EXCLUSIV. Licitație cu cântec pentru colectarea deșeurilor din Bacău. Tarifele „bombă” cu care Romprest vrea să care gunoiul din județ

0

Licitația privind colectarea și transportul deșeurilor din județ, organizată de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare (ADIS) Bacău, a ajuns pe masa Curții de Apel, după o contestație formulată de SOMA-Teknoservice (Torino), una din cele două asocieri de firme participante la licitație. Oficialii contestatorului acuză autoritatea contractantă că a șicanat, în permanență, asocierea SOMA-Teknoservice descalificând – deliberat – oferta acesteia la 23 decembrie 2014, în preajma Crăciunului, când toată România s-a bucurat de mai multe zile libere declarate de Guvern, deși ofertele fuseseră deschise cu 5 luni mai devreme, la sfârșitul lui iulie. Situația e cu atât mai complicată cu cât oferta declarată câștigătoare, aparținând Companiei Romprest Service SA, conține tarife halucinante prin mărimea lor, unele de 10-15 ori mai mari decât cele ofertate de asocierea descalificată. Ofertele bombă se vor regăsi în taxa de salubrizare plătită de toți cetățenii din cele 65 de unități administrativ-teritoriale (municipii, orașe, comune) vizate de contractul de colectare a gunoiului scos la mezat de ADIS. Valorea acestuia se ridică la peste 170 de milioane lei (fără TVA) și va fi încheiat pe 8 ani.

SOMA litigiuReprezentanții asocierii SOMA-Teknoservice spun că descalificarea ofertei, suprapusă pe Crăciunul din 2014, ar fi avut ca obiectiv limitarea posibilităților de contestare a deciziei luată de ADIS, în condițiile în care Guvernul a declarat mai multe zile libere, pe final de an (Crăciun, Anul Nou), iar potrivit legislației în vigoare contestațiile pot fi depuse în termen de doar 10 zile de la data comunicării deciziei. Concret, afirmă oficialii asocierii descalificate, SOMA-Teknoservice a avut la dispoziție doar 3 zile din 10 pentru a contesta la CNSC decizia ADIS. Mai mult, descalificarea a vizat argumente de formă, fără a intra pe fondul licitației (partea tehnică a procedurii de achiziție publică), respectiv tarifele la colectare și transport avansate de cele două asocieri. „Autoritatea contractantă a manifestat un exces de zel abuziv în cercetarea eventualelor inadvertențe din documentația noastră, favorizând în acest mod o ofertă tehnico-economică total nerealistă, exagerată și lipsită de oportunitate în raport cu puterea reală, economică a județului”, se precizează în contestația depusă la Curtea de Apel de asocierea SOMA-Teknoservice. Decizia de descalificare asumată de ADIS a fost confirmată de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), pe 27 ianuarie 2015, când CNSC a apreciat că scrisoarea de recomandare depusă de asociatul Teknoservice Torino nu ar proveni de la instituția bancară indicată inițial – Intesa SanPaolo – ci de la Lombard Merchant Bank.

Licitație moșită cu greu: erate cu carul, suspendări, anulări și amânări

Narcis Doru - SOMAProcedura de concesionare a serviciului de colectare și transport a fost lansată de ADIS în martie 2014, un prim termen pentru deschiderea ofertelor fiind fixat în mai. Ulterior, licitația a suferit mai multe amânări și suspendări, apreciate ca nejustificate de SOMA-Teknoservice, până către finalul lui iulie, când ADIS a descalificat oferta asocierii amintite, declarând câștigătoare – practic prin eliminare – oferta Romprest. „În toată Uniunea Europeană se merge pe ideea că autoritatea contractantă trebuie să se asigure că ofertantul are, la data semnării contractului, resurse negrevate pentru a asigura desfășurarea în bune condiții a contractului. Cred că în 4 luni ADIS avea destul timp să ceară orice tip de clarificare din partea noastră. Eu spun că la un proiect de o asemenea anvergură, nu cred că lucrurile trebuiau lăsate pe ultima zi, pe final de an când lumea e în vacanță. S-a căutat ca din alea 10 zile date de lege să avem cât mai puține disponibile pentru a contesta”, a declarat pentru portalul de știri Bacau.NET directorul tehnic al SOMA, Narcis Doru (foto).

Bogdan SetoConducerea ADIS a replicat, în contrapartidă, că ziua de 23 decembrie a fost lucrătoare și că decizia de descalificare a fost luată abia pe final de an din cauza volumului de muncă apreciabil. „Ziua de 23 decembrie este o zi lucrătoare ca oricare alta din an. Finalizarea raportului de evaluare raportat la volumul de muncă a decurs în mod normal. A fost un volum mare de muncă, câte un portbagaj de documente la fiecare ofertă. Interesul celor 65 de unități administrativ teritoriale este finalizarea funcțională a proiectului. Primim săptămânal semnale din județ vizavi de gestiunea deșeurilor. Autoritățile așteaptă intrarea în pâine a noului operator”, a declarat Bogdan Seto, directorul ADIS.

