EXCLUSIV. Cum s-au „sifonat” banii băcăuanilor prin finanțarea echipei „fantomă” de handbal feminin CSM 2010 Bacău

0

Clubul Sportiv Știința Municipal Bacău (fost CSM 2010), înființat și administrat de Primăria Bacău, a fost obligat de instanțele de judecată la plata unor sume exorbitante, în contul unor indemnizații neachitate către mai multe jucătoare, precum și către antrenoarea Gabriela Manea. În 2011, tehniciana și jucătoarele au activat în liga națională sub culorile CSM 2010 Bacău, echipa de handbal feminin fiind finanțată la acel moment prin intermediul unei asociații sportive de apartament, Asociația Club Sportiv Arena 2011, controlată prin interpuși de Gabriel Stănică Lupu, la acea vreme directorul CSM 2010 Bacău. Asociația de apartament a obținut mai multe sponsorizări de la Primăria Bacău, sub pretextul susținerii activității de performanță la echipa de handbal CSM 2010 Bacău, însă echipa a fost desființată peste noapte, după retrogradarea în liga a doua. Manea a câștigat în instanță 115.000 lei (indemnizații neplătite conform contractului), dar și 262.500 lei cu titlu de daune interese. Handbalista Adriana Croitoru a obținut, tot în urma unui litigiu, suma de 5000 euro, în timp ce Tribunalul Sălaj a stabilit că CSM 2010 e bun de plată și în cazul sportivei Lia Cristina Sîntămărean (decizie menținută de Curtea de Apel Cluj). Banii urmează a fi plătiți din bugetul municipalității Bacău.

contract-parteneriat-csm 2010-club arena p.1contract-parteneriat-csm 2010-club arena p.2Întreaga combinație pe bani publici, deloc puțini!, gravitează în jurul unui lapidar „contract de parteneriat” (click pe imaginea alăturată) de o pagină, încheiat la 13 iulie 2011 între CSM 2010 Bacău, condus de Gabriel Lupu, și Asociația Club Sportiv Arena 2011, controlat – prin interpuși – de același Gabriel Lupu. Potrivit contractului aflat în posesia Bacau.NET, cele două entități își dădeau mâna pentru obiectivul susținerii echipei de handbal feminin CSM 2010 Bacău care activa, la acel moment, în liga națională. Contractul preciza că singura obligație a clubului public CSM 2010 Bacău era aceea de a „asigura afilierea echipei la Federația Română de Handbal”.

Susținerea propriu-zisă a echipei – de la indemnizații, prime de joc, de obiectiv și cantonamente, până la hrană, analize medicale și tratamente – cădea în sarcina Asociației Club Sportiv Arena 2011. După numai o săptămână de la semnarea „contractului de parteneriat”, respectiv la 19 iulie 2011, Consiliul Local Bacău aproba o finanțare (sponsorizare) enormă, în valoare de 1,75 milioane lei (peste 400.000 euro), pentru Asociația Club Sportiv Arena 2011 (vezi HCL nr. 226/2011), o asociație privată ai cărei fondatori erau soția lui Gabriel Lupu, Adina Lenuș Lupu, Ramona Mărioara Radu, contabila CSM 2010 Bacău, respectiv Vasile Jâmbu, consilier în cadrul Corpului de control al primarului Romeo Stavarache. Mărioara Radu, contabila lui Lupu de la CSM 2010 Bacău, figura (și încă mai figurează) în funcția de președinte al Asociației Club Sportiv Arena 2011. Sponsorizarea primită viza, cum altfel, susținerea echipei de handbal feminin CSM 2010 Bacău.

Lupu Stănică – Jâmbu Vasile, o relație „pușcăriabilă”?

csm-2010-bacau-handbal-feteAtât jucătoarele, cât și stafful tehnic au încheiat contracte cu CSM 2010 Bacău, clubul municipalității, cu toate că finanțarea echipei era asigurată de fapt prin asociația privată condusă de contabila Radu, în baza finanțărilor aprobate cu larghețe de un Consiliu Local condus, cu mână de fier, de primarul Romeo Stavarache, șeful lui Gabriel Stănică Lupu în Primăria Bacău. Mecanismul s-a gripat și scurtcircuitat odată cu desființarea echipei, urmare a retrogradării în liga secundă. Deși aveau contracte pe o perioadă mai îndelungată, handbalistele nu au mai fost plătite, iar contractul cu antrenoarea Gabriela Manea a fost reziliat unilateral de CSM 2010 Bacău, prin omniprezentul Lupu. De aici până la deschiderea unor procese nu a mai fost decât un pas.

