EXCLUSIV. Dezastru în rețelele de termoficare ale Bacăului. Primăria PIERDE fonduri europene de milioane de euro

0

Anunțată cu surle și trâmbițe drept una dintre cele mai importante investiții cu fonduri europene din istoria recentă a Bacăului, modernizarea sistemului public de termoficare este la un pas de colaps. Ilustrativ pentru eșecul proiectului finanțat cu zeci de milioane de euro de către Uniunea Europeană este contractul privind reabilitarea rețelelor termice secundare din municipiu. Adjudecat de o asociere compusă din societățile Branpis – Elsaco – Logstor – Confort, contractul, în sumă de peste 85 de milioane lei (fără TVA, peste 20 milioane euro), trebuia finalizat în august 2015. Documente exclusive aflate în posesia portalului de știri Bacau.NET atestă că asocierea de firme, în care obscurul SRL băcăuan Branpis are o pondere de 60 la sută, nu era în măsură să ducă la bun sfârșit contractul încă din faza de licitare a lucrării. Evaluarea consultantului Eptisa arată că până în prezent contractul este „finalizat” doar în proporție de 50 la sută, însă și acest procent pare tras de păr dacă-l raportăm la realitatea din teren. De anul viitor, lucrările rămase de executat vor trece pe finanțare din bugetul local, Municipalitatea Bacău, beneficiarul asistenței cu fonduri europene, fiind în postura de a da cu piciorul la milioane de euro din cauza unor constructori neserioși, dar și a slăbiciunii conducătorilor săi. 

Modernizarea rețelelor termice secundare din Bacău, unul dintre cele mai bănoase contracte din cadrul proiectului de retehnologizare a sistemului public de termoficare, este un exemplu de proastă practică în modul de utilizare a fondurilor europene de către un beneficiar, în acest caz municipalitatea băcăuană. Deși, conform contractului, termenul limită de executare a lucrărilor era august 2015, abia jumătate din acestea au fost realizate, fără însă ca Primăria Bacău se se preocupe de „taxarea” consorțiului de firme care se ocupă de lucrări, prin impunerea de penalizări de întârziere. De anul viitor, lucrările rămase neexecutate vor fi finanțate cu bani din bugetul local, adică din buzunarele fiecărui contribuabil băcăuan. În acest mod, Primăria va pierde milioane de euro din finanțarea pusă la bătaie de Uniunea Europeană. Banii băcăuanilor par a fi, în acest caz, mai ușor de manevrat decât fondurile europene. Răul, însă, fusese făcut de mai demult.

Logstor nu a văzut cu ochi buni liderul asocierii

contract POS Mediu retele termice 1Contractul având ca obiect modernizarea rețelelor termice secundare din municipiul Bacău a fost semnat în februarie 2014 (click imagine alăturată) cu Asocierea Branpis, consorțiu din care mai făceau parte societățile Elsaco (Botoșani), Logstor (Danemarca), respectiv Confort (Timișoara). În cadrul asocierii, firma băcăuană Branpis are o pondere de 60 la sută, practic două treimi din contract, fiind entitatea prin intermediul căreia trec toți banii în cadrul contractului. Situația financiară neclară a firmei băcăuane a atras atenția furnizorului de conducte preizolate Logstor care, în decembrie 2013, în pline proceduri pentru constituirea asocierii în vederea participării la licitația organizată de Primăria Bacău, a remis o adresă către liderul Branpis solicitând mai multe clarificări de ordin economico-financiar. Adresa, cu nr. 1699/12 decembrie 2013, a fost semnată, între alții, de Costin Berbecaru, șeful Logstor România și vicepreședintele pe Balcani al companiei daneze.

