apar Direcția de Administrare, dar și Direcția Patrimoniu, în prezent organizată doar ca serviciu. În subordinea Direcției Generale de Investiții va fi înființată o Direcție de Implementare a proiectelor europene. Practic, atribuțiile de serviciu pe care Pădureanu le cumulează în virtutea funcției de administrator public ar urma să fie „sparte” în mai multe direcții, iar administratorul public lăsat fără obiectul muncii.

La ședința din 31 august, primarul a motivat necesitatea introducerii unei noi organigrame prin faptul că deszăpezirile din această iarnă ar putea fi compromise de lipsa personalului angajat în această activitate. Edilul a arătat că la nivelul Primăriei există un deficit îngrijorător de personal. „Avem un deficit de 70 – 80 de posturi. Primăria nu mai poate funcționa din cauza acestor posturi care lipsesc. Organigrama pe care am propus-o azi e precizată de lege. Nu se pune problema că nu vom avea bani în buget pentru noile posturi”, a declarat Romeo Stavarache în ședința CL de la finele lui august.

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.