CSM 2010 Bacău, bun de plată pe banii noștri

manea-gabrielaLa 12 iunie 2013, Judecătoria Bacău hotâra că CSM 2010 Bacău e bun de plată în cazul antrenoarei Gabriela Manea (foto). Aceasta a câștigat în instanță suma de 115.500 lei, constând în indemnizații conform contractului de pregătire sportivă încheiat cu CSM 2010, dar și 262.500 lei, sumă reprezentând daune interese (Manea a făcut tușa o perioadă îndelungată de timp, după desființarea echipei de handbal feminin). Instanța de fond a reținut că Gabriela Manea s-a achitat de obligațiile contractuale și că desființarea echipei a fost o greșeală în condițiile în care aceasta putea repromova în anul următor.

„Din probele administrate in cauză, rezultă că reclamanta şi-a îndeplinit corespunzător obligaţiile asumate. Din declaraţia martorei Chereches Mihaela Dorina rezultă că reclamanta a participat la toate antrenamentele si nu a lipsit niciodată, echipa impreună cu antrenoarea a participat  la competiţiile  sportive şi nu a fost nicio competitie la care să fi lipsit. Martora a arătat că in începând cu luna ianuarie 2012 au început problemele la club întrucât pârâta nu şi-a îndeplinit corespunzător obligaţiile de plată asumate. Martora a mai arătat că au avut ultimul meci în luna mai 2012 după care jucătoarele care nu erau din Bacau au fost nevoite să părăsescă oraşul întrucât clubul a refuzat să mai achite chiria, dar când s-a desfiinţat echipa sezonul competiţional nu era încheiat, în opinia sa echipa având şanse să se califice în sezonul competiţional 2012-2013 dată fiind pozitia ocupată de echipă (…) Obligă pârâtul să plătească reclamantei suma de 115500 lei reprezentând indemnizaţie conform contractului de pregătire sportivă nr.16 din 01.07.2011 pentru perioada iulie 2011 – mai 2012, suma de 262500 lei reprezentând daune interese şi suma de 1070 lei reprezentând contravaloare curs perfecţionare şi şi memoriu FRF, se arată în motivarea Judecătoriei Bacău.

Decizia Judecătoriei Bacău a fost menținută, un an mai târziu, de Tribunalul Bacău care a respins apelul declarat de CSM 2010 Bacău, devenit între timp Clubul Sportiv Știința Municipal Bacău. Apelul a fost respins la 8 aprilie 2014, Tribunalul confirmând dispozițiile instanței de fond. După ce a pierdut în două instanțe, Clubul Sportiv Știința Municipal Bacău a formulat recurs, acesta fiind înregistrat pe rolul Curții de Apel Bacău, cu sorți de izbândă mai mult decât nesemnificativi.

tribunal oltÎntr-un caz similar, Tribunalul Olt (foto) a decis la 28 februarie 2013 că handbalista Adriana Florina Croitoru trebuie să primească de la CSM 2010 Bacău suma de 22.674 lei (echivalentul a 5000 euro), reprezentând contravaloarea drepturilor bănești neachitate ce derivau din contractul individual de muncă 752/2011. Potrivit instanței, CSM 2010 Bacău nu a făcut dovada achitării drepturilor salariale în cauză, deși i s-au acordat două termene pentru a prezenta înscrisuri care să probeze, incontestabil, că banii au fost de fapt plătiți către sportivă. „În speţă se constată că reclamanta a făcut dovada raporturilor de muncă cu pârâtul, că a prestat activitatea achitându-i-se parţial drepturile stabilite prin acest contract de  muncă, fără ca pârâta, deşi i s-au acordat două termene în acest sens, să facă dovada achitării acestor drepturi salariale, prin state de plată semnate sau alte înscrisuri care să ateste plata acestor drepturi, situaţie în care prin prisma celor mai sus expuse instanţa constată că acţiunea este întemeiată şi în consecinţă urmează a admite în parte acţiunea, a obliga pârâtul către reclamantă la plata sumei de 22.675 lei, reprezentând contravaloarea drepturilor băneşti neacordate, rezultate din contractul nr.752/16.09.2011”, se precizează în motivarea Tribunalului Olt. În decembrie 2014, Curtea de Apel Craiova constata că recursul declarat de CSM 2010 Bacău era perimat, deci dispozițiile instanței de fond rămâneau în vigoare – CSM 2010 Bacău era bun de plată încă odată.

