Sport Club Bacău SA, societate deținută de municipalitatea Bacău, solicită în instanță peste 300.000 de lei de la Asociația Sport Club, controlată până în primăvara acestui an de controversatul Liviu Goian, inculpat alături de primarul Romeo Stavarache într-un dosar de corupție. Suma pretinsă în instanță vizează recuperarea mai multor împrumuturi acordate de societatea Primăriei, beneficiar fiind asociația lui Goian care, deși având un statut privat, a trăit pe bani publici. Ingineriile financiare derulate de Sport Club Bacău SA și Asociația Sport Club au fost date în vileag de Camera de Conturi Bacău, în urma unui control de amploare efectuat la începutul lui 2015 la asociația controlată, pe atunci, de Goian. Oalele se sparg acum în capul lui Cristi Ciocoiu, fostul atacant al Bacăului preluând frâiele Asociației Sport Club Bacău în aprilie 2015 și impunând o nouă structură de conducere.
Cel mai vechi împrumut pe care societatea Primăriei Bacău l-a acordat Asociației Sport Club datează din decembrie 2013, când Sport Club Bacău SA oferea 100.000 de lei asociației deținute de Liviu Goian. În lumina ingineriilor financiare descoperite de Curtea de Conturi în ianuarie 2015, societatea urmărește acum recuperarea ultimelor 3 împrumuturi, cel mai important dintre acestea, în cuantum de 150.000 lei, fiind acordat în februarie 2014. Suma totală cerută în instanță de administratorii Sport Club Bacău SA se ridică la 303.000 lei, bani în care intră și penalitățile de întârziere la returnarea împrumuturilor (click pe imaginile alăturate).
Cele două entități, societatea Primăriei și asociația lui Goian, au încheiat anul 2014 cu rezultate dezastruoase la capitolul financiar. Situația catastrofală vine în prelungirea celei contabilizate în ultimii ani, când Sport Club Bacău SA, prin dimensiunea pierderilor înregistrate, a ajuns în atenția presei centrale (citește AICI). Mecanismul care a funcționat până de curând, sub pretextul susținerii unei echipe de fotbal submediocre – Sport Club Bacău, a drenat de bani bugetul local, sumele „sifonate” cifrându-se la milioane euro raportat la ultimii 4-5 ani.
Primăria „umplea” conturile societății Sport Club Bacău SA prin așa-zise majorări de capital social, iar ulterior banii erau transmiși, sub formă de împrumut, către asociația controlată de afaceristul Liviu Goian, un acolit al primarului Stavarache. Împrumuturile nu au mai fost urmărite spre a fi recuperate de diriguitorii Sport Club Bacău SA, fapt incriminat de Curtea de Conturi care a descoperit un adevărat marasm în scriptele asociației lui Goian.
Oalele se sparg, însă, în capul lui Cristi Ciocoiu, fostul atacant al Bacăului preluând în aprilie 2015 frâiele Asociației Sport Club. Ciocoiu și-a instalat o nouă echipă, punând pe masa autorităților locale – fără prea mare succes – un nou proiect sportiv, vizând revigorarea mișcării fotbalistice băcăuane.
Asociație de partid ținută pe banii băcăuanilor
În 2014, societatea Sport Club Bacău SA a încheiat cu o pierdere de „doar” 832.000 de lei, în condițiile în care în anii precedenți pierderile se ridicau la peste 2 milioane lei/an. De cealaltă parte, Asociația Sport Club a încheiat 2014 cu o „gaură” de 568.000 lei, în ciuda faptului că a primit împrumuturi consistente de la societatea Sport Club Bacău SA, așa cum reiese și din acțiunea depusă în instanță de firmă, în vederea recuperării împrumuturilor acordate.
Până în aprilie 2015, Asociația Sport Club Bacău a fost controlată de Liviu Goian, coleg de dosar cu primarul Romeo Stavarache, pe care DNA îl acuză de comiterea a 5 infracțiuni de luare de mită (Goian, ceva mai slab la acest capitol, se laudă cu 3 infracțiuni de complicitate la luare de mită). Din asociație au făcut parte, până către mijlocul lui 2014, mai mulți politicieni reprezentativi pentru PNL Bacău, între aceștia numărându-se și actualul vicepreședinte al Consiliului Județean Bacău, Claudiu Năstase (secretarul general al PNL Bacău).
