EXCLUSIV. Asociația „Top Sport”, prin care erau „plătiți” handbaliștii de la Știința Bacău, desființată pe șest săptămâna trecută

0

Asociația „Top Sport”, prin intermediul căreia Primăria Bacău a finanțat cu sume de ordinul milioanelor de euro activitatea echipei de handbal masculin Știința Bacău, a fost desființată – în deplină discreție – săptămâna trecută. Judecătoria Bacău a admis o solicitare formulată de managerul echipei de handbal, Puiu Ciobanu, dispunând – la 6 mai – lichidarea asociației. Aceasta era prezidată de Constantin Apostol, cumătrul primarului Romeo Stavarache și coinculpat în dosarul penal în care DNA îl acuză pe edilul băcăuan de comiterea a 5 infracțiuni de luare de mită. În ultima perioadă, sponsorii s-au îndepărtat de asociația condusă de Apostol, mai ales după ce numele Top Sport a apărut în dosarul penal al cumătrului Stavarache. Înființată în 2005, Asociația Top Sport a primit până în prezent peste 27 milioane lei constând în sponsorizări oferite de municipalitatea Bacău prin Legea 350. În ultimele luni, sportivii nu au mai fost plătiți, fapt ce a condus la o reacție dură din partea antrenorului Mateo Garralda, exprimată pe contul personal de Facebook. 

Puiu-CiobanuPotrivit Încheierii nr. 82/PJ (dosar 4720/180/2015), asociații din cadrul Top Sport au aprobat dizolvarea asociației sportive încă de la începutul lui aprilie, printr-o hotărâre în temeiul căreia Ilie Nastasă a fost desemnat lichidator al Top Sport. Ulterior, la 14 aprilie, managerul echipei de handbal, Ioan „Puiu” Ciobanu (foto), a depus la Judecătoria Bacău solicitarea de dizolvare a asociației, instanța admițând cererea la termenul din 6 mai.

„Prin Hotărârea din data de 08.04.2015 a Asociaţiei Top Sport Bacău  s-a aprobat  dizolvarea, lichidarea şi radierea din registrul Asociaţiilor a Asociaţiei Top Sport Bacău  şi s-a numit lichidatorul Asociaţiei în persoana domnului Nastasă  Ilie. Față de aceste aspecte, având în vedere dispoziţile  art   57 din OG nr. 26/2000, urmează a fi admisă cererea ,  va constata dizolvată Asociaţia Top Sport Bacău şi se va dispune  înscrierea dizolvării asociaţiei în Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor aflat la grefa Judecătoriei Bacău”, se arată în Încheierea nr. 82.

Desființarea Top Sport pune punct telenovelei handbalului masculin băcăuan, în condițiile în care în ultimele 5-6 luni sportivii au acceptat să joace fără a fi plătiți, în pofida mai multor promisiuni neonorate venite din partea autorităților locale.

Asociație sponsorizată la greu de Primărie

stavarache cu medalieTop Sport a pornit la drum în 2005, fiind constituită în jurul lui Constantin Apostol, la acea dată director al Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est, Liviu Brandaburu și Constantin Gioseanu, administrator public în Primăria Bacău și om de încredere al primarului Romeo Stavarache. Constituirea asociației a vizat atragerea de finanțări/sponsorizări pentru susținerea echipei de handbal masculin Știința Municipal Dedeman Bacău. Până în 2014, potrivit unui articol publicat de cotidianul Adevărul, asociația Top Sport a obținut finanțări de 27 milioane lei (peste 6 milioane de euro) de la Primăria Bacău, în vederea susținerii activității echipei de handbal Știința. Suma este considerabilă, însă în ciuda sponsorizării consistente clubul nu a obținut niciun trofeu major în prima ligă de handbal masculin. Echipa a disputat o finală de Cupă a României, ajungând – la un moment dat – până pe locul 2 în campionat.

Fără a dispune de certificat de identitate sportivă (CIS), document expres solicitat de Legea 350/2005 prin care Primăria Bacău a sponsorizat Top Sport, asupra asociației au plutit, de la bun început, diverse controverse, mai ales că aceasta era prezidată de cumătrul primarului Stavarache. Într-o declarație dată presei locale în septembrie 2009, Apostol recunoștea că asociația pe care o conduce are tot timpul ușa deschisă la Primăria Bacău. „Avem ușa mereu deschisă la Primăria Bacău. Ce era să fac, să-mi dau demisia din funcția de cumătru, dacă sunt cumătru cu Stavarache?”, se întreba – retoric – Apostol.