În aceeași situației se găsește o altă handbalistă, Lia Cristina Sîntămărean, care a „executat” la Tribunalul Sălaj clubul Primăriei Bacău, tot pentru drepturi bănești neachitate. Tribunalul i-a dat dreptate, iar Curtea de Apel Cluj a respins – la 14 mai 2013 – recursul declarat de CSM 2010 Bacău, obligând clubul băcăuan să-i plătească indemnizațiile (vezi dosar 3506/84/2012, Curtea de Apel Cluj).

Viceprimarul Ababei, manager al proiectului Club Sportiv Arena 2011

radu-ababei-declaratie-avere-arenaCostisitoarea aventură handbalistică decontată din buzunarele băcăuanilor a fost profitabilă pentru mai multe persoane. Doar pentru sportul cu mingea mică nu. Între beneficiarii banilor ajunși în asociația privată Club Sportiv Arena 2011 se numără chiar Gabriel Lupu, dar și președinta asociației, Mărioara Radu, ambii având înregistrate contracte de pregătire sportivă. Conform unor documente aparținând asociației, între beneficiari s-a numărat și profesorul universitar Radu Ababei, actualmente viceprimar al municipiului Bacău.

Coleg la Facultatea de Educație Fizică (Universitatea „Vasile Alecsandri” Bacău – vezi AICI) cu lectorul universitar Gabriel Stănică Lupu (unul și același cu fostul director al CSM 2010 Bacău), Radu Ababei s-a ales cu 18.000 lei, din postura de manager de proiect în cadrul asociației. Suma este frumușică dacă ne gândim că proiectul s-a încheiat cu desființarea echipei de handbal feminin. Ababei a declarat pentru portalul de știri Bacau.NET că a avut o prezență pasageră în cadrul Asociației Club Sportiv Arena 2011 și că s-a retras din proiect după câteva luni.

Radu Ababei„Rolul meu era stabilirea oportunității unor cheltuieli cu funcționarea echipei, cantonamente, echipamente etc. M-am retras din proiect pentru că am considerat, pur și simplu, că nu mai este nevoie de mine în contract. Cât am fost acolo am urmărit transparența cheltuielilor. Inițiativa mi s-a părut foarte bună, dar contractele au fost prost făcute. Din punctul meu de vedere, responsabilitatea pentru faptul că nu s-a mai continuat acest proiect este la Gabi Lupu și Gabi Armanu (n.r. – unul dintre antrenori)”, a declarat viceprimarul Radu Ababei (foto), adăugând că a manageriat proiectul Asociației Club Sportiv Arena 2011 vreme de aproximativ 6 luni. Ababei a lăsat de înțeles că municipalitatea Bacău a ales varianta finanțării echipei de handbal feminin printr-o asociație privată pentru că legea finanțelor publice nu permite susținerea unor salarii suficient de mari pentru a-i motiva pe sportivi.

Gabi Lupu: „Când eu am făcut asociația asta, nu m-am gândit că va câștiga vreodată granturi de la Primărie”

Stanica Lupu OKFost director al CSM 2010 Bacău, în prezent șeful Direcției Tineret Sport din cadrul Primăriei Bacău, Gabriel Stănică Lupu (foto) a declarat pentru Bacau.NET că antrenoarea Gabriela Manea a câștigat în instanță procesele în baza unor „abilități avocățești” și că aceasta nu ar fi trebuit să primească bani de la CSM 2010 Bacău. Lupu a mai spus că sportivele au fost plătite la zi, dar că odată cu retrogradarea în liga secundă proiectul s-a oprit, iar dificultățile financiare au apărut abia în ianuarie 2012.

„Pe parcursul procesului, prin abilități avocățești, vezi Doamne vrem bani și de la Arena și de la CSM 2010 că am avut două contracte. Este necinstit să se treacă în umbră toate performanțele CSM-ului din cauza unui conflict ușor exagerat. Jucătoarele au fost plătite, problemele cu banii au apărut după căderea în B, în ianuarie 2012. Cu o parte din jucătoarea ne-am înțeles pe cale amiabilă, la fel și cu managerul Gabriel Armanu. Nu-i vina nimănui, directă, că au căzut fetele din A în B. Atunci obiectivul a fost ratat și s-a terminat”, a afirmat Stănică Lupu.

