EXCLUSIV. Pentru cine a ars gazul falimentara CET Bacău? O afacere de milioane de euro, pe cale să arunce în aer administrația băcăuană

0

CET Bacău a înregistrat facturi record la gaze în această vară, deși pe parcursul sezonului cald societatea nu a furnizat agent termic (căldură) clienților săi. Valorile astronomice ale consumului de gaz s-au concretizat într-o datorie de aproximativ 11 milioane lei către furnizorul C Gaz & Energy Distribuție SRL (București). Odată cu intrarea în faliment a CET, datoriile vor fi preluate de noua societate de termoficare, Thermoenergy Group, care pleacă la drum cu un pasiv deja considerabil (dublu față de capitalul social aprobat de Consiliul Local). Preluarea datoriilor s-a realizat în baza unui contract de cesiune de creanță aprobat de CL Bacău și garantat de municipalitate cu bugetul local. În schimbul înțelegerii, C Gaz și-a asumat obligația de a livra în continuare gaz către Thermoenergy Group. În spatele afacerii cu gaz se află un oarecare Peter Braun, personaj cheie în privatizarea prin care rușii au pus mâna pe ALRO Slatina, cel mai important producător de aluminiu din țară.

FACTURI CET Bc - GAZFacturile la gaz înregistrate de CET Bacău pe parcursul verii (vezi tabel alăturat) au depășit și cele mai pesimiste așteptări: în iunie, societatea de termoficare a consumat gaz de 2, 42 milioane lei, în iulie de 1, 62 milioane lei, iar în august de 1, 92 milioane lei. La acestea se adaugă o factură „bombă” din mai, conform căreia CET ar fi consumat gaz în sumă de 2, 83 milioane lei, dar și una din septembrie, în valoare de 1, 69 milioane lei.

Cum CET era deja în insolvență, iar de la mijlocul lui septembrie a intrat în faliment, urmare a unei decizii pronunțate de Tribunal, datoriile la gaz – în valoare de 11 milioane lei – au rămas „în aer”. Acestea au fost preluate pe noua societate de termoficare, Thermoenergy Group, în baza unui controversat contract de cesiune de creanță aprobat luni de CL Bacău într-un anonimat demn de o cauză mai bună.

Proiectul de hotărâre a trecut prin votul consilierilor locali complet nebăgat în seamă. Cu o singură excepție: consilierul local Isabela Adam (PNL), membru în Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) de la Thermoenergy, s-a abținut de la vot, evitând să aprobe sau să respingă contractul prin care noul operator de termoficare a preluat datoriile la gaz aparținând vechiului operator, proaspăt intrat în faliment. Un al doilea membru al AGA, din cei 3 împuterniciți ai CL, consilierul local Vasile Drăgușanu (PDL), nu a participat la ședința CL de luni.

Bugetul local, pus gaj și în aprilie

La mijlocul lui aprilie 2014, ca urmare a facturilor la gaz înregistrate de CET pe parcursul iernii 2013 – 2014, municipalitatea Bacău a încheiat un acord cu furnizorul C Gaz în baza căruia bugetul local a preluat 7,9 milioane lei din datoriile la gaz acumulate de CET. În schimbul preluării restanțelor financiare, municipalitatea și-a diminuat cu exact aceeași sumă subvenția pe 2014 datorată către CET SA.

Ingineria financiară a permis CET să supraviețuiască peste vară, dar restanțele la gaz au reapărut – inexplicabil – în condițiile în care sezonul estival nu e teribil de solicitant pentru sistemul public de termoficare sub aspectul producției agentului termic (a căldurii). Odată cu intrarea CET în faliment, noile restanțe în cuantum de 11 milioane lei au fost puse în „cârca” Thermoenergy Group, operator care – deși abia înființat – pornește la drum cu un handicap financiar sinucigaș.

Peter Braun, omul de la ALRO

ALRO SLatinaCET SA Bacău a început să cumpere gaz de la societatea C Gaz & Energy Distribuție încă din toamna lui 2013, odată cu deschiderea procedurii de insolvență. Vechiul furnizor, E.ON Gaz, a refuzat să mai livreze gaz societății de termoficare din cauza datoriilor enorme acumulate de aceasta. Conform tabelului creanțelor, E.ON Gaz are de recuperat de la CET peste 25 milioane lei (aproximativ 6 milioane euro), bani constând în restanțe la plata facturilor la gaz.