Stavarache – Apostol – Top Sport, troica din malaxorul DNA

cumetri patati - stavarache apostolÎn 2014, DNA debloca cercetările într-un mai vechi dosar penal, punându-i sub acuzare pe cei doi cumetri: primarul Stavarache a fost acuzat de comiterea a 5 infracțiuni de luare de mită; cumătrul Apostol, în contrapartidă, de 2 infracțiuni de complicitate la luare de mită. În centru luărilor de mită s-a aflat chiar Asociația Top Sport, „pușculița” tandemului Stavarche – Apostol. Ilustrativ pentru modul în care Top Sport a fost folosită de tandemul Stavarache – Apostol este cazul emiterii unui certificat de urbanism pentru societatea ASERO SRL, controlată în 2008 – 2009 de omul de afaceri Costel Cășuneanu. Documentul, necesar implementării unui proiect cu finanțare europeană (construirea unui centru de afaceri), l-a costat scump pe Cășuneanu (citește mai multe AICI).

În luna aprilie 2009 inculpaţii Stavarache Romeo şi Apostol Constantin căutau soluţii pentru a obţine bani pentru echipa de handbal, atât pentru activitatea curentă cât şi pentru asigurarea contribuţiei proprii în vederea accesării de fonduri publice în temeiul Legii 350/2006.Cursul acestor fapte, probate prin mijloacele de probă administrate în cauză, nu poate fi explicat decât prin existenţa pretinderii de către inculpatul Stavarache Romeo a sumei de 100.000 de lei de la inculpatul Căşuneanu Costel, acceptarea acestei solicitări de către acesta din urmă fiind motivul pentru care opoziţia primarului la eliberarea certificatului de urbanism nu s-a mai manifestat. Un element în plus în sprijinul acestei concluzii este şi faptul că, în declaraţiile lor, inculpaţii Căşuneanu Costel şi Apostol Constantin fac afirmaţii necorespunzătoare adevărului. Astfel, inculpatul Căşuneanu Costel neagă că ar fi avut vreo legătură cu plăţile făcute de către SC PA&CO INTERNATIONAL SRL către Asociaţia Judeţeană de Handbal Bacău şi afirmă că doar martorul Balcanu Dan avea cunoştinţă de sponsorizări sau de contractele de publicitate încheiate de societate. De asemenea, afirmă că a luat cunoştinţă de contractul încheiat în data de 13.04.2009 doar în cursul anului 2014, după ce a fost citat în prezenta cauză. După cum reiese însă din convorbirile interceptate şi redate în cauză, susţinerile inculpatului sunt contrare adevărului”, se precizează în rechizitoriul întocmit în cauză de procurorii DNA Bacău.

Mai mult, susține DNA, Romeo Stavarache se implica activ în activitatea Top Sport, fiind o garanție în ochii jucătorilor că asociația sportivă va avea viață lungă. „Inculpatul Stavarache Romeo se implica în mod activ atât în politica de transferuri a e echipei cât şi în asigurarea surselor de finanţare a Asociaţiei TOP SPORT atât din contracte de sponsorizare sau publicitate cât şi din fonduri publice. De asemenea, inculpatul era recunoscut ca factor de decizie atât de către angajaţii Asociaţiei cât şi de către jucătorii echipei. Interesul său în echipă îl depăşea pe cel al unui suporter fiind similar cu cel al unui administrator care urmăreşte anumite obiective şi se implică în mod activ în atingerea acestora, atât prin stabilirea strategiilor cât şi prin asigurarea mijloacelor necesare, financiare sau de altă natură. Din convorbirile interceptate şi înregistrate în cauză reies cu claritate toate aspectele sus-menţionate. Astfel, faptul că inculpatul Stavarache Romeo reprezenta pentru jucătorii echipei de handbal o garanţie în ceea ce priveşte achitarea salariilor şi a primelor de joc”, mai precizează rechizitoriul DNA.

Antrenorul Garralda: „Sunteți o rușine pentru această echipă, pentru acest oraș și pentru România!”

mateo-garralda-antrenor-stiintaNeplătiți cu lunile, handbaliștii Științei au apelat la tot felul de trucuri de imagine în speranța că vor sensibiliza autoritățile locale. Din recuzita acestora nu a lipsit vizitarea unui magazin de pompe funebre, jucătorii fotografiindu-se printre sicrie sub sloganul „Știința nu moare”. Sportivii au acceptat să joace finalul de campionat neplătiți, însă conducerea Primăriei nu „mișcat” nimic în plan financiar. O ieșire de dată ceva mai recentă aparține antrenorului Mateo Garralda (foto), tehnicianul spaniol – fost campion mondial la handbal – acuzând, într-o postare pe Facebook, că edilii Bacăului își bat joc de jucători.

„Echipa mea se antreneaza din greu in fiecare zi pentru a castiga si pentru a-si face suporterii mandri. Care este recompensa lor? Iubirea si respectul fanilor. Dar jucatorii si antrenorii nu pot trai doar cu iubire si cu respect. Sunt mai mult de trei luni de cand nu s-a primit nici un salariu, facturile continua sa vina iar situatia este foarte dificila. Cei responsabili pentru aceasta situatie mi-au mintit echipa, ne-au mintit familiile, m-au mintit pe mine si au mintit suporterii. Sunteti o rusine pentru aceasta echipa, pentru acest oras si pentru Romania! Rezolvati aceasta situatie acum!”, a scris Garralda pe Facebook (citește AICI).

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.