Directorul din Primărie a mai spus că nu a fost în conflict de interese niciodată, deși din Asociația Club Sportiv Arena 2011 făcea parte, ca membru fondator, și soția sa, Adina Lenuș Lupu. Pe principiul „gura păcătosului adevăr grăiește”, Stănică Lupu a recunoscut că s-a aflat la originea înființării asociației, dar că nu s-a gândit niciodată că aceasta va obține sponsorizări de la Primăria Bacău! „În momentul când eu am făcut asociația asta, eu făcusem pur și simplu pentru ei. Nu  m-am gândit că va câștiga vreodată granturi cu cei de acolo. Nu a fost niciun conflict de interese. Eu am îndeplinit intermediar o funcție (n.r. – președinte CSM 2010 Bacău), e drept intermediar care s-a prelungit mai mult decât ne-am fi așteptat. Eu nu am hotărât cu nimic asupra finanțării. Nu am fost în nicio comisie de evaluare și nu sunt funcționar public ci personal contractual în Primărie”, a declarat Gabriel Lupu.

Jimbu VasileCSM 2010 Bacău și-a schimbat numele, în februarie 2014, în Clubul Sportiv Știința Municipal Bacău. Odată cu rebotezarea, la timona clubului a fost numit un nou director – nimeni altul decât Vasile Jâmbu (foto), secretar în buclucașa asociație privată controlată de Gabriel Lupu prin interpuși. Lupu însuși s-a mutat cu treaba la șefia Direcției Tineret Sport din Primăria Bacău, aflată în subordinea lui Romeo Stavarache. În aprilie 2012, soția lui Lupu declara cotidianului Deșteptarea că se retrăsese din Asociația Club Sportiv Arena 2011 „în urmă cu o săptămână”, asociația primind și la acel moment sponsorizare de la Primăria Bacău, în valoare de „doar” 650.000 lei. În locul soției lui Lupu, în asociație a fost „instalat”, pe post de vicepreședinte, profesorul de sport Ionuț Danțiș, finul de cununie al lui
Gabriel Stănică Lupu (citește și: „Asociația familiei Lupu «spală» bani publici pentru campania lui Stavarache”).

radu-marioara-gala-sportÎn prezent, Asociația Club Sportiv Arena 2011 este condusă de tripleta de „aur” Mărioara Radu (foto), fostă contabilă în CSM 2010 Bacău (președinte), Ionuț Danțiș (vicepreședinte), Vasile Jâmbu (secretar general). Am încercat să luăm legătura cu Mărioara Radu, în vederea obținerii unui punct de vedere referitor la procesele pierdute de CSM 2010 Bacău, însă aceasta nu a răspuns. Am încercat să luăm legătura inclusiv printr-un mesaj transmis prin Facebook, dar contabila nu a răspuns solicitării noastre.

Curtea de Conturi a găsit un „mic” dezastru la CSM 2010 Bacău

În decembrie 2014, Curtea de Conturi, prin Camera de Conturi Bacău, a efectuat un amplu control la Clubul Sportiv Știința Municipal Bacău (ex. CSM 2010 Bacău). Controlul a vizat perioada iulie 2011 – iunie 2014, când CSM 2010 Bacău a fost condus de Gabriel Stănică Lupu, iar contabilitatea asigurată de Mărioara Radu. Auditorii Curții au descoperit plăți nelegale făcute către persoane care nu aveau calitatea de angajat al CSM 2010, dar și mai multe premii primite de 6 persoane fizice autorizate fără ca în contractele de prestări servicii să figureze clauze privind o eventuală premiere (nereguli în sumă de 51.000 lei).

CSM 2010 a plătit ilegal peste 40.000 lei unei persoane angajată pe post de consilier sportiv (Radu Ramona Costina), fără să existe o contraprestație în schimbul sumei plătite. Alte plăți nelegale, în sumă de peste 19.000 lei, au fost făcute către diverse persoane fizice autorizate, dar și spre avocați în schimbul unor servicii de reprezentare (ca o picanterie, avocatul CSM 2010 Bacău, în mandatul lui Gabriel Stănică Lupu, a fost și avocatul Asociației Club Sportiv Arena 2011). Printre abateri se numără și decontarea meselor luate de sportivi la ARTBACĂU SRL, auditorii Curții descoperind că nu există o evidență clară pentru decontarea a peste 100.000 lei către societatea amintită.

 

 

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.