Direcția Națională Anticorupție a început investigațiile privitoare la modul în care muntele de fosfogips de la Amurco a intrat în proprietatea municipalității Bacău, în baza unei „donații” făcute în urmă cu mai mulți ani de magnatul ureei, Ioan Niculae. Cazul a făcut obiectul unei investigații difuzate de PRO TV, în cadrul emisiunii „România, te iubesc!”. Săptămâna trecută, pe 12 mai, DNA a solicitat postului de televiziune înregistrarea emisiunii difuzate la 28 februarie 2016, în care era dat în vileag tot mecanismul „neortodox” prin intermediul căruia Niculae s-a spălat pe mâini de obligația ecologizării muntelui, pasând problema în curtea municipiului Bacău, cu larga complicitate a conducerii Primăriei de la acea dată. Printre numele aflate în colimatorul procurorilor se numără actuali candidați la alegerile locale, precum Romeo Stavarache, Dragoș Luchian și Constantin Scripăț.
„Cadoul otrăvit făcut de Ioan Niculae primăriei Bacău”, reportaj difuzat în cadrul emisiunii „România, te iubesc!”, din 28 februarie 2016, a atras atenția DNA. Procurorii au solicitat PRO TV înregistrarea emisiunii, aceasta urmând să fie probă în dosarul instrumentat, de mai multe luni, de structura centrală a instituției, prin procurorul Paul Dumitriu. Conform investigației PRO TV, conducerea municipalității băcăuane din mandatul 2008 – 2012, ar fi făcut jocurile omului de afaceri Ioan Niculae, acceptând în condiții suspecte donația transmisă de acesta, constând în mai multe hectare pe care se afla halda de fosfogips a fostului Combinat de Îngrășăminte Chimice (CIC) din Bacău.
Donația a fost acceptată la 29 decembrie 2011 (HCL 428/2011), când într-o ședință extraordinară – ultima din acel an – Consiliul Local aproba un proiect de hotărâre în acest sens, consfințind înțelegerea cu grupul InterAgro controlat de magnatul Niculae. Pretextul preluării în domeniul public a muntelui de fosfogips a fost ecologizarea sa prin intermediul unui proiect cu finanțare europeană, în condițiile în care obligația ecologizării îi revenea lui Niculae, afaceristul care a privatizat fostul CIC, transformat în Sofert și, mai apoi, în Amurco.
În martie 2012, la câteva luni de la acceptarea donației, viceprimarul de la acea dată – Dragoș Luchian – a inițiat un proiect de modificare a HCL 428/2011, în a cărui expunere de motive s-a menționat că „preluarea de la SC Amurco SRL a terenului de sub halda de fosfogips nu mai este un risc”, în condițiile în care Ministerul Mediului selectase pentru finanțare proiectul de ecologizare a sitului poluat istoric (citește mai mult AICI).
În vizorul procurorilor anticorupție se află atât conducerea de la acea dată a Primăriei Bacău – primarul Stavarache și „vicele” Luchian – cât și fostul prefect Constantin Scripăț, care a pledat în plenul Consiliului Local Bacău pentru acceptarea donației făcută de Ioan Niculae & InterAgro. Este de așteptat ca DNA să-l ia la întrebări și pe Paul Toderică, șeful Agenției Regionale de Protecția Mediului, unul dintre susținătorii din umbră ai așa-zisei decontaminări a muntelui de fosfogips. Surse judiciare au confirmat pentru Bacau.NET că administratorul public al Bacăului, Leonard Pădureanu, a dat deja declarații în dosar, ancheta fiind în curs.
În 2013, proiectul de ecologizare a haldei de la Amurco a fost declarat ineligibil deoarece conținea mai multe date false. Astfel, municipiul Bacău s-a trezit cu o imensă problemă de mediu în curtea sa. InterAgro, de cealaltă parte, s-a spălat pe mâini de obligația de mediu, aruncând pisica moartă în ograda municipalității băcăuane.
După difuzarea emisiunii de către PRO TV, la 28 februarie, primarul Romeo Stavarache a postat mai multe comentarii pe pagina de Facebook I LOVE BACĂU, cea mai mare comunitate de băcăuani de pe rețeaua amintită, acuzând că ar fi victima unui complot. Stavarache a acuzat, la acel moment, că fostul deputat Viorel Hrebenciuc s-ar afla în spatele combinației cu Niculae și că are documente în susținerea celor declarate. Deși a promis că va face publice respectivele acte, primarul-suspendat al Bacăului nu a mai revenit asupra subiectului.
RUSINE BAIETI!NU AVETI ONOARE!DOAR BUZUNARE!
Nu poti fura materiale video mai ales daca pro tv are dreptu de autor al emisiunii in cauza…… Iar de restu sunt toti hoti di primaria Bac?u e parerea mea !
De parca nu gaseau si online materialul