Tarifele: câștigătoare pentru Romprest, asfixiante pentru Bacău

Proces Verbal deschidere oferte ADIS - colectare si transport highlightedPotrivit Procesului verbal nr. 76 din 24 iulie 2014, aflat în posesia portalului Bacau.NET, ofertele depuse în cadrul procedurii organizată de ADIS au vizat mai multe tarife pe tona de gunoi, funcție de tipurile de deșeuri ce fac obiectul colectării și transportului către celula 2 a depozitului conform de deșeuri de la marginea orașului Bacău. Tarifele avansate de Compania Romprest Service sunt, aproape în totalitate, mai mari decât cele ale asocierii descalificate, iar uneori chiar de 10-15 ori mai mari. Asta în condițiile în care prețul ofertei, potrivit anunțului de participare nr. 2447/13 martie 2014, reprezintă un criteriu decisiv în evaluarea ofertei (40 de puncte din 100). Tarifele Romprest la colectarea deșeurilor periculoase (de exemplu cele făcute de spitale) sau a celor făcute de agenți economici sau instituții publice par scoase din joben, dacă ne raportăm la mărimea acestora: peste 2000 lei/tonă, respectiv 1262 lei/tonă (click foto, marcate cu roșu). La fel, în cazul deșeurilor menajere, unde tona de gunoi colectat a fost prețuită la 561 lei (față de 277 lei – oferta descalificată). Șeful ADIS a refuzat să exprime un punct de vedere vizavi de sustenabilitatea tarifelor avansate de Romprest, în condițiile în care situația economică a județului Bacău este departe de a fi una ieșită din comun. Bogdan Seto a lăsat de înțeles că, pe fondul declarării drept inacceptabilă a ofertei SOMA-Teknoservice, nu s-a mai intrat propriu-zis pe fondul ofertei formulată de Romprest, singura validă rămasă în procedura de achiziție publică și declarată câștigătoare în cele din urmă.

„Vor duce gunoaiele în Austria, e mai ieftin transportul”

spital-podu-turcului„Nimeni, niciodată nu poate fundamenta un tarif de 20 de milioane lei (n.r. – lei vechi) pe tonă sau 11-12 milioane. Agentul economic va fugi repede cu gunoiul la pubelă. Îl va declara la populație, după colectare. Eu nu pot acuza de rea-credință ADIS-ul, dar înseamnă că o face din neștiință. Vă dau un exemplu concret, Spitalul din Podu Turcului (n.r. – foto). Are deșeuri periculoase în dușmănie, cele de 20 de milioane tona (n.r. – 2000 RON). Spitalul din Podu Turcului plătește acuma undeva la 130 de lei tona și eu vă spun că abia plătește la tariful de 130 lei tona. Dacă Podu Turcului, în ansamblu, plătește 130-140 lei tona de gunoi colectat, și au un miliard (n..r. – lei vechi) de plată, dar eu am și facturi de încasat de 10 luni, cum va plăti 516 lei tona?”, s-a întrebat directorul tehnic al SOMA, Narcis Doru. Acesta a adăugat că în județ există societăți care produc 10 tone de gunoi pe săptămână, cantitate care ar face ca transportul să coste peste 5000 de lei, raportată la tariful de colectare afișat de Romprest. „Credeți-mă că agentul ăla economic trimite gunoaiele în Austria. O cursă până în Austria e 1200 euro. Le trimite acolo, e mai ieftin drumul. Cum să iei 57 milioane (n.r. – lei vechi) pe gunoiul făcut pe o săptămână? E un mister cu aceste tarife tarife și modul în care au fost acceptate de ADIS”, a opinat el.

Documentație criticată în plenul Consiliului Județean Bacău

Documentația tehnică privind contractul de colectare și transport al deșeurilor din județul Bacău a fost aprobat, nu fără discuții, în ședința Consiliului Județean (CJ) din 28 martie 2014, ce a prefațat lansarea licitației de către ADIS. Cu acest prilej, consilierul PDL Nicu Șapcă, demisionat între timp din CJ, a atras atenția că documentația tehnică și de atribuire conține criterii „neobiective”. Între acestea se număra, potrivit susținerilor lui Șapcă, și criteriul realizării unui plan de conștientizare publică a cetățenilor din Bacău cu privire la necesitatea colectării selective a deșeurilor, plan ce ar presupune existența unui contract de tipărire de materiale de profil (pliante, postere, flyere etc).