Alături de Năstase, din asociația lui Goian au mai făcut parte Gabriel Stănică Lupu, șeful Direcției Tineret Sport din Primăria Bacău, dar și Marius Danciu fost consilier județean PNL și candidat la parlamentarele din 2008. Practic, o asociație de partid, constituită sub pretextul așa-zisei finanțări/susțineri a echipei de fotbal Sport Club Bacău, a supraviețuit pe banii băcăuanilor, în temeiul împrumuturilor din bani publici acordate, cu larghețe, de societatea Sport Club Bacău (citește mai multe AICI).
„Sponsorizările” de la Primărie, în atenția DNA
Povestea Asociației Sport Club Bacău nu se rezumă la atât. Cât timp a fost controlată de Goian, asociația a primit finanțări generoase de la Primăria Bacău, prin intermediul sponsorizărilor date în baza Legii 350. Contractele de finanțare au făcut obiectul unui amplu control efectuat de Camera de Conturi, care a descoperit multitudinea de nereguli descrise mai sus.
Între 2012 și 2014, Primăria Bacău a finanțat Asociația Sport Club Bacău cu aproximativ 4,5 milioane lei, adică un milion de euro, fără ca echipa Sport Club să bifeze vreun rezultat notabil. Numai în primăvara lui 2014, municipalitatea Bacău a sponsorizat cu 700.000 euro Asociația Sport Club, în condițiile în care echipa evoluează, fără pretenții, în liga secundă de fotbal.
Cum ulciorul nu putea să meargă la infinit la apă, DNA a intrat pe fir și la mijlocul lui februarie 2015 a solicitat Primăriei Bacău mai multe documente în relație cu finanțarea de asociații și fundații prin intermediul Legii 350. Procurorii DNA urmăresc, în principal, finanțarea asociațiilor sportive către care au mers și cele mai mari sume de bani din bugetul local. Între 2010 și 2014, asociațiile din domeniul sport au beneficiat de bugete de sponsorizări de cel puțin un milion de euro pe an.
Sport Club Bacău SA, aproape de închidere
Înființată în urmă cu 5 ani, Sport Club Bacău SA avea menirea de a susține echipa de fotbal omonim în tentativa acesteia de a pătrunde în „fotbalul mare” de la noi. Lucru care, evident, nu s-a întâmplat. Ce s-a întâmplat, însă, a fost o continuă jonglerie financiară pe seama bugetului local. An de an, Primăria Bacău a pompat sume considerabile în societate prin intermediul unor controversate majorări de capital social. La final de an, Sport Club Bacău SA înregistra, invariabil, pierderi și datorii de ordinul milioanelor de euro. Potrivit datelor existente pe site-ul Ministerului Finantelor, la nivelul lui decembrie 2013, datoriile Sport Club Bacău SA se cifrau la aproximativ 12,8 milioane lei (3 milioane de euro). În 2013, aceeași societate înregistra datorii de 1,7 milioane lei, pentru ca în 2014 – ultimul an de raportare fiscală – acestea să atingă suma de 331.000 lei.
Dacă datoriile nu sunt suficiente, firma municipalității băcăuane punctează substanțial și la capitolul pierderi unde, până în decembrie 2013, Sport Club Bacău SA a înregistrat pasive totale de 2 milioane euro (peste 8 milioane lei). La asta se adaugă pierderile din 2013, în cuantum de 1,66 milioane lei, respectiv 832.000 lei în 2014. Sumele sunt oficiale și pot fi verificate cu ușurință pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice. Valoarea agregată a datoriilor și pierderilor atestă că Sport Club Bacău SA este o adevărată piatră de moară legată de gâtul bugetului local și că societatea e în pragul desființării.
Bogdanele, nu fi subiectiv ! De ce numai o parte din membri PNL si de ce nu si membri PSD, UNPR, independenti ? De ce scrii la comanda ?