Eminescu 2024: Celebrare la Biblioteca Județeană Bacău cu Ocazia Zilei Culturii Naționale

0

La Biblioteca Județeană „Costache Sturdza”, noul an începe sub semnul Zilei Culturii Naționale, aducând în prim-plan personalități notabile ale culturii române. Bogdan Crețu, profesor universitar și critic literar, va dezvălui perspective contemporane asupra operei lui Eminescu, în timp ce actrița Eliza-Noemi Judeu va susține un recital cu titlul „Tăcerile lui Eminescu”. Vilică Munteanu va completa evenimentul cu o expoziție impresionantă de cărți poștale și medalii rare, sub titlul „Chipurile lui Eminescu”. Toate aceste momente culturale vor avea loc pe 15 ianuarie 2024, începând cu ora 17.00, în sala multimedia a bibliotecii. Intrarea este liberă:

Profesor universitar la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și critic literar de forță, Bogdan Crețu ne propune o revizitare a operei eminesciene, din unghiul actualității și al filtrelor ideologice prin care îl privim pe „poetul național”, într-o conferință care se anunță incitantă, cu titlul Eminescu 2024: provorări literare, filtre ideologice. După nouă volume de critică și istorie literară, Bogdan Crețu și-a descoperit vocația de prozator, concretizată deja în volumele „Cornul Inorogului” (2021) și în excelenta biografie romanțată „Nichita. Poetul ca și soldatul” (2022). După două romane bune, el revine cu un roman mare, „Mai puțin decât dragostea” (2023), o narațiune pluristratificată, o meditație asupra modului cum o istorie parșivă ne influențează destinele, punându-ne în situații-limită, fără ieșire. O meditație asupra sensului existenței și al iubirii, asupra memoriei și uitării, asupra vinovăției și mântuirii.

Și tot luni, 15 ianuarie 2024, ora 17.00, în sala multimedia a Bibliotecii Județene „Costache Sturdza” Bacău, ne întâlnim cu o actriță de mare forță expresivă, Eliza-Noemi Judeu, și cu recitalul său intitulat sugestiv „Tăcerile lui Eminescu”. După „Tăcerile lui Nichita” și „Tăcerile lui Bacovia”, suntem foarte curioși cum va transpune scenic formidabila lirică eminesciană.

Evenimentul va fi întregit prin expoziția de cărți poștale și medalii rare, Chipurile lui Eminescu, pe care ne-o oferă colecționarul Vilică Munteanu. Expoziția dedicată „Zilei Culturii Naționale” cuprinde 258 de medalii, plachete și medalioane, 157 de insigne, 244 de cărți poștale, plicuri și calendare de buzunar dedicate poetului național, piese aflate în colecția băcăuanului Vilică Munteanu. Medaliile, plachetele și medalioanele, bătute în metal, în perioada 1909-2023, prezintă figura poetului preluată și prelucrată după cele patru fotografii cunoscute ale poetului, interpretate de sculptorii machetiști care le-au realizat, busturi și statui ridicate întru memoria sa, poetul în diverse locuri din țară și străinătate ori alături de mari personalități ale neamului: Mircea cel Bătrân, Vlad Țepeș, Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza, Aron Pumnul, Ion Creangă, Ioan Slavici, Veronica Micle. Pe unele piese sunt fragmente din unele poezii, îndemnuri patriotice, dedicații etc. Medaliile sunt bătute în tombac, cupru, alamă, argint, aur, aluminiu, bronz și alte aliaje. Cele mai multe insigne au reprezentate pe ele chipul poetului în diferite variante, locuri și clădiri legate de acesta, precum și alte simboluri care îl reprezintă, realizate din aceleași metale ca și medaliile. Cărțile poștale din colecție dedicate marelui poet național îl reprezintă pe acesta în universul poeziilor sale, ori alături de alte personalități române, iar cele mai multe sunt tipărite în serii de câte zece, cu tiraj limitat – 10, 12, 16, 39 (cele mai multe) și câteva în 100 de exemplare. La acestea se adaugă o serie de plicuri poștale pe care apare figura poetului, grafică (format A4) realizată de artiști plastici reprezentându-l pe poet și imagini inspirate din opera eminesciană, precum și câteva zeci de calendare de buzunar cu tematică eminesciană.” se arata intr-un comunicat de presa transmis de Biblioteca

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.