logstor adresa 18 dec 2013 p1logstor adresa 18 dec 2013 p2logstor adresa 18 dec 2013 p3logstor adresa 18 dec 2013 p4Încă înainte de adjudecarea licitației, furnizorul de conducte preizolate se arăta neîncrezător în capacitatea SRL-ului băcăuan, în calitate de lider al asocierii, de a duce la bun sfârșit contractul. Potrivit adresei amintite, Branpis ar avea un rating de firmă scăzut și „a tergiversat semnarea contractelor de furnizare a conductelor preizolate, produse ce dețin o pondere de 40 la sută din valoarea totală a contractului de achiziție publică”. Mai mult, o analiză de risc comandată de Logstor atesta, la acel moment, că liderul asocierii – Branpis – se afla, în realitate, într-o situație financiară critică, fiind în cvasiimposibilitatea de a derula, în condiții optime, contractul adjudecat la Bacău. Pe 18 decembrie 2013, Logstor a revenit cu o nouă adresă către Branpis (click pe imaginile alăturate), notificând faptul că societatea daneză nu-și permite luxul de a „rata” proiectul de modernizare a rețelelor termice secundare din Bacău și, astfel, de a-i fi atrasă răspunderea „pentru neexecutarea obligației de către Branpis”.

Contactat telefonic de portalul Bacau.NET, Costin Berbecaru, a refuzat să ofere declarații în relație cu derularea contractului de la Bacău, arătând în schimb că problema poate fi discutată cu liderul consorțiului, respectiv Branpis, firma băcăuană având o pondere de 60 la sută în cadrul asocierii.

August 2014, primele evaluări: „Solicităm să dispuneți măsuri urgente de accelerare a activității de execuție pentru recuperarea întârzierilor”

Adresa CET 1Adresa CET 2În august 2014, cu un an înainte de termenul limită al contractului, Unitatea de Implementare a Proiectelor din cadrul CET SA Bacău, operator de termoficare pe atunci în insolvență, remitea consultantului Eptisa o adresă în care semnala lentoarea cu care se desfășoară lucrările de modernizare a rețelelor, precum și faptul că la majoritatea Punctelor Termice (PT) se înregistrează întârzieri semnificative, de ordinul lunilor. Documentul (click imagini alăturate), semnat de conducerea CET Bacău de la acea dată, s-a dovedit o prefață la eșecul generalizat în care se zbate, astăzi, proiectul finanțat cu fonduri europene.

„Ca urmare a verificării stadiului de execuție la punctele termice aflate în prezent în reabilitare, conform anexei, s-a constatat că termenele de finalizare sunt depășite (…) Solicităm să dispuneți măsuri urgente de accelerare a activității de execuție pentru recuperarea întârzierilor și încadrarea în graficul aprobat”, preciza adresa remisă de conducerea CET SA către consultantul Eptisa.

După un an, aceeași bătaie de joc: doar 50 la sută din lucrări realizate

retele termice lucrari resizeUltimul raport de progres al contractului de modernizare a rețelelor termice secundare, datând 25 august 2015, cu 3 zile înainte de scadența contractului, relevă aceeași dezordine „nesimțită” în lucrări: conform consultantului Eptisa, lucrările ar fi fost finalizate în proporție de circa 51 la sută, însă realitatea de pe teren pare a arăta altceva. Un nivel mult mai scăzut de realizare a contractului. Buba e tot acolo: cele mai multe dintre punctele termice angajate de Branpis afișează procente ridicole în materie de realizare a lucrărilor (PT 4 – 15 la sută, PT 14 – 8 la sută, PT 9 – 3 la sută, PT 17 – 13 la sută etc).

Anunt Contract reteleSurse administrative au confirmat pentru Bacau.NET că municipalitatea a propus consorțiului condus de Branpis o „extensie” a contractului până la 31 decembrie 2015, urmând ca lucrările neefectuate să fie finanțate, începând de anul viitor, din bugetul local. Asta echivalează cu pierderea a milioane de euro din fonduri UE, pe care municipalitatea – din cauza nesimțirii constructorilor și a slăbiciunii propriilor conducători – nu a reușit să le mai atragă. Practic, eșecul contractului de modernizare a rețelelor termice se va repercuta în buzunarele fiecărui băcăuan, deși edilii încearcă din răsputeri să „rebranșeze” lucrările rămase la o finanțare europeană (cel mai probabil POS 2 Mediu).

Contactat de portalul de știri Bacau.NET, în vederea exprimării unei poziții oficiale privitoare la lucrările din Bacău, Emil Popa, managerul de proiect din partea consultantului Eptisa, a refuzat dialogul. El a solicitat să ne adresăm Primăriei Bacău, în vederea obținerii unui acord de principiu vizând informațiile ce ar fi urmat să fie date publicității de către consultantul Eptisa.