nicu-sapca ferma politicaAcest preţ va fi plătit ca şi taxă de salubritate de fiecare cetăţean al judeţului Bacău. Nu este fond european, nu este din bugetul naţional, nu-i din bugetul local, deci va afecta 50%. Păi haideţi să o luăm aşa, cu ce-l avantajează pe badea Gheorghe de la Oneşti, că 50% este preţul şi 50% ştie el să citească pancartele la ăia puse pe garduri cât de bine se colectează gunoiul. Eu aşa pun problema. S-ar putea să greşesc. Dar la prima mea vedere eu am să votez împotriva acestei documentaţii datorită acestui fapt (…) Ai cash flow de atâtea miliarde, l-aţi pus pe acesta în caietul de sarcini şi este ok, pentru că cash-flow-ul este pus, dar perioada de creare a investiţiei, unul spune că o face în 8 ani, altul spune în 10 ani, altul în 5 ani. Şi acela este un criteriu da?. atunci aş fi înţeles. Dar în momentul în care spui: domnule, la pancartele de conştientizare este 50% preţul, domnule, dar este tipografie aici…”, declara în plenul CJ consilierul Nicu Șapcă.

Cine sunt Romprest și Florian Walter

Florian-WalterCompania Romprest Service este o poveste în sine. Operatorul de salubrizare pare să cultive o relație apropiată cu instituțiile administrative aflate în ograda PSD. Un exemplu elocvent este chiar județul Gorj, unde Romprest a derulat o serie de contracte, în valoare de zeci de milioane de euro, cu mai multe primării din județ. Istoria societății este legată, ombilical, de numele controversatului om de afaceri Florian Walter (foto), fost Bușcă (până în 2006, când și-a schimbat numele), cumătru și om de încredere al fostului deputat PSD Miron Mitrea, în prezent deținut în penitenciarul Poarta Albă. Fost consilier municipal PSD în Consiliul General al Capitalei, când Mitrea activa ca ministru al Transporturilor, Walter s-a remarcat în ultimii ani prin finanțarea clubului de fotbal Dinamo București, Petrolul Ploiești, dar și a echipei U Cluj, de pe urma căreia s-a ales cu un dosar penal, în urma transferului miron_mitreajucătorilor la Ploiești.

Potrivit unor dezvăluiri publicate de Gazeta de Cluj, fostul șef al CFR, Mihai Necolaiciuc, ar fi fugit din țară în SUA într-o limuzină pusă la dispoziție de Walter, pe atunci Bușcă. Necolaiciuc, scriu jurnaliștii clujeni, a părăsit România cu direcția Republica Moldova, iar până să ajungă în SUA a „bifat” Austria și Venezuela. La 4 februarie 2005, acesta a ieșit din țară prin punctul de frontiera Albița, într-un BMW cu numărul B 7739. În mașină erau trei pasageri: Walter, Necolaiciuc și Alexandru Pană, șoferul de serviciu al directorului CFR. „La Chișinău am stat câteva zile, iar Necolaiciuc a plecat la Viena împreună cu domnul Țurcanu”, avea să recunoască Florian Walter în 2007. În același an, Walter a fost împuternicit de consiliul de administrație al Romprest să conducă societatea de salubrizare, activând în CA-ul companiei (citește mai multe AICI).

Odată cu apariția numelui său în mai multe dosare penale în relație cu finanțarea fotbalului autohton, Walter s-a dat la „fund”, pe nesimțite. În Romprest și-au făcut loc, prin intermediul firmelor Europrest Invest și Premium Management Team, oamenii de afaceri Dragoș Dobrescu și Radu Budeanu care au cumpărat pachetul de acțiuni deținut de un fond britanic de investiții. În Romprest mai au interese, potrivit publicației economice Ziarul Financiar, societatea canadiană Detaco LTD (controlată de un offshore din Seychelles), dar și firma americană Firstcom LLC din Kentucky (cu sediul social în Cipru). Potrivit aceleiași publicații economice, Romprest este abonată Romprest Camion Gunoila contracte publice în sectorul 5, condus de Marian Vanghelie, primar mazilit între timp din PSD (citește mai multe AICI).

Unul din cele mai răsunătoare contracte obținute de Romprest este cel din sectorul 1 al Capitalei, despre care presa bucureșteană a scris zeci de articole în ultimii ani. Încheiat pe o perioadă de 25 de ani, în schimbul a 450 de milioane euro (!), contractul a fost agreat în vara lui 2008, legând Primăria condusă de liberalul Andrei Chiliman de compania de salubrizare controlată de Florian Walter (citește mai multe AICI).

 

 

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.