În spatele firmei C Gaz se regăsește un oarecare Peter Braun, al cărui nume a ajuns în prim-planul mass-media românești cu prilejul privatizării combinatului de aluminiu ALRO Slatina. Alături de Alexander Krasner și Sam Manaktala, Braun s-a aflat la timona ALRO de unde a demisionat în octombrie 2004. Demisia cu cântec a dat la iveală interesele reale din umbra casei de comerț americane Marco Internațional (ai cărei reprezentanți erau cei trei), prin intermediul căreia obscure interese de afaceri rusești au pus mâna pe combinatul strategic de la Slatina: adevăratul patron al ALRO era, conform unei analize publicate de Ziarul Financiar, un om de afaceri rus, Vitali Misitki. „Mi-am dat demisia insa nu pot sa comentez mai mult decat ce va fi anuntat oficial”, declara Peter Braun pentru Ziarul Financiar la ora demisiei de la ALRO (citește AICI).

Numele lui Braun a fost, de asemenea, strâns legat de cel al lui Indrei Rațiu, fiul omului politic țărănist Ion Rațiu. Împreună cu fostul număr 2 de la ALRO, Indrei Rațiu avansa în 2007 un plan de afaceri vizând construirea unui complex turistic în apropierea Turdei, ce urma să includă, între altele, 4-5 case tradiționale aduse din Maramureș. Potrivit unui articol publicat la acea dată de „Ziua de Cluj”, investiția urma să fie realizată prin intermediul firmei Casa Raţiu de Nagylak SRL, înființată în 2006.

„În timpul mandatului de primar general al lui Adriean Videanu (PDL), Peter Braun a primit mai multe terenuri de mare valoare în Bucureşti, în zona Herăstrău, fiind titularul unor drepturi litigioase cumpărate de la foştii proprietari deposedaţi de comunişti prin naţionalizare. De semnătura lui Videanu depindea rezolvarea dosarelor de restituire a proprietăţilor”, a scris Gândul.info într-un articol substanțial publicat în martie 2013 (citește AICI). Printre relațiile la vârf cultivate de patronul C Gaz se numără și cea cu fiul lui Virgil Ardelean, fostul șef al temutului „doi și-un sfert”, serviciul secret de la „Interne”, în cadrul firmei AMGAZ.

Iulian Stoican, omul „3 în 1”, în incompatibilitate flagrantă

Iulian StoicanConsilierul local Iulian Stoican, „promovat” viceprimar odată cu arestarea preventivă a primarului Romeo Stavarache, a fost unul dintre susținătorii necondiționați ai preluării datoriilor la gaz pe noua firmă, Thermoenergy. De altfel, Stoican l-a zorit pe președintele de ședință a CL solicitându-i să treacă mai repede la votul în plen pe proiectul de hotărâre amintit.

Stoican este un adevărat „factotum” al termoficării băcăuane. Unul, însă, în incompatibilitate. Din postura de consilier local, Iulian Stoican a fost numit la mijlocul lui septembrie în consiliul de administrație al Thermoenergy Group, fiind instalat în funcția de director general al noii societăți de termoficare. Concomitent, ca viceprimar (consilier cu atribuții delegate), Stoican s-a aflat la originea inițierii proiectului de preluare a datoriilor (cesiune de creanță) la gaz pe firma pe care o conducea din postura de director general.

Potrivit legislației în vigoare (Legea 161/2003), consilierul local nu are voie să dețină funcția de „preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, asociat, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor la regiile autonome şi societăţile comerciale de interes local înfiinţate sau aflate sub autoritatea consiliului local ori a consiliului judeţean respectiv sau la regiile autonome şi societăţile comerciale de interes naţional care îşi au sediul sau care deţin filiale în unitatea administrativ-teritorială respectivă”. Cum Thermoenergy este o societate comercială de interes local, iar Stoican era la data promovării proiectului de hotărâre director general al acesteia, alesul se află cu sabia ANI deasupra capului.

Datoriile la gaz, produse în mandatul lui Neculai Olaru, un protejat al primarului Stavarache

Neculai Olaru CETCET a ars gazul furnizat de C Gaz & Energy Distribuție în mandatul de director general al lui Neculai Olaru, consilier județean PNL, un protejat al primarului suspendat al Bacăului, Romeo Stavarache. Acesta a fost instalat la conducerea CET Bacău la ordinul lui Stavarache, acesta impunându-și protejatul și pe lista de candidați USL la funcția de consilier județean. În aprilie 2014, buclucașa relație contractuală cu C Gaz i-a dat lui Olaru primele palpitații, directorul CET suferind un preinfarct.

În mandatul lui Olaru, societatea de termoficare a intrat în insolvență (septembrie 2013), iar după exact un an în faliment, cu datorii totale de peste 175 milioane lei. Surse administrative au confirmat pentru portalul de știri Bacau.NET că facturile la gaz contabilizate de CET pe timpul verii au șocat conducerea municipalității, dar că odată cu venirea frigului edilii s-au pomenit legați de mâini și de picioare, condiționați de stoparea furnizării agentului termic către populație.

*Sursă foto CET Bacău: Deșteptarea

 

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.