Cine-s voinicii care se „rup” de lene în rețelele termice ale Bacăului

Conducerea Primăriei Bacău, în frunte cu primarul Romeo Stavarache, în biroul căruia s-au derulat mai multe ședințe de progres în cadrul contractului amintit, pare să fi tratat cu mănuși asocierea de firme ce lucrează în rețelele termice. Deși avea la îndemână posibilitatea introducerii de penalizări – în cuantum de 0,1 la sută din valoarea lucrărilor neexecutate, pentru fiecare zi de întârziere – conducerea municipalității s-a ferit să deranjeze societățile pe costin berbecarumâna cărora a încăput buclucașul contract.

Numele furnizorului de conducte preizolate, Logstor, apare în megadosarul penal lucrat de DNA la RADET București, operatorul de termoficare al Capitalei. Costin Berbecaru (foto), șeful Logstor România, apare în interceptările procurorilor, dosarul pornit în toamna lui 2013 soldându-se cu „decapitarea” mai multor directori din RADET (citește AICI).

Susținătorul tehnic al Asocierii Branpis, societatea Confort din Timișoara, este o poveste îngeorgica-cornu06 sine. O poveste cu haz. Deținută de așa-numitul „rege al asfaltului” din Banat, Georgică Cornu (foto), Confort era în insolvență cu perspectiva falimentului încă din timpul licitației derulate de Primăria Bacău pe rețelele de termoficare. Cornu, însuși, face obiectul unor dosare lucrate de procurorii anticorupție, regatul de carton al „regelui” bănățean fiind, în prezent, una cu pământul (citește AICI). Deși a „pozat” în susținătorul tehnic al consorțiului de firme ce lucrează la rețelele termice, Cornu nu și-a trimis niciodată lucrători în celălalt capăt al țării, în orașul lui Bacovia.

Valeriu-IftimieSocietatea botoșăneană Elsaco pare a fi singura care mai mișcă în contractul derulat la Bacău, dar și ea cu evidente sincope și limite. Firma este deținută de mai mulți oameni de afaceri și are drept interfață persoana afaceristului Valeriu Iftime (foto), sponsor și patron al clubului de fotbal FC Botoșani. Laolaltă cu Electroalfa, Aquaterm și aceeași Confort, firma lui Iftime s-a ocupat de modernizarea sistemului de termoficare din Botoșani (citește AICI).

În fine, liderul asocierii, Branpis, este o firmă arhicunoscută în Bacău, îndeosebi pentru proastele practici în derularea parteneriatelor cu diverse societăți-subcontractor, precum și în implementarea contractelor publice adjudecate. „Țepele” date de Branpis sunt de notorietate în mediul de afaceri din județul Bacău și, prin intermediul postului Pro TV, au devenit cunoscute la nivel național. În urmă cu câțiva ani, una din edițiile celebrei „România, te iubesc!”, a relatat, pe larg, dezastrul lăsat în urmă de Branpis în cadrul unui contract ce avea ca obiectiv modernizarea mai multor școli din județele Moldovei (citește AICI).

gaina razvanSocietatea este deținută de Dan Brândușoiu și de socrul directorului general al Companiei Regionale de Apă Bacău (CRAB), Răzvan Găină (foto). Ambii, Brândușoiu și Găină, au relații bine articulate atât la nivelul conducerii Consiliului Județean Bacău (Dragoș Benea), cât mai ales a Primăriei Bacău (Romeo Stavarache). Cheia firmei pare să fie directorul CRAB, Răzvan Găină fiind chemat, de câteva ori, la „raport” de Stavarache în cadrul unor ședințe privind progresul lucrărilor de la rețelele de termoficare.

Găină pare să frizeze conflictul de interese în latura sa penală: din postura de director al CRAB, societate deținută, în procent de 52 la sută de municipiul Bacău, derulează contracte publice cu municipalitatea Bacău, prin intermediul societății Branpis, pe care o controlează prin interpuși.

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.