EXCLUSIV. DNA investighează sponsorizările făcute de Primăria Bacău în intervalul 2010 – 2014

0

Procurorii anticorupție au solicitat Primăriei Bacău, printr-o adresă remisă la mijlocul lui februarie, documentațiile asociațiilor și fundațiilor care au beneficiat de finanțări de la bugetul local în ultimii 5 ani (2010 – 2014). Potrivit unor surse administrative, DNA Bacău urmărește sponsorizările acordate mai multor asociații sportive controlate direct sau prin interpuși de oameni de încredere ai primarului Romeo Stavarache. DNA se interesează, de asemenea, și de contractele de avocatură încheiate de municipalitate cu diverși avocați din cadrul Baroului Bacău în aceeași perioadă de timp. 

DNA adresa finantare asociatii fundatiiPotrivit adresei DNA, aflată în posesia portalului de știri Bacau.NET (click imagine), dosarul penal vizând finanțarea asociațiilor și fundațiilor din bugetul local a fost deschis încă de anul trecut. Procurorii anticorupție au solicitat luna trecută date referitoare la asociațiile sponsorizate, precum și cuantumul finanțărilor obținute de acestea între 2010 și 2014. Investigația DNA Bacău are loc în condițiile în care, în ultimii ani, municipalitatea a avut o mână mai mult decât largă în ceea ce privește sponsorizările acordate asociațiilor și fundațiilor, sume de ordinul milioanelor de euro îngroșând conturile unor asociații controlate de diverși apropiați ai actualului primar. Unii dintre aceștia, așa cum sunt Liviu Goian sau Constantin Apostol, au sfârșit inculpați în dosarul penal în care DNA îl acuză pe Stavarache de 5 infracțiuni de luare de mită, însumând un prejudiciu de 2,3 milioane lei.

Procurorii anticorupție investighează, de asemenea, contractele încheiate de Primăria Bacău, în aceeași perioadă, cu avocați din cadrul Baroului, în vederea reprezentării în mai multe dosare în care municipalitatea figurează drept parte. Primăria s-a remarcat drept un cumpărător obișnuit de servicii avocațiale, cheltuind în medie aproximativ 150.000 lei/an cu avocații. Contactat de Bacau.NET, avocatul Liviu Ghioc, care a reprezentat în ultimii ani Primăria Bacău în mai multe dosare, a declarat că nu mai este avocatul municipalității. Ghioc a afirmat că nu există probleme în contractele de reprezentare derulate cu Primăria Bacău și că cercetarea procurorilor DNA va evidenția, în final, acest fapt.

avocatul-Liviu-Ghioc„Nu mai sunt avocatul primarului și al primăriei de anul trecut. Toate contractele pe care le-am avut au fost în regulă. Din câte știu, e a doua oară când sunt verificate contractele cu avocații, prima dată în dosarul cu directorul Olaru de la CET. Nu cunosc prea multe detalii despre această nouă cercetare, dar se va vedea că totul e conform legii”, a declarat Liviu Ghioc (foto) pentru portalul Bacau.NET.

Sponsorizările din bugetul local, câlcâiul lui Ahile al administrației Stavarache

stavarache_bacauFinanțările investigate de DNA au fost acordate de Primărie în baza Legii 350/2005, care permite autorităților administrative locale să sponsorizeze diverse proiecte circumscrise unor domenii precum sportul, cultura, mediul etc. Începând cu 2006-2007, Primăria Bacău a finanțat, în baza unui buget anual, diferite organizații nonguvernamentale, acțiunea de sponsorizare cunoscând o intensificare după 2008, când în peisajul local și-au făcut apariția mai multe asociații controlate, direct sau prin interpuși, de persoane din anturajul primarului Romeo Stavarache, subordonați politici în PNL sau chiar angajați în Primăria Bacău, în cadrul Cabinetului primarului.

