Societatea IMROM (Roman), care până în iulie 2015 a lucrat la modernizarea străzii Milcov, vrea să recupereze în instanță banii pentru lucrările executate, dar nedecontate de autorități. Potrivit administratorului Mihai Haivas, IMROM ar avea de recuperat în jurul a 2 milioane lei de la Primăria Bacău. Haivas a declarat pentru Bacau.NET că a depus și o plângere penală, după ce – în urma rezilierii contactului încheiat cu municipalitatea băcăuană – de pe șantier au dispărut mai multe bunuri aparținând societății din Roman. IMROM a mai depus o acțiune pe rolul Tribunalului Bacău, urmărind recuperarea mai multor sume de bani, între acestea numărându-se și garanția de bună execuție, cifrată la peste 400.000 lei. Lucrările pentru modernizarea străzii Milcov au intrat în impas pe parcursul acestui an, după ce s-au constatat mai multe abateri de la proiect. Presa locală a semnalat, de asemenea, că Primăria Bacău va pierde fondurile europene destinate modernizării străzii. Restul de lucrări rămas de executat urmează a face obiectul unei noi licitații pe care municipalitatea Bacău o va derula, se speră, în perioada următoare.
IMROM pretinde sume importante de bani de la municipalitatea Bacău, în contul unor lucrări executate, dar neplătite de autorități. În iulie 2015, societatea din Roman a reziliat contractul având ca obiect modernizarea străzii Milcov, Primăria Bacău fiind pusă în situația de a organiza o nouă licitație pentru finalizarea lucrărilor. Administratorul societății din Roman spune că Primăria nu a plătit niciun leu pentru lucrările executate și că IMROM ar avea de recuperat în jurul a „20 de miliarde lei” (n.r. – 2 milioane RON) de la Primăria Bacău. Conform acțiunii depuse la Tribunalul Bacău, societatea administrată de Haivas solicită municipalității returnarea garanției de bună execuție, cifrată la 400.000 lei, precum și suma de 712.000 lei constând în „lucrări executate, nerecepționate și neplătite și a materialelor folosite până la data de 23.04.2015”.
„Mi s-au dat indicații de la cine să cumpăr”
Administratorul societății romașcane a declarat pentru portalul de știri Bacau.NET că a făcut și o plângere penală, înaintată Parchetului Judecătoriei Bacău, reclamând infracțiunea de furt. „Am făcut plângere penală pentru că s-a intrat în organizarea de șantier și ni s-au furat barăcile. Nu s-a făcut un proces verbal de predare-primire, s-a intrat în șantier și au dispărut bunuri. Am avut camere de luat vederi care au înregistrat totul”, a declarat Mihai Haivas (foto, marcat cu roșu). El a adăugat că în iulie 2015 a decis rezilierea contractului cu Primăria Bacău, fixând – de comun acord cu municipalitatea – o perioadă de 15 zile pentru efectuarea predării-primirii amplasamentului lucrării.
„Am văzut că nu se țin de termen. Am făcut, cred, vreo 10 notificări dar nu mi s-a răspuns la nicio adresă. Se ceară între ei în Primărie. Problemele au început când l-au arestat pe Stavarache. Stă DNA-ul călare pe ei și nu mai semnează nimeni nimic. Am «mâncat» până acum 20 de miliarde vechi și m-am oprit că nu mai am de unde”, a recunoscut administratorul IMROM.
Mihai Haivas a mai spus că proiectul de modernizare a străzii Milcov ar fi fost pregătit pentru tandemul Roman Impex Prest – Symmetrica, asociere de firme ce s-a ocupat de modernizarea străzii Miorița, dar că IMROM a încurcat socotelile edililor băcăuani, venind cu un preț mai bun decât „clienții” amintiți. „Nu cred că meritau băcăuanii un asemenea comportament. Mi s-au pus numai piedici, numai frâne. Ba să cumperi de la ăla, ba să iei de la ăla. Mă obligau să cumpăr de la anumiți oameni materiale. Proiectul a fost pregătit pentru Roman și Symmetrica și eu am încurcat venind cu un preț mai bun”, a spus el.
Contract reziliat în iulie
Contractul privind modernizarea străzii Milcov a fost atribuit de Primăria Bacău către finalul lui 2013, câștigătorul licitației fiind un consorțiu de firme condus de societatea romașcană IMROM. Asocierea a câștigat contractul cu o ofertă de doar 15,86 milioane lei, în condițiile în care lucrarea a fost estimată de municipalitatea Bacău la peste 23 milioane lei.
Potrivit unui comunicat dat publicității de Primăria Bacău în mai 2015, din contract au mai rămas de executat în jurul a 40 la sută din lucrări. În iulie, constructorul IMROM și conducerea municipalității au convenit rezilierea contractului, instituția administrativă derulând o expertiză privitoare la restul de lucrări rămas de executat.
Reabilitarea străzii Milcov trebuia să se încheie în primăvara lui 2015, însă finalizarea proiectului pare acum tot mai îndepărtată, în condițiile în care noua licitație, vizând contractarea lucrărilor rămase de executat, urmează a fi lansată. Aceasta se poate prelungi în eventualitatea unor contestații, inerente în peisajul achizițiilor publice de la noi. Municipalitatea Bacău este obligată să cheltuiască, în totalitate, fondurile europene până la sfârșitul lui 2015, în caz contrar finanțarea urmând a fi pierdută, situație în care lucrările rămase de executat vor fi decontate din bugetul local, adică din banii băcăuanilor.