Elevii români ar putea studia obligatoriu „Educaţia pentru sănătate”, o materie care ar cuprinde şi educaţia sexuală, dacă un proiect de lege postat pe site-ul Camerei Deputaţilor va fi votat de Legislativ. „Educaţia pentru sănătate” nu este o materie străină elevilor. Aceasta se predă în şcoli încă din anul 2001, sub forma unei discipline de studiu opţionale sau ca ore integrate în alte materii, dar susţinătorii noului proiect sunt de părere că programul educaţional nu şi-a atins obiectivul, noteaza portalul de stiri Gandul.info.
Iniţiatorul, Tudor Ciuhodaru (foto), deputat PP-DD, este de părere că „dacă educaţie nu e, sănătate nu e”. „Potrivit statisticilor, cumpărăm două săpunuri pe an şi schimbăm periuţa de dinţi la trei ani. Din cauza acestor realităţi, consider că este nevoie să introducem în curriculă această materie obligatoriu. Simplul gest de a ne spăla pe mâini este extrem de important pentru sănătatea noastră”, a justificat Tudor Ciuhodaru importanţa şi necesitatea proiectului de lege postat pe site-ul Camerei Deputaţilor.
Introducerea în şcoli a acestei materii ca şi obligativitate se adresează în special copiilor care provin din medii defovorizate, a mai explicat deputatul. „Este mult mai uşor să previi decât să tratezi. Consider că odată cu introducerea edicaţiei pentru sănătate ca disciplină obligatorie de studiu în şcoli ar scădea rata îmbolnăvirilor, la fel ca şi numărul mamelor minore”, a subliniat Ciuhodaru.
Întrebat ce anume l-a determinat să realizeze un astfel de proiect de lege, deputatul a precizat că „părinţii mi-au sugerat în repetate rânduri importanţa şi necesitatea unei astfel de materii. Mai mult, edicaţia pentru sănătate se predă în foarte multe ţări din Uniunea Europenă ca disciplină obligatorie, începând din clasa I până în a 12-a”.
Ce învaţă în prezent elevii la Educaţie pentru Sănătate
Programa şcolară este împărţită pe anii de studii, iar la fiecare ciclu de învăţământ elevii învaţă despre diverse boli şi despre tratamentul lor. Manualele cuprind şi elemente de educaţie sexuală. La clasele V – VI, se predă despre sentimentul de iubire faţă de apropiaţi, la clasele VII-VIII se învaţă despre ceasul organismului feminin şi despre comportamentul sexual. Începând cu clasele a IX şi a X-a elevii învaţă despre planificarea familială, iar din clasele XI- şi a XII-a despre diferenţele sexuale la femei şi bărbaţi.
Primele informaţii sexuale aflate de elevi sunt în ultimele clase de gimnaziu. Manualul pentru clasele VII-VIII editat la Editura Didactică şi Pedagogică în 2008 îi învaţă pe elevi despre transformările din perioada pubertăţii. „Perioada pubertăţii pe care o traversezi este dificilă. Schimbările anatomice, fiziologice şi emoţionale sunt sentimente care te încearcă frecvent”, se arată capitolul ”Comportamentul sexual responsabil: atitudini faţă de debutul vieţii sexuale”.
Despre primul contact sexual, elevii află că „este un moment cu o încărcătură emoţională, care lasă impresii puternice asupra psihicului”. „De aceea, trebuie ca primul contact sexual să se petreacă la momentul potrivit, nu sub influenţa prietenilor care spun „eu am făcut-o, tu eşti ultimul/ultima, nu păţeşti nimic dacă o faci”, şi nici sub presiunea partenerului care eventual ameninţă că vă veţi despărţi dacă nu accepţi”, arată autorii cărţii.
Manualul demontează „miturile” care circulă printre elevi. Unul dintre acestea este despre virginitate – „Oricine îşi dă seama dacă eşti încă virgin/ă sau nu”. În această privinţă manualul îi îndeamnă pe elevi să se uite în oglindă. „Priveşte-te în oglindă. Este un semn pe faţa ta? Scrie pe faţa ta „virgin”? E adevărat că sunt mult mai interesanţi cei ce se laudă cu experienţa lor sexuală. În realitate, aceşti lăudăroşi au cele mai puţine motive de mândrie şi cele mai reduse experienţe…”. Dincolo de aceste aspecte, manualul abordează multe teme de sănătate.
Citeste mai multe pe Gandul.info