EXCLUSIV. Centrul de Afaceri, o investitie goala de continut. In 2011 a avut o cifra de afaceri sub 2000 euro si pierderi de 194.000 lei

0

caex_bacauMajoritatea societatilor comerciale patronate de municipalitatea Bacau inregistreaza pierderi de ordinul sutelor de mii de lei, desi incadreaza chiar si zeci de angajati. Firma ce administreaza Centrul de Afaceri si Expozitii, considerat o investitie emblema a Primariei Bacau si un viitor motor economic al regiunii, a inregistrat – numai in 2011 – pierderi de peste 190.000 lei. Pasive mult mai mari afiseaza ARTBACAU SRL, societate administrata pana acum jumatate de an de actualul viceprimar, Mihai Sustac. Campioana pierderilor este insa Sport Club Bacau SA, societate pe care functioneaza echipa de fotbal de Divizia C Sport Club. Aceasta a inregistrat, in 2010 si 2011, pierderi totale de peste 5,5 milioane lei. Pe langa eterna gaura neagra a administratiei locale – CET SA Bacau – firmele sus-mentionate vin sa intregeasca un peisaj economic deloc linistitor. Mai degraba sumbru.

centrul_afaceri_BacauFirmele detinute de Primaria Bacau inregistreaza pierderi pe banda rulanta, semn ca efectele crizei economice se fac resimtite si in municipiul Bacau. Pe langa acestea, insa, e tot mai clar ca societatile controlate de municipalitate sunt defectuos gestionate, iar unele dintre ele s-au transformat – in ultimii ani – in adevarate conducte de scurgere a banilor publici.

Situatia acestor firme ar trebui sa ingrijoreze atat organele competente ale statului, pentru maniera in care a fost si este batjocorit banul public, cat si pe contribuabilul de rand: faptul ca societatile inregistreaza pierderi, desi sunt alimentate – generos – cu bani publici, arata ca viitorul economic al Bacaului nu e tocmai roz; pe de alta parte, in bugetul pe 2013 al municipalitatii aceleasi firme beneficiaza, in continuare, de alocari substantiale, totalizand jumatate de milion de lei.

Centrul de Afaceri, bun pentru sedintele CL si de partid

Centrul de Afaceri si Expozitional SAAnuntat drept viitor ferment economic al regiunii, Centrul de Afaceri si Expozitii este un loc in care nu prea se fac afaceri, iar expozitii sunt organizate cand si cand. Investitia a costat, conform datelor oficiale, aproape 14 milioane de euro, cifra ce transforma Centrul de Afaceri in cea mai scumpa incinta din tara, in care sunt organizate sedinte de Consiliu Local (CL) sau de partid (indeosebi PNL).

In februarie 2011, acum 2 ani, urmare a infiintarii SC Centrul de Afaceri si Expozitional SA (firma a municipalitatii, ce administreaza obiectivul), CL Bacau a aprobat un proiect vizand stabilirea tarifelor de inchiriere a spatiilor si facilitatilor existente la Centrul de Afaceri. Planul tarifar aprobat de consilieri parea nu doar accesibil firmelor interesate, ci si promitator sub aspectul veniturilor pe care societatea mentionata le-ar fi putut inregistra, odata cu darea ei in functiune si organizarea evenimentelor de profil. Datele economice depuse la Ministerul Finantelor atesta ca, pur si simplu, n-a fost sa fie asa.

8200 lei, valoarea afacerilor derulate 2011

Administrata de Corneliu Pricopie, un om de incredere al primarului Romeo Stavarache, SC Centrul de Afaceri si Expozitional SA a realizat in 2011 (ultimul an in care exista bilant depus) o cifra de afaceri neta ridicola: 8258 lei, sub 2000 de euro. Valoarea pierderii brute aferente aceleiasi perioade se cifreaza la 194.792 lei, adica peste 40.000 de euro. Dupa darea in functiune a Centrului, societatea care-i pastoreste destinele a fost subventionata an de an de catre CL, care a injectat in firma bani publici prin intermediul unor asa-zise contributii la capitalul social. Reteta de succes a ultimilor ani se vede confirmata si in 2013, an in care societatea administrata de Pricopie are alocata – prin bugetul municipalitatii – suma de 200.000 lei (contributie la capitalul social).

