Dupa ani de agonie financiara, in care fie a fost capusata prin contracte neperformante cu iz penal, fie a acumulat arierate de ordinul milioanelor de euro, CET Bacau a inclinat steagul si a decis sa ceara intrarea in insolventa. Solicitarea companiei de termoficare a fost aprobata de Tribunalul Bacau in data de 26 septembrie 2013, instanta fixand un nou termen in dosar pentru mijlocul lui decembrie. CET a incheiat anul 2012 cu datorii totale de peste 150 milioane lei.
Experimentele ultimilor ani, in care Primaria Bacau a platit caldura bacauanilor ce incheiau conventii individuale cu furnizorul de agent termic, nu a dus la salvarea CET de la previzibilul colaps economic ce astepta societatea dupa colt. Compania detinuta de municipalitate a intrat in insolventa, desi la finele anului trecut primarul Romeo Stavarache declara ca CET a inregistrat, dupa ani de zile, profit in suma de 1 milion de lei.
„De la 37 milioane acum 4 ani pierderi, am ajuns pentru prima data in istoria acestui CET sa fie pe profit”, afirma edilul sef in sedinta Consiliului Local (CL) Bacau din 27 decembrie 2012, laudand rigurozitatea financiara si exploatarea corecta a societatii de termoficare (citeste AICI, pagina 48).
Potrivit portalului juridic Just.ro, instanta a stabilit ca Sierra Quadrant este noul administrator al societatii de termoficare, aceasta urmand sa parcurga un anevoios plan de reorganizare avand drept miza scaparea de restante si arierate. Din datele existente la dosar rezulta ca CET a solicitat intrarea in insolventa din cauza datoriilor acumulate, care la 30 iunie 2013 inregistrau un nivel de peste 130 milioane lei. Din aceasta suma, aproximativ 70 milioane lei sunt obligatii de natura fiscala in raport de bugetul statului, restul – adica 62,7 milioane lei – reprezentand obligatii fata de furnizori. Oficialii CET au precizat in inscrisuri ca Fiscul a instituit sechestre asiguratorii asupra activelor societatii, in contul obligatiilor neachitate, „executarea silita fiind inevitabila”.
O analiza publicata de Bacau.NET in urma cu mai multe luni atesta ca societatea de termoficare este in perfuzii din punct de vedere financiar, supravietuind multumita subventiilor primite de la Guvern, respectiv de la Primaria Bacau, in contul sustinerii unui pret la gigacalorie relativ acceptabil pentru buzunarele bacauanilor bransati la CET. Asa se face ca situatia financiara a furnizorului de caldura si apa calda a suferit, mai tot timpul, cosmetizari care au ascuns starea reala a companiei. Ironic, intrarea in insolventa a societatii de termoficare survine la un an de la declaratiile sforaitoare privitoare la asa-zisul profit contabilizat de CET. In realitate, societatea a incheiat anul 2012 cu datorii de peste 150 milioane lei si o cifra de afaceri in scadere fata de 2011. Numai anul trecut, CET a primit subventii publice in cuantum de peste 30 milioane lei (citeste mai multe AICI). Fara acestea, compania s-ar fi prabusit fara doar si poate.
In mai 2013, pe fondul datoriilor acumulate de societatea de termoficare, furnizorul de gaz E.ON Gaz a sistat livrarea catre CET SA, mii de bacauani ramanand fara apa calda in plin sezon estival. La momentul respectiv, oficialii Primariei Bacau au acuzat furnizorul de gaz ca i-a lasat pe bacauani fara apa calda. Replica nemtilor de la E.ON nu s-a lasat asteptata. Prin vocea nr. 1 de la E.ON Romania, Frank Hajdinjak, nemtii i-au pus la punct pe edilii Bacaului. „Vrem să le dăm gazul, dar nu le putem da gazul fără bani. Ne pare rău pentru populaţia Bacăului.Şi noi luăm gazele de la alte companii de stat, cum e Romgaz”, afirma Hajdinjak (citeste mai multe AICI). Din datele facute publice de E.ON la mijlocul lui 2013, rezulta ca datoriile CET la gaz se cifrau la peste 22 milioane lei (aprox. 4 milioane euro), o suma colosala.
asta inseamna adio de la salariile compensatorii promise pentru sutele de angajati trimisi in somanj in vara asta sau care vor urma…