EXCLUSIV. Mafia de la CET Bacau prinsa cu evaziunea de IPJ Suceava

0

tren carbuneServiciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Suceava a destructurat o retea evazionista compusa din mai multe societati detinute de 4 afaceristi care, potrivit investigatorilor, se fac vinovati de complicitate la evaziune fiscala si fals in inscrisuri sub semnatura privata

Doua dintre persoane au fost retinute de organele de urmarire penala, celalalte doua fiind cercetate in stare de libertate. Prejudiciul estimat de anchetatori se ridica la 1,1 milioane lei. In dosar apare si numele controversatului afacerist moinestean Onorica Palade care, prin intermediul societatii L & DL, acum in faliment, a livrat carbune catre CET SA Bacau, societatea de termoficare a municipiului.

De altfel, in comunicatul remis presei de autoritati, se face vorbire despre societatea de termoficare, precum si de relatiile contractuale derulate de firma lui Palade cu CET. Conform anchetatorilor, Palade se face vinovat de complicitate la evaziune fiscal, precum si de fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Concret, precizeaza comunicatul IPJ Suceava, in calitate de  administrator la o societate comercială din Moineşti, Bacău, în perioada  septembrie-noiembrie 2009, Palade a înlesnit – cu intentie – activitatea infracţională a învinuitului G.Petria de a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale către stat, sens în care a completat în fals un număr de 8 facturi fiscale cunoscând faptul că operaţiunile comerciale înscrise în facturile în cauză sunt fictive, modalitate prin care s-a cauzat bugetului de stat un prejudiciu total de  254.006 lei.
De asemenea, se precizeaza in comunicat, în perioada   august – decembrie 2009, cu intenţie, a completat în fals un număr de  39  facturi fiscale pe care le-a evidenţiat în contabilitate, cunoscând faptul că operaţiunile comerciale înscrise în facturile în cauză sunt fictive. Prin săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în forma prevăzută de art.9 alin.1 lit.c şi alin 2 din Legea nr.241/2005  cu aplic.art. 41 alin.2 din C.p.  săvârşită de înv. G.Petria, cu complicitatea celorlalte persoane cercetate, s-a cauzat bugetului de stat un prejudiciu în sumă de 1.136.596 lei.

Au ochit TVA-ul din transporturile de carbune catre CET SA Bacau

Organele de urmarire penala au luat urma banilor rezultati din transporturile de carbune efectuate de L & DL Moinesti catre CET SA Bacau, in urma cu 3 ani. Conform politistilor, grupul evazionist destructurat a profitat de “starea de insolventa” a societatii pe care o administra. Din acest punct a urmat un intreg lant de facturi emise in regim de taxare inversa, ca si cand cele peste 14.000 de tone de lignit transportate catre CET ar fi fost revandute, de mai multe ori, in cursul circuitului economic evazionist constituit de afaceristii pusi sub invinuire de politistii suceveni.

“În perioada septembrie – noiembrie 2009, profitând de starea de insolvenţă a societăţii pe care o administra, a achiziţionat  în regim de taxare inversă de la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia S.A. Tg. Jiu şi de la o societate din Motru  cantitatea de 14.414,2 tone lignit energetic, marfa în cauză fiind transportată şi descărcată direct la o firmă de termoficare din Bacău, însă documentele justificative au urmat un alt traseu, respectiv  societatea din Suceava a emis facturi fiscale în fals către  firma din Oşorhei Bihor, fără colectarea de TVA, operaţiunile fiind în regim de taxare inversă,  societatea din Oşorhei a emis facturi fiscale cu TVA către o societate din  Moineşti, iar de la această din urmă societate s-au emis facturi fiscale cu TVA către  societatea de termoficare din Bacău. Prin cele 17 facturi fiscale emise s-a atestat, în mod neconform realităţii, faptul că lignitul energetic a fost revândut fără colectarea de TVA, utilizând măsurile de simplificare-taxare inversă cu scopul de a se evita pe circuitul economic colectarea, declararea şi plata taxei pe valoare adăugată, prejudiciul cauzat  prin înregistrarea operaţiunilor fictive fiind în sumă de 254.006 lei reprezentând TVA”, se arata in comunicatul remis publicitatii de IPJ Suceava. Practic, in timp ce Palade derula contracte banoase cu CET SA Bacau, punea umarul si la consolidarea fenomenului evazionist din nordul Moldovei!

Capii grupului – G. Petria si G. Nicoleta (contabila in firma primului) -,  ambii din Suceava, au primit mandate de retinere, in timp ce ceilalti doi afaceristi (intre acestia si Onorica Palade) sunt cercetati in stare de libertate.

Combinatii vechi si…murdare

Despre afacerile derulate de Palade cu CET Bacau presa locala a scris zeci de articole. Cel mai rasunator caz este cel privitor la compensarile de creante efectuate de conducerea societatii de termoficare in contul unor datorii pe care Palade si L & DL le aveau catre diversi asa-zisi creditori, la indicatia expresa a lui Palade. Intre acestia s-au numarat administratori dubiosi ai ai multor societati si nu numai.

Bomboana pe tortul compensarilor de creanta a fost plata a 200.000 lei (bani publici) din conturile CET catre o persoana fizica din Moinesti (!!!), fiica unui cunoscut interlop si camatar moinestean

In 2009, L & DL Moinesti – pe atunci aflata in insolventa – punea mana pe doua contracte oferite de CET ce aveau ca obiect transportul a 65.000 de tone de carbune necesare producerii de energie termica pentru iarna 2009 – 2010 . Valoarea acestora s-a cifrat la peste 12,7 milioane lei (3 milioane de euro).

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.