Eurodeputatul PSD Dragoș Benea a abordat, în emisiunea „Be EU” moderată de Sabina Iosub, temele majore ce vor marca activitatea Parlamentului European în noua sesiune, care debutează luni, 13 ianuarie. Benea a subliniat provocările multiple la care este supus proiectul european, punând accent pe riscurile fragmentării și ale populismului. „Pentru UE, următorii ani vor fi de ‘a fi sau a nu fi’, în joc fiind coeziunea, coerența și unitatea de acțiune într-un context marcat de dificultăți fără precedent,” a declarat eurodeputatul.
Benea avertizează asupra schimbărilor fundamentale ce afectează Uniunea Europeană, subliniind declinul celor trei piloni care au susținut creșterea UE în ultimele trei decenii: apărarea oferită de umbrela SUA/NATO, energia ieftină din Rusia și comerțul profitabil cu China. „Va trebui să abandonăm iluzia că amânarea deciziilor păstrează consensul european. Fără acțiuni ferme, UE riscă să fie înghițită de irelevanță,” a declarat Benea, parafrazându-l pe Mario Draghi.
„Am prefațat în emisiunea Sabinei Iosub, Be EU, temele majore care stau în fața Parlamentului European în noua sesiune care începe luni, 13 ianuarie, precum şi provocările multiple la adresa proiectului european în viitorul apropiat: ca să parafrazez chiar titlul emisiunii, pentru #UE următorii ani vor fi de „a fi sau a nu fi”, în joc fiind coeziunea, coerența şi unitatea de acțiune a statelor membre în poate cel mai dificil moment de până acum al Uniunii. Fără să fiu mai alarmist decât este cazul, am convingerea că marele risc care ne paşte e acela de a avea o Europă în care fiecare e pentru el, explorând soluții pe cont propriu în detrimentul unității şi viziunii de grup care au caracterizat, ani la rând, mersul lucrurilor în UE.
Asistăm, mai peste tot, la un reviriment al populismului politic şi nu putem afirma că leadershipul european sau cel al statelor membre nu au nimic a-şi reproşa în această privință, totul fiind doar expresia unor simple manipulări propagandist-electorale. Este, din păcate, mai mult decât atât. Raportul #Draghi, publicat în toamna trecută, conține o sumedenie de avertismente în acest sens, chiar Draghi vorbind despre un moment de cotitură care nu doar că va pune la grea încercare Uniunea, dar va testa viabilitatea proiectului european în ansamblul său.
Întâi de toate, cele 3 condiții esențiale pe care s-a sprijinit creşterea UE în ultimii 30 de ani par a nu se mai întruni: apărarea asigurată de umbrela defensivă SUA/NATO, energia ieftină importată de la ruşi sau comerțul profitabil facilitat de imensul atelier global de producție al Chinei sunt în declin sever. Războiul din Ucraina a evidențiat carențele majore ale industriei europene de apărare, în care nu s-a mai investit de zeci de ani; prețurile la electricitate în UE sunt de 2 – 3 ori mai mari decât în SUA, la gaz de 4 – 5 ori mai mari, afectând producția industrială europeană care nu mai are un preț competitiv.
Birocrația europeană e sufocantă, peste 60% din companiile mici şi mijlocii identifică reglementările şi legislația stufoasă drept un obstacol în calea investițiilor. Între 2019 – 2024, la nivel federal, în SUA, au fost promovate şi au intrat în vigoare în jur de 5500 de reglementări şi rezoluții; în UE, în aceeaşi perioadă, au fost generate aprox. 13.000 de acte similare, mai mult decât dublu, în condițiile în care în UE un act normativ are nevoie de aproape 2 ani pentru a intra în vigoare, circuitul birocratic fiind unul nejustificat de complicat. În sfârşit, dependențele strategice ale UE s-au transformat în timp în vulnerabilități şi nu vorbim doar despre gazul rusesc; UE se bazează pe țări străine pt peste 80% din produse/echipamente, servicii şi infrastructură aferente domeniului transformării digitale: de la procesoare şi relee, hub-uri de stocare & găzduire, până la banalele laptopuri, telefoane şi tablete într-o proporție covârşitoare ele provin din afara UE, alimentând sistematic decalajul de inovare în care se află Uniunea. Va trebui, folosind cuvintele lui Mario Draghi, să abandonăm iluzia că doar amânând la nesfârşit deciziile păstrăm consensul european. În caz contrar, într-o lume a competiției feroce şi a competitivității, Uniunea va fi înghițită de vidul irelevanței.” a transmis eurodeputatul Dragos Benea