Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău îl acuză pe primarul comunei Mărgineni, Marcelin Șolot, de comiterea a 6 infracțiuni de abuz în serviciu în relație cu decontarea unor lucrări publice atribuite de primăria din localitate către diverse societăți din județul Bacău. Primarul, susțin oamenii legii, ar fi dispus efectuarea de plăți către firmele respective în baza unor documente ce atestau situații de lucrări fictive. Cap de afiș în dosarul lui Șolot este firma Vargas SRL, controlată de fostul primar al comunei Luizi Călugăra, Aurel Varga. În aprilie 2012, în baza dispozițiilor lui Șolot, Primăria Mărgineni a plătit către firma lui Varga 250.000 de lei deși societatea nu realizase lucrările la care se angajase prin contract (construirea unui pod de beton peste râul Trebeș). Parchetul susține că prejudiciul total creat Primăriei Mărgineni, doar din relația contractuală cu Vargas SRL, se ridică la aproximativ 100.000 euro. Ex-primarul comunei Luizi Călugăra a recunoscut în fața procurorilor că a avut o înțelegere cu Șolot având ca obiectiv virarea mai multor sume de bani în conturile societății sale, în ciuda faptului că lucrările nu fuseseră realizate.
În angrenajul decontărilor incriminate de procurori, Marcelin Șolot (foto) a prins 5 societăți comerciale și o cooperativă meșteșugărească. Parchetul susține că prin dispozițiile primarului comunei Mărgineni au beneficiat de decontări societățile Vargas SRL, Boris Trans SRL Mărgineni, Energofor SRL Hemeiuș, Petria Construct SRL Mărgineni, respectiv Expres Agricom SRL Răchitoasa. Acestora li se adaugă un al șaselea beneficiar, Cooperativa Meșteșugărească Bobimad. Cele 6 entități, spun procurorii, au beneficiat de decontări substanțiale din fondurile publice ale comunei Mărgineni, în baza unor situații fictive de lucrări, cu încălcarea legislației în vigoare din domeniul achizițiilor publice.
Cel mai important contract urmărit de procurori vizează societatea deținută de fostul primar al comunei Luizi Călugăra, Aurel Varga. Potrivit oamenilor legii, Vargas SRL a încheiat în aprilie 2012 un contract de lucrări publice cu Primăria Mărgineni, având ca obiect construirea unui pod de beton peste râul Trebeș. Deși lucrarea nu a mai fost recepționată, primăria a decontat, la solicitarea lui Șolot, 95 la sută din contract. Practic, susțin procurorii, Primăria Mărgineni a fost transformată de edilul șef într-un creditor al afacerii lui Aurel Varga.
„Conform extraselor de cont ale antreprenorului S.C. Vargas S.R.L., în data de 12.04.2012, la o zi după efectuarea plăților, parte din suma plătită de Primăria Mărgineni, prin intermediul inculpatului ȘOLOT MARCELIN, respectiv 220.000 de lei, a fost transferată din contul de trezorerie al firmei în contul societății deschis la Milennium Bank din care, în aceiași zi se achită ratele de leasing ale firmei către AFIN Leasing IFN S.A. și sunt retrase aporturile asociaților. Practic prin actul abuziv al ordonatorului de credit, inculpatul ȘOLOT MARCELIN, U.A.T. Mărgineni s-a transformat într-un creditor al firmei S.C. Vargas S.R.L., deși la acea dată nu avea nicio obligație de plată, certă și exigibilă”, se arată în Ordonanța prin care procurorul a dispus reținerea pentru 24 de ore a primarului Șolot.
Prejudiciu de 100.000 euro din contractul cu Vargas SRL
Fostul primar al comunei Luizi Călugăra a recunoscut în fața procurorilor că a avut o înțelegere cu Șolot în vederea efectuării mai multor decontări, cu toate că lucrările nu fuseseră executate de Vargas SRL. Prejudiciul estimat de Parchet în dauna comunei Mărgineni, urmare a contractului încheiat cu firma lui Aurel Varga (foto), se ridică la 430.000 de lei, o sumă deloc de neglijat pentru o primărie din mediul rural.
„Raportat la dispozițiile legale incidente în cazul achizițiilor publice, se observă că sumele plătite de U.A.T. Mărgineni, din dispoziția inculpatului ȘOLOT MARCELIN depășesc pragul de 30% din valoarea totală a contractului prevăzut de art. 1 din H.G. nr. 264/2003 pr ivind stabilirea acţiunilor şi categoriilor de cheltuieli, criteriilor, procedurilor şi limitelor pentru efectuarea de plăţi în avans din fonduri publice, astfel încât, atât sumele plătite pe baza unor situații de lucrări fictive, cât și sumele plătite peste plafonul admis de lege, până la finalizarea și recepția parțială a lucrărilor sunt purtătoare de dobânzi, sume ce reprezintă o parte a prejudiciului ce se va reține în sarcina inculpaților. De altfel, în ceea ce privește contractul privind execuția podului peste pârâul Trebeș nu există o recepție finală a lucrării, deși conform actelor contabile s-a efectuat plata în procent de 95%”, mai precizează documentul citat.
Marcelin Șolot a fost plasat în arest la domiciliu de Judecătoria Bacău, măsură preventivă reconfirmată, la 30 iulie, de Tribunalul Bacău care a respins solicitarea procurorilor vizând arestarea primarului de la Mărgineni. Șolot este un primar cu state vechi de activitate politică în cadrul PSD Bacău, organizație în cadrul căreia deține funcția de vicepreședinte din 2013.