Cele mai controversate, dar și cele mai bănoase sponsorizări au fost (și sunt), de departe, cele acordate asociațiilor sportive, dar și cultelor religioase din Bacău. Asociațiile sportive au beneficiat, între 2010 și 2014, de bugete de sponsorizări de cel puțin un milion de euro pe an. În 2010, de exemplu, domeniul „Sport” a beneficiat de un buget gabriel stanica lupu - BETONinițial de sponsorizări de 5 milioane lei, pentru ca în 2011 acesta să crească la 10,5 milioane lei. În 2012, anul alegerilor locale, finanțarea domeniului „Sport” crește, deloc întâmplător, la 11,5 milioane lei, printre beneficiarii sponsorizărilor numărându-se asociații controversate, precum Club Sport Arena 2011, asociație controlată de Gabriel Stănică Lupu (foto), la acel moment directorul clubului sportiv înființat de municipalitate, CSM 2010 Bacău.

În 2013, domeniul „Sport” își conservă felia de tort din sponsorizările publice, având bugetată suma de 10 milioane lei. Printre marii beneficiari ai sponsorizărilor s-au numărat Asociația Sport Club Bacău, patronată de Liviu Goian, cu o finanțare de 1,2 milioane lei (aprox. 300.000 euro), dar și Asociația Top Sport, controlată de Constantin Apostol, cu o sponsorizare de peste 5 milioane lei (1,25 milioane euro). Cele două asociații recidivează în 2014, când municipalitatea condusă de Stavarache pune pe tavă sponsorizări enorme: Asociația Sport Club – 2,8 milioane lei, cu un proiect obscur, intitulat „Drumul spre performanță” (!), respectiv Top Sport – 5,75 milioane lei. În 2014, domeniul „Sport” a dispus de un buget de sponsorizare enorm, de 14,4 milioane lei.

Sportul băcăuan a tocat sponsorizări de 12 milioane euro

sport club bacau deschidÎntre 2010 și 2014, asociațiile sportive din municipiul Bacău au beneficiat de sponsorizări publice în cuantum de 51,4 milioane lei, în jurul a 12 milioane de euro, o sumă considerabilă având în vedere performanțele mai degrabă inexistente obținute de sportul băcăuan. Cu excepția voleiului, menținut în prim plan de echipa feminină Știința Bacău, campioană națională, celelalte cluburi au „consumat” banul public fără realizări semnificative.

Parcă intuind pornirea tăvălugului DNA în direcția sponsorizărilor, primarul Romeo Stavarache recunoștea, la prima conferință de presă de la ieșirea din arestul domiciliar, că sportul a rămas dator băcăuanilor în materie de performanțe. „Dăm 3-4 la sută din buget la sport. Nu e mult, în alte locuri se dă și mai mult. Anul ăsta am dat mai puțin. Sportul a rămas dator cetățenilor din Bacău prin rezultate, excepție fiind echipa de volei a domnului Grapă. Cred că trebuie regândit modul de finanțare pe acest domeniu”, declara Stavarache (citește mai multe AICI).

Cultele – mereu cu mâna în buzunarele băcăuanilor

Stavarache Dasca GherghelCultele religioase, parohii, asociații umanitare de pe lângă biserici etc. au beneficiat în perioada 2010 – 2014 de sponsorizări totale de 15,6 milioane lei (peste 3 milioane euro). Cel mai mare buget de sponsorizare atras de culte a fost înregistrat anul trecut, când municipalitatea a pregătit finanțări de 4 milioane lei pentru bisericile din Bacău. Suma, potrivit site-ului Primăriei Bacău, nu a fost cheltuită în totalitate, aproximativ 1,4 milioane lei fiind realocate pentru alte finanțări. Avid de bani, clerul băcăuan nu a rămas dator, numeroși preoți – ortodocși sau catolici – dându-și concursul în campania electorală din 2012 când, cu mic cu mare, au apărut în almanahul electoral „Bacău. Acasă” ce-l înfățișa pe Romeo Stavarache într-un cult al personalității demn de regimuri precum cel din Coreea de Nord (citește mai multe AICI).

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.