Din datele existente pe site-ul Ministerului Finantelor rezulta ca aceeasi societate a municipalitatii a inregistrat, in acelasi interval de timp (2011), datorii de peste 224.000 lei si venituri de doar 8800 lei. Numarul mediu de angajati a fost 3.

ARTBACAU SRL,  gaura de peste jumatate de milion lei sub bagheta lui Sustac

ARTBACAU SRL - situatie financiaraIntr-o situatie si mai delicata se afla ARTBACAU SRL, firma Primariei ce gestioneaza Teatrul de Vara, unul dintre obiectivele importante aflate pe harta municipiului Bacau. Pana la alegerile locale din 10 iunie 2012, SRL-ul a fost administrat de Mihai Sustac, care a ajuns intre timp viceprimar din partea USL – PNL. In 2 ani, cat a administrat ARTBACAU SRL, Sustac a reusit o performanta de invidiat: a adus firma pe pierderi de ordinul sutelor de mii de lei.

In 2010, SRL-ul amintit a contabilizat o pierdere de peste 189.000 lei, pentru ca in 2011 firma sa recidiveze inregistrand pierderi record de 431.000 lei. In numai 2 ani, ARTBACAU SRL a generat pierderi consolidate de 600.000 lei. In 2011, cu un numar mediu de 16 angajati, firma administrata de Sustac a contabilizat datorii de peste 345.000 lei, inregistrand venituri de 240.000 lei si cheltuieli de peste 671.000 lei (!!!).

Dupa modelul firmei ce administreaza Centrul de Afaceri, ARTBACAU SRL a fost alimentata frecvent, in ultimii ani, cu bani publici sub pretextul unor contributii efectuate de municipalitate la capitalul social al propriei firme. In 2013, conform planului de investitii anuntat de conducerea municipalitatii, ARTBACAU SRL va beneficia de o noua infuzie de capital, in suma de 100.000 lei.

Bani de liga I pentru un club de “C”

Sport Club Bacau SACampioana absoluta in materie de pierderi este Sport Club Bacau SA, firma pe care isi duce veacul un club de fotbal de Divizia C – Sport Club. In 2010 si 2011, societatea controlata de municipalitate a inregistrat pierderi de un nivel incredibil, daca tinem seama ca banii s-au scurs intr-o echipa aflata in al treilea esalon valoric al tarii. Conform datelor de la Ministerul Finantelor, in 2010 firma Primariei a incheiat cu pierderi de 2,95 milioane lei, pentru ca in 2011 pierderile sa atinga valoarea de 2,77 milioane lei. In total, peste 5,5 milioane lei. Un munte de bani.

In 2010, societatea contabiliza pierderi de peste 3,56 milioane lei, iar in 2011 nivelul lor aproape ca s-a dublat atingand valoarea de 6,26 milioane lei. Pierderile afisate in cei 2 ani de activitate de Sport Club Bacau SA – aproape 10 milioane lei (aprox. 2,5 milioane euro) – frizeaza penalul, in conditiile in care pe respectiva societate a functionat si functioneaza o echipa de Divizia C ale carei performante sunt mai curand modeste. In ultimii ani, CL Bacau a umplut de bani societatea amintita, virand – cu titlul de contributie la capitalul social – aproximativ 8 milioane lei catre Sport Club Bacau SA. Unde s-au scurs acesti bani, in contextul in care firma e inglodata in datorii si pe pierdere este o intrebare la care ar trebui sa raspunda organele abilitate ale statului. In 2013, municipalitatea a prevazut o noua alocare pentru Sport Club Bacau SA, in valoare de 200.000 lei, mult mai mica decat alocararile din anii